ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

22.05.2022 Počeo novosadski poljoprivredni sajam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Srbija i Mađarska su jake poljoprivredne zemlje i imaju važne rezerve hrane i mogu da računaju jedna na drugu, poručio je mađarski premijer Viktor Obran. "Ako Mađarskoj nedostaje nešto, tu smo, ako nama, zvaćemo Budimpeštu", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na prijateljskom i partnerskom odnosu prema Srbiji.

"Veliko hvala našem prijatelju Viktoru Orbanu, neverovatan je napredak odnosa naše dve zemlje, zahvaljujući premijeru Mađarske", poručio je Vučić na svom Instagram nalogu, uz fotografiju sa otvaranja Novosadskog sajma.

Istakao je da je Orban uvek uz Srbiju kada god je teško i najavio da će dve zemlje nastaviti da grade prijateljski i partnerski odnos.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je novosadski poljoprivredni sajam otvorenim.

Predsednik Vučić je podsetio da teška zima čeka ceo svet, ali da Srbiji ništa ne nedostaje.

"Kriza se još ne vidi, pitao sam premijera Orbana možemo li deo energenata da čuvamo u Mađarskoj, a on mi je u roku od sekund rekao da nema problema i da je to rešeno, a da ćemo sledeće nedelje to završiti i formalno", kazao je Vučić.

Upozorio je da, ako se nešto ne promeni u sukobu na istoku Evrope, skoro četvrtini sveta biće potrebne elementarne količine hrane, što će stvoriti nove probleme. 

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da rezultati govore bolje od reči i ti rezultati su veliki.

"Mađarska je bila sedma zemlja EU po trgovinskoj razmeni sa Srbijom, a danas je broj dva. Prelazimo 200 miliona evra trgovinske razmene sa Mađarskom", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, to govori o nivou poverenja i odnosu sa Mađarskom zahvaljujući Viktoru Orbanu.

"Kad god je trebalo, Orban se borio za nas, ne sklanja se već štiti Srbiju. I pre nekoliko dana u Briselu uz Srbiju je bio ministar spoljnih poslova Mađarske, naravno po nalogu premijera Orbana, nikada se nisu sklanjali već su pomagali Srbiji, i to građani Srbije ne smeju da zaborave", poručio je Vučić.

Mađarska ne pristaje na ekonomski neprihvatljive mere koje se donose u Briselu, kada je reč o povećanju cena, ne donose se sankcije prema Rusiji koje su ravne atomskoj bombi, jer u tom slučaju ne da nećemo moći da nahranimo svoj narod, već ćemo imati i masu migranata na granicama.

Prvo moramo da mislimo o ljudima, kako da ih nahranimo, rekao je Orban.

"Ja sam čovek sa sela i kod nas je zakon da ako neko ima zemlju, ona se mora obraditi, to je zakon koji ne sme da se pogazi", rekao je Orban.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je na otvaranju sajma da su i Srbija i Mađarska jake zemlje u pogledu agrara i da mogu da računaju jedna na drugu.

"Imamo galopirajuću inflaciju, rast cena, pojavljuje se glad i sukob u Ukrajini, ali je dobra vest da na osnovu razgovora sa Vučićem mogu da kažem da Mađarska može da računa na Srbiju i Srbija na Mađarsku", rekao je Orban. 

"Imaćemo tešku zimu, ali Srbija i Mađarska imaju važne prehrambene rezerve, naše dve zemlje su bezbedne i kada je reč o gasu", naveo je mađarski premijer.

Sve izlagače, kaže, treba da ohrabrimo da kao što su prošle i pretprošle godine heroji bili naši lekari, naši heroji ove godine biće naši poljoprivrednici, koji treba da se prilagode okolnostima, a od njih zavisi da li ćemo imati hleba na stolu. 

Mađarski premijer je zahvalio na srdačnom dočeku, i rekao je da bi u normalnim okolnostima on i predsednik Vučić sada bili na "medenom mesecu", pošto su obojica pobedili na izborima. 

 

U sklopu sajma, posetioci će moći da pogledaju izložbe stoke, hrane i pića, a predstaviće im se i osiguravajuća društva, banke i druge institucije uz brojne poslovne i stručne skupove.

Svoj dan imaće i stočari. Već se zna da će zvezda izložbe biti četvorogodišnji bik Veliša, kao najkrupniji sa 1.700 kilograma. Udruženje "Agroprofit" predstaviće jedanaest izlagača sa 80 grla. 

Predstavljaju se i ratari i voćari, a uz savremenu mehanizaciju, sajam je prilika i za transfer znanja, jer će kroz niz seminara biti predstavljena najnovija dostignuća. 

Dan zemlje partnera ovogodišnjeg sajma – Mađarske biće 23. maja. Mađarska će se predstaviti na tri lokacije i to u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe.

Osim privrede, Mađarska će predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina.

Ove godine na sajmu će premijerno nastupiti i Maroko.

Otvaranju sajma prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar finansija Siniša Mali, pokrajinski premijer Igor Mirović i drugi brojni zvaničnici.

Predsednik Vučić i mađarski premijer Orban su pre zvaničnog otvaranja održali kratak sastanak. 

 

 

Izvor: RTS

 

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH