ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

23.08.2016 Porez na imovinu po starom

Blage izmene zakona o finansiranju lokalnih samouprava "spasle" su mnoge firme od većih nameta na kvadrate. Prvobitno planirano da se opštine "olakšaju" za 9 milijardi dinara. Predlog u Skupštini.

Odustajanje nadležnih da dublje "zavuku ruku" u opštinske budžete nije donelo olakšanje samo lokalnim samoupravama, već i firmama i građanima koji neće biti pogođeni većim poreskim nametima. Naime, prvobitni nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, od koga je Vlada Srbije odustala, predviđala je značajnije smanjenje iznosa u opštinskim kasama i njihovo nadomeštanje kroz veće poreze, prvenstveno na imovinu. Budući da se od tako drastičnog kresanja prihoda na lokalu odustalo - ne očekuju se ni skore izmene poreskih propisa.

- Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave nalazi se od 19. avgusta u skupštinskoj proceduri. Sa njim "u paketu", iako je tako bilo najavljeno, neće ići izmene Zakona o porezima na imovinu i Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, već će poslanici, zasad, raspravljati samo o propisu o finansiranju lokalnih samouprava - potvrđeno je "Novostima" nezvanično u Nemanjinoj 11.

Ova dva poreska propisa trebalo je da obezbede da se lokalu nadoknadi novac koji bi im se, novom preraspodelom prihoda kroz Zakon o finansiranju lokalne samouprave, odlio u republičku kasu. Prvobitno je planirano da se opštine "olakšaju" za 2,99 milijardi dinara od ukidanja eko-takse, kao i za tri milijarde dinara takse za upotrebu motornih vozila koje bi se, sa lokala, preselile u republičku kasu. Lokalne samouprave trebalo je da budu "kratke" za još blizu tri milijarde dinara od ukidanja firmarina. Uz to je značajno trebalo da se smanji udeo lokala u naplaćenom porezu na zarade.

Sve to trebalo je opštinama da bude nadoknađeno kroz veće transfere iz državne kase, ali i kroz izmene zakona o porezu na imovinu. Zato se i očekivalo da bi ovaj namet na kvadrate, i to prvenstveno poslovne, mogao značajnije da poraste. Takođe, najavljena je izmena poreza kojim bi se drugačije klasifikovala vozila po kubikaži, što bi dovelo do toga da porez koji se plaća pri registraciji za neke vlasnika automobila bude veći, a za neke manji.

S obzirom na to da je Vlada odustala od značajnog "kresanja" budžeta lokalne samouprave, ne očekuje se ni rast poreza na imovinu tokom 2017. kao ni značajnija pomeranja nameta kod registracije vozila. U Vladi ostavljaju otvorenu mogućnost daljih izmena zakona o finansiranju lokala.

Nameti biznisu

* Izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave na snagu stupaju od januara iduće godine. U skladu sa prvobitnim, strožim nacrtom koji ipak nije prošao Vladu, očekivalo se da od Nove godine poraste i porez na imovinu prvenstveno preduzećima koja sada imaju privilegovan poreski tretman.

* Kako je već ukazivao Fiskalni savet, važeći Zakon o porezima na imovinu propisuje progresivne poreske stope od 0,4 do dva odsto za građane i jedinstvenu poresku stopu od 0,4 odsto za preduzeća.

* Firmama je, takođe, omogućeno da pri obračunu poreske obaveze umesto procene lokalne administracije koriste procenjenu vrednost nepokretnosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i da na taj način potencijalno smanje svoju obavezu.

 

Izvor: www.novosti.rs

 

 

 

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva"

 

GRAĐANI REPORTERI

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

30.09.2019 Dragan Bohnec vicešampion Srbije

U Kruševcu je prethodne subote održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire i na njemu je Dragan Bohnec uspeo da osvoji ...

27.09.2019 КРСТОВДАН У КЛЕЊУ

Hа празник Воздвиженија Часног Крста - Крстовдан, предвођени својим вероучитељима, ученици ОШ “Лаза К. Лазаревић” у Клењу посетили су храм ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH