ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

11.08.2016 Бројне предности за грађане у нацрту новог закона о здравственом осигурању

Један од првих Закона које би требало да усвоји нова Влада јесте Закон о здравственом осигурању. Предлог би пред посланицима могао да се нађе на јесен како би примена могла да почне од 2017. РТС је имао увид у нацрт Закона који би требало да донесе бројне предности за грађане.

Нацрт Закона о здравственом осигурању доноси низ новина. На првом месту је боловање у трајању од 60 дана.

Изабрани лекар убудуће ће моћи да отвори двоструко дуже боловање - од 60 дана, осим у изузетним случајевима, прописаним законом.

Предложено је и да основ за накнаду зараде буде просечна плата у претходних 12 месеци, а не као до сада - последња три месеца. Разлог су, како се наводи, уочене злоупотребе.

Добра вест стиже за родитеље деце болесне од рака, тешког оштећења можданих структура и других тешких обољења. Они ће имати право на боловање током комплетног лечења детета до његове 18 године и примаће 100 одсто зараде.

Подсетимо, до сада су родитељи имали право на боловање од свега четири месеца, а надокнада је износила 65 одсто плате.

Дефинисан је и пакет здравствених услуга или број и врсте прегледа, анализа и интервенција.

До сада, то није било презицирано. Регулисано је и увођење добровољног здравственог осигурања, које би покрило услуге које нису у обавезном здравственом пакету.

Новина је и да ће жене којима је због карцинома уклоњена једна или обе дојке, убудуће реконструкцију или корекцију дојки добити о трошку државе.

Уводе се и санкције за неоправдано неодазивање на скрининг прегледе.

Дакле, неодговорни који се не одазову ни на трећи позив у једном циклусу, а не оправдају изостанак, губе касније право на лечење те болести о терету државе. Али, само у случају да оболе до следећег циклуса позивања.

Сада ће се знати и шта да радимо уколико се изненада разболимо током боравка у иностранству.

Предлог је да Републички фонд за здравствено осигурање плаћа трошкове хитне медицинске помоћи пружене у иностранству у случају да пацијент пре одласка на пут није набавио потврду о коришћењу здравствене заштите. Трошкове плаћа Фонд,а онда их рефундира од осигураног лица.

Предвиђено је и упућивање у иностранство ради дијагностике, а не само ради лечења. То је у складу са Зојиним законом, који је усвојен пре нешто више од годину дана.

Убудуће, плаћања партиципације биће ослобођени и даваоци органа, ћелија и ткива, као и припадници нарочито осетљиве популације - стари, деца, жене, труднице, породиље, Роми.

Чак и без оверене књижице, предлог је да се оболели приме на палијативно лечење, као и на прегледе који су предвиђени националним скрининг програмима (рано откривање рака дојке, дебелог црева или рака грлића материце).

Све ово наћи ће се пред посланицима Скупштине Србије на јесен, а надлежни се надају да ће закон бити усвојен до краја године.

 

 

Извор: РТС

 

GRAĐANI REPORTERI

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

30.09.2019 Dragan Bohnec vicešampion Srbije

U Kruševcu je prethodne subote održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire i na njemu je Dragan Bohnec uspeo da osvoji ...

27.09.2019 КРСТОВДАН У КЛЕЊУ

Hа празник Воздвиженија Часног Крста - Крстовдан, предвођени својим вероучитељима, ученици ОШ “Лаза К. Лазаревић” у Клењу посетили су храм ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH