ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

02.05.2022 Свечано отворена Спомен-кућа „Доктор Драгорад Осећански“ у Црној Бари

Чувајући успомену на знамените Црнобарце, чланови удружења „Црнобарски корени“ пре нешто више од две године започели су реновирање куће доктора Драгорада Осећанског, која ће у новом руху постати културни кутак за све мештане овог села покрај Дрине. Након освећења  просторија, бројни гости из Мачве, али и шире, председник Општине Богатић, Милан Дамњановић, као и  представници Месне заједнице, јавног и културног живота присуствовали су свечаном отварању Спомен-куће, у којој је уприличена поставка старих фотографија, а у дворишту је одржан пригодан програм пун топлих речи, песме, игре и поезије.

 „Драго ми је што се оволико народа окупило овде, а посебно ми је драго што је данас ту доста дечице, јер због њих ово радимо. На нама  старијима је да им објаснимо ко је био тај чика, због кога смо се овде окупили, а на њима ће бити да ту лекцију коју науче преносе на будуће генерације, да лик и дело доктора Осећанског увек остане у Црној Бари. То је једини начин да му се ми одужимо и једини начин да се не заборави. Смислили смо да овде правимо разне радионице за децу, омладину, али ће у овој кући место имати и ловци и риболовци и пензионери, остали мештани,  могу се одржавати разне промоције књига, предавања лекара. Фали нам дружења, отуђили смо се, а ово је наш мали покушај да нешто урадимо на том пољу“, изјавио је Драган Крсмић, председник удружења „Црнобарски корени“.

Овај простор намењен свим људима добре воље, а нарочито најмлађима, истакли су из удружења „Црнобарски корени“, а испред носиоца пројекта окупљенима су се обратили  Милош Бановић и Предраг Белић.

„Знамо да су корени многих остали овде и да се о Видовдану, Васкрсу и Божићу искупи тај наш свет, око гробова својих предака. Да не бисмо однели у гробове још ово мало знања, што је остало у нама, одлучили смо да истражујемо  прошлост од најранијих времена до краја 20.века и оставимо књигу, монографију о Црној Бари, која ће служити млађима за сазнања о нашем трајању. Тако смо на оснивачкој скупштини 2018.године постали удружење „Црнобарски корени“. То је нестраначко удружење, без страначких примеса, а главни циљ био је да се напише књига о селу, о знаним и незнаним људима, чији корени потичу са ових простора. Сакупљена је огромна архивска грађа, како из кућа које смо обишли, тако и из архива, музеја, библиотека, установа и других организација, где смо записивали податке и чињенице о нашем селу. Урадили смо и ову Спомен-кућу, посвећену нашем доктору, која ће од данас почети своје трајање и бити отворена за свакога“, рекао је Предраг Белић.

Бројни мештани помогли су изградњу спомен-куће у Црној Бари, како финансијским средствима, тако и волонтерским радом.

„Да овај објекат постане спомен-кућа својим новчаним прилозима, добровољним бесплатним радом и грађевинским материјалом несебично је помогло преко двестотине приложника. Њихова имена смо брижљиво записали и остаће трајно сачувана као сведочанство да, када се поклопе прави циљ и жеља, препреке се успешно савладавају. Разумевање и несебична помоћ породице доктора Осећанског олакшале су овај наш подухват. Спомен-кућа ће бити објекат меморијалног карактера, који ће нас трајно сећати на доктора Драгорада, врсног лекара, племенитог човека и  почасног грађанина нашег села. Овом чином се одужујемо за све оно што је учинио као лекар, одговоран и хуман човек. Волео нас је и волели смо га, лечио нас је и бринуо о нама. Жеља нам је да тај дух човекољубља, несебичности и посвећености непрекидно зрачи из ове куће, да нас подстиче, носи и опредељује да будемо толерантнији, блискији са другачијима од нас, спремни на разумевање и помоћ онима чији нам се поступци понекад баш и не допадају. Према програму рада спомен-куће организоваћемо Дане сећања на доктора Драгорада, окупљати поштоваоце и све оне који су га познавали, сигурни да ће имати много тога да испричају о њему“, истакао је Милош Бановић.

Своја сећања на колегу Осећанског са присутнима је поделио прим. др Предраг Тојић.

„Доктор Драгорад је овде дошао 1955.године, остао девет година. Ваши преци су му помогли да стекне ово гнездо овде, а ваша генерација присваја то гнездо у знак своје благодарности њему за све што је урадио. У Мачви је у то време само у четири места био лекар, у Дреновцу, у срезу у Богатићу, у Мачванској Митровици и у Црној Бари. Драгорад који је рођен у Богатићу био је стипендиста тадашњег среза, али је био и студент генерације на Медицинском факултету у Београду и био је планиран да остане као будући научник и академски кадар на факултету. Због стеченог знања, а захваљујући и једном великом завичајном заносу, он се определио да дође овде у послератном периоду када ништа од лекарске технике, ни помоћних средстава није било. Он је тада за Црну бару много знао, а овде нису долазили само мештани да се лече и да им се поставе дијагнозе, него људи из целе околине, па и Босне. Драгорад никада није прекинуо везу са Црнобарцима, а стицај околности га је, као стручњака у неурохирургији, одвео на другу страну, у Шабац и Београд. Ја сам 35 година радио на хирургији у Шабачкој болници, ни један Црнобарац који је био у тој болници и у том одељењу није био без посете доктора Драгорада. Он је веровао у своје Мачване, у потребу да се роду мора одуживати. Нас је уверио, а од нас зависи да ли ћемо у то уверити у оне који остају после нас“, навео је прим. др Предраг Тојић.

Данашњем свечаном догађају су присуствовали и чланови  породице доктора Осећанског, а спомен-плочу на кући открио је Драгорадов унук, Алекса Мирковић.

„Изузетно сам задовољан што смо и ми као породица успели да помогнемо да се ова кућа обнови, пошто је већ била почела да пропада. Драго ми је да ће се његово име сачувати и захвалио бих се свима на незамисливом труду, нарочито господину Драгану. Желео бих само да се људи овде наставе окупљати, да се мој деда Драгорад не заборави“, изјавио је Алекса Мирковић.

У културно уметничком делу програма учешће су узели најмлађи Мачвани, песници, рецитатори, глумци, певачи, инструменталисти и фолклорни извођачи, као и мушка певачка група „Јелица“.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH