ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

06.09.2016 Koordinirana saradnja nadležnih institucija ključ rešenja problema prometa na stočnoj pijaci u Bogatiću

Štab za vanredne situacije opštine Bogatić organizovao je sastanak povodom rešavanja problema regulisanja prometa na stočnoj pijaci u Bogatiću. Zbog sprovođenja Zakona o trgovini koji je na snazi od 2011. godine i propisa koji se primenjuju zbog mera širenja, suzbijanja i iskorenjivanja bolesti "kvrgave kože" kod goveda, nastao je problem na stočnoj pijaci zbog nedozvoljenog prometa stoke van mesta predviđenog pijačnim prostorom. Proteklih nedelja veterinarski inspektori su u saradnji sa policijom i drugim relevantnim institucijama  rešavali ovaj problem na licu mesta.

"Problem su pravili preprodavci stoke koji nisu imali neophodnu dokumentaciju, a promet su obavljali van pijačnog prostora. Bili smo prinuđeni da stoku tih vlasnika šaljemo u karantin", rekla je Dubravka Gajić, republički veterinarski inspektor.

Stočna pijaca u Bogatiću jedina je u Mačvanskom okrugu na kojoj se trenutno javljaju ovakvi problemi.

"U okviru zakonskih propisa promet je uspešno regulisan na svim stočnim pijacama u Mačvanskom okrugu. Model koordinirane saradnje svih relevantnih institucija, veterinarskih i komunalnih inspektora, veterinarskih stanica, policije i lokalne samouprave, primenićemo i u Bogatiću. Očekujemo da će se ovaj problem rešiti u što kraćem roku", izjavio je Mirko Veselinović, šef odseka veterinarske inspekcije za Mačvanski upravni okrug.

Da bi se zakon uspešno sprovodio mora postojati koordinacija svih institucija, ali i poštovanje propisa od strane trgovaca, napomenuo je Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić.

Za poljoprivrednike sa područja opštine Bogatić nije potrebno da poseduju overu transporta (potvrdu o dezinfekciji prevoznog sredstva), ali oni moraju imati obeleženu stoku i zdravstvena uverenja da bi mogli ući u pijacu. Overen transport je potreban prodavcima stoke koji dolaze iz drugih opština.

"Zdravstvena uverenja za stoku mogu se dobiti u nadležnim veterinarskim stanicama. Ako se stoka prodaje u drugim opštinama, neophodna je dezifenkcija, dezinsekcija i repelent. Pošto pojava bolesti nije zabeležena, očekujemo da će se i ove mere postepeno ukidati", izjavio je Zoran Petrović, direktor Veterinarske stanice Bogatić.

Od 15. avgusta dozvoljen je i promet svih kategorija goveda na pijacama, sajmovima i otkupnim mestima. Uslov je da su goveda vakcinisana i da je prošlo 28 dana od vakcinacije, odnosno 7 dana za prodaju stoke klanicama.

"Na području Mačvanskog okruga vakcinisano je oko 74.000 goveda, u opštini Bogatić 15.128. U Mačvanskom okrugu ima najviše grla goveda u odnosu na sve okruge u Srbiji. Nema pojave bolesti "nodularnog dermatitisa", a vakcinacija je uspešno sprovedena", dodao  je Mirko Veselinović, načelnik  veterinarske inspekcije za Mačvanski upravni okrug.

Iako je JKP Bogatić postavilo table sa informacijama o neophodnoj dokumentaciji koja je potrebna da bi se obavljao promet na pijaci,  izvestan broj stoke proteklih nedelja prodavan je na ulici, što je ubrzo izmestilo celokupnu pijacu ispred i oko ovog registrovanog objekta za promet.

„ Zakon o trgovini nas obavezuje da se prodaja obavlja isključivo na obeleženom i registrovanom prostoru, što je i istaknuto na samom ulasku u stočnu pijacu u Bogatiću. Poljoprivredni proizvođači prodajom stoke, koja nema potrebnu dokumentaciju i obeležja, izvan pijace, krše i zdravstvene i sanitarne propise. Mi moramo sprovoditi zakonske propise, ali i pravovremeno informisati prodavce stoke, što smo činili i što ćemo činiti u narednom periodu", rekao je Slobodan Đurković, direktor JKP-a Bogatić.

U cilju očuvanja opšteg reda i mira,  u interesu svih strana je da se ovaj problem reši u što kraćem roku, zaključeno je na sastanku.

N.Isaković

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva"
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH