ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

21.08.2016 Бесплатни уџбеници за 45 хиљада ученика

Када је изгласан Закон о уџбеницима, најављено је да ће он да обезбеди квалитетне уџбенике који ће бити доступни свим ученицима и да ће заштитити породични буџет. Уочи нове школске године, родитељски буџет је и даље преоптерећен. За око 45 хиљада ученика држава ће и ове године обезбедити бесплатне уџбенике, рекао је за РТС помоћник министра просвете Милован Шуваков.

У интересу је родитеља да се избор уџбеника ради на више година како би уџбеници могли да се наслеђују, рекао је помоћник министра просвете Милован Шуваков гостујући у Дневнику РТС.

"Наравно да уџбеници могу да се поново користе, да се наслеђују, то није одлука коју доноси школа или наставник они само бирају уџбеник а на родитељу је како ће до њега доћи. Идеја новог закона је и да се избор уџбеника ради на више година како би се поспешило наслеђивање и како би се смањио удар на родитељски буџет", рекао је Шуваков.

Оно што је новина од ове године је и та да су се школе опредељивале који је део тај који је обавезан, а који није тако да је у просеку око 20 посто мање ствари које треба да се купе и то је нека уштеда која је видљива у овом моменту.

Први пут Министарство просвете је јавно објавило списак уџбеника које су школе одабрале за наредне три године.

Родитељи се сада жале да поједини учитељи имају скромније захтеве, а неки други траже више уџбеника за исти предмет. Такође, сметају им разлике у цени пакета.

"То је увек нус појава транспарентности где се све види. По закону родитељи су консултовани у оквиру савета родитеља. Међутим, свесни смо да се глас родитеља слабо чује и баш као што је нови министар најавио родитељи ће убудуће бити много више питани", рекао је Шуваков.

У изради је нацрт правилника о максималној цени уџбеника који се односи на уџбенике који се раде по новим стандардима и који долазе у школе након овог трогодишњег периода.

Новим законом бесплатни уџбеници су постали законска категорија. Право на њих имају ученици из породица који су примаоци социјалне помоћи, а део новца ће ићи на опремање школских библиотека и израду приручника за средње стручне школе.

"То је сада законска категорија. У току је јавна набавка уџбеника до осмог разреда и око 45 хиљада ученика ће добити бесплатне уџбенике", рекао је Шуваков.

 

 

 

Извор: РТС

 

 

 

 

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 

GRAĐANI REPORTERI

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

30.09.2019 Dragan Bohnec vicešampion Srbije

U Kruševcu je prethodne subote održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire i na njemu je Dragan Bohnec uspeo da osvoji ...

27.09.2019 КРСТОВДАН У КЛЕЊУ

Hа празник Воздвиженија Часног Крста - Крстовдан, предвођени својим вероучитељима, ученици ОШ “Лаза К. Лазаревић” у Клењу посетили су храм ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH