ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

02.02.2022 Objavljen javni poziv za subvencije, 250 miliona evra za energetsku efikasnost

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je novi javni poziv za dodelu subvencija za unapređenje energetske efikasnosti za šta je obezbeđeno 250 miliona evra, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

„Obezbedili smo za ovu godinu 250 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije, odnosno postavljanje spoljne izolacije i zamenu kotlova, kao i za postavljanje solarnih panela“, rekla je ona za Televiziju К1, prenelo je ministarstvo.

Prema njenim rečima, javni poziv na koji mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave trajaće narednih 15 dana.

Poziv se, kako je navela, odnosi na opštine i gradove sa kojima će se zajedno sprovoditi projekat zamene stolarije.

"Posle toga će sve jedinice lokalne samouprave raspisivati pozive ka kompanijama i građanima", kazala je Mihajlović.

Ona je rekla da je prvi projekat pokazao da su građani zainteresovani za ovaj vid subvencija i navela da će ministarstvo obezbediti više novca za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane.

"Novitet je da će ministarstvo, umesto sa 50 odsto, učestvovati sa 70 odsto sredstava u najnerazvijenijim, odnosno devastiranim opštinama. Razgovaramo i sa centrima za socijalni rad i naći ćemo način da pomognemo socijalno ugroženim domaćinstvima da mogu da učestvuju u projektu", rekla je Mihajlović.

Srbija će, prema njenim rečima, izgradnjom magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad obezbediti mogućnost snabdevanja gasom i iz drugih izvora, što će unaprediti bezbednost i nezavisnost u gasnom sektoru jer će gas moći da se nabavi i iz Grčke, iz Azerbejdžana, a u budućnosti iz Izreala i sa Kipra.

Mihajlović je rekla da je u Srbiji oko 40 odsto teritorije gasifikovano, a da će diversifikacija ruta i snabdevača omogućiti da se taj procenat poveća, što će obezbediti i sigurnost za investitore i privredu, jer gasna stabilnost utiče na privredni ambijent i na investicioni potencijal zemlje.

Dodala je da je energetika u svetskom fokusu i da je borba sa klimatskim promenama, kao i proces energetske tranzicije, globalni prioritet, a da oni koji to ne razumeju koče razvoj energetike i privrede.

Izvor-Nova - https://nova.rs/vesti/biznis/subvencije-za-zamenu-stolarije/?widget=under-article&segment=nova-politics&article=Objavljen%20javni%20poziv%20za%20subvencije%2C%20250%20miliona%20evra%20za%20energetsku%20efikasnost

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH