ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

27.02.2022 PRIRODNA DETOKSIKACIJA BUBREGA

Bubrezi imaju značajnu ulogu za ljudsko telo, a između ostalog tu je i funkcija pročišćavanja i filtriranja nepotrebnih ili toksičnih elemenata.

Ukoliko ne vodite računa o zdravlju Vaših bubrega, čitav organizam će narušiti brojni zdravstveni poremećaji i opasne bolesti.

Stres, loša ishrana i brz život ostavljaju svoje posledice i na ove vitalne organe. Zbog toga, bubrezima je neophodna redovna detoksikacija i podrška tokom neprestanog rada.

Lekovima prirodnog porekla pomoći ćete svojim bubrezima da dugo ostanu zdravi i da normalno funkcionišu. Takođe, uspešno ćete lečiti i brojna oboljenja bubrega i sprečiti moguće komplikacije.

FUNKCIJE BUBREGA

Ljudsko telo u sklopu svog složenog sistema sadrži i dva bubrega, koji su locirani na bočnim stranama ispod grudnog koša. Imaju karakterističan oblik pasulja i teški su između 120-185g.

Desni bubreg je nešto manji od levog i niže smešten zbog pozicije jetre. Bubrezi su vitalni organi čiji značaj nikako ne treba zanemariti.

Zajedno sa jetrom, bubrezi služe kao filteri za hranu, alkohol, medikamente i toksine. Podstiču izbacivanje opasnih ili beskorisnih materija iz tela. Održavaju normalan nivo elektrolita u krvotoku i pH vrednost krvi.

Balansiraju količine soli i vode u telu i utiču na produkciju nekih hormona. Bubrezi regulišu i krvni pritisak. Proizvode aktivan obilk vitamina D bitan za čitav skelet, kao i mnoge organe.

ZAŠTO JE VAŽNO PODSTICATI DETOKSIKACIJU BUBREGA?

Naši bubrezi su konstantno u kontaktu sa elementima i supstancama potencijalno opasnim za celokupno zdravlje čoveka. Stalno izlaganje toksinima može u nekom momentu da dovede do razvoja infekcije, oštećenja tkiva ili da negativno utiče na funkcionisanje ovih organa.

Prevelika količina opasnih materija čini bubrege osetljivijim i stvaraju se uslov za javljanje cisti, peska, kamenja i tumora.

Mnogim zdravim osobama nije potrebna dodatna detoksikacija bubrega, ali ako ste pod rizikom od razvoja neke bolesti svakako treba da započnete ovaj proces.

KAKO DA ZNAM DA SPADAM U RIZIČNU GRUPU?

Ako ste stariji od 60 godina, Vaši bubrezi ne rade optimalno kao ranije i zato su podložni oštećenjima, infekcijama i oboljenjima. Problemi sa bubrezima su neretko nasledni.

Ukoliko ste dijabetičar, neophodno je da obratite pažnju na svoje bubrege jer je velika količina glukoze u krvi često uzrok oštećenja na ovim vitalnim organima.

Određena autoimuna oboljenja mogu naškoditi bubrezima i narušavati proces filtriranja.

PRIRODNA SREDSTVA ZA DETOKSIKACIJU BUBREGA

1. PARADAJZ

Likopen u plodu paradajza štiti bubrege, pročišćava ih i sprečava nastanak raka. Pomaže u uklanjaju toksina iz organizma i uništavanju slobodnih radikala.

Na taj način podržava rad bubrega i jetre, čuvajući ih od oštećenja i uzročnika infekcija. Održava normalan nivo krvnog pritiska i smanjuje holesterol u krvi. Obilje vitamina C i A poboljšaće imunitet.

Izblendati dva paradajza srednje veličine, dve veće šargarepe i jedan krastavac. Po potrebi dodati vode. Piti dobijen napitak svakoga dana.

2. KOPRIVA

Ova biljka pomaže pri rešavanju svih problema vezanih za bubrege, a isto tako štiti i podstiče rad potpuno zdravih organa. Podstiče pročišćavanje krvi od beskorisnih i opasnih supstanci.

Smiruje upalne procese i sprečava napredovanje infekcija. Kopriva uspešno neutrališe sve tipove slobodnih radikala.

Dve ili tri kašičice osušenih i usitnjenih listova koprive preliti sa 200ml vode koja je prethodno proključala. Nakon nekoliko minuta procediti i popiti lekovitu tečnost. Piti tri puta dnevno.

3. LIMUN

Citrusna voćka kao što je limun je prepuna vitamina i aktivnih sastojaka koji štite tkiva od oštećenja i podstiču filtiranje krvi od štetnih elemenata i supstanci.

Pomažu pri izbacivanju otpadnih materija iz organizma. Plod limuna sprečava formiranje peska i kamenja u bubrezima.

Svakog dana popijte 500ml mlake vode u koju ste dodali sok od jednog sveže ceđenog limuna i malo meda. Ovu količinu podeliti u više delova i tako je unositi tokom dana.

4. ČIČAK

Biljka kao što je čičak ima veliki značaj za zdravlje bubregu i njihovu detoksikaciju.

Dugo se u narodnoj medicini koristi kao diuretik, odnosno sredstvo za filtriranje krvi od potencijalno opasnih ili beskorisnih supstanci.

Čičak je takođe bogat hranljivim materijama među kojima su gvožđe, kalcijum, fosfor i vlakna.

Kašičicu sušenog, narendanog i prepečenog korena čička prelijte sa 250ml vode. Ostavite napitak da stoji tri minute, procedite ga i popijte. Konzumirati ovaj čaj 2-3 puta dnevno.

5. JEČAM

Žitarica poput ječma je odlična za pročišćavanje bubrega, tretiranje postojećih infekcija i ublažavanje bola koji potiče od prisustva kamenja.

Za pripremu lekovitog sredstva za detoksikaciju bubrega nabavite organski gajen ječam.

Ječam koji je ispran i odstojao u vodi oko 4 sata iskoristite za pripremu lekovite ječmene vode. U 1l vode sipajte šolju ovog ječma i kuvati sve oko 45 minuta na nižoj temperaturi. Procediti i ohladiti. Piti 2-3 šolje na dan.

6. MASLAČAK

Samonikla biljka koja se nalazi svuda oko nas poseduje brojna lekovita svojstva koja su, između ostalog, vrlo značajna i za normalan rad i detoksikaciju bubrega.

Štiti bubrege od uticaja slobodnih radikala. Snižava povišen krvni pritisak i nivo glukoze u krvi. Koristite osušen maslačak koji je ubran sredinom proleća.

Kašičicu sušene biljke preliti sa 250ml hladne vode. Stavite da se sve kuva minut-dva. Posle 10 minuta stajanja procedite lek i popijte ga. Uzimajte dobijeni čaj dva puta dnevno.

S.S.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH