ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

05.09.2017 БОГАТИЋ СЕ СПРЕМА ЗА ИПАРД

Институт за рурални развој основан је почетком текуће године у Глушцима са циљем пружања свеобухватне подршке руралном развоју и бави се истраживачким радом, реализацијом пројеката у области руралног развоја, те припремом конкурсне документације и пружањем стручне помоћи пољопривредницима када конкуришу за подстицаје.

Радионице су организоване у месним заједницама Црна Бара, Глушци, Метковић, Бадовинци, Дубље, Узвеће, Клење и Баново поље.

„Посетом селима на територији Општине Богатић и одржавањем радионица за пољопривреднике у местима где они живе и раде, желели смо да пољопривредницима олакшамо  приступ информацијама од значаја за конкурисање за средства из домаћих и европских фондова намењених пољопривреди. Том приликом упознали смо пољопривреднике са процедурама за конкурисање, наменама за које могу да користе средства и потребном документацијом. Уочили смо да је пољопривредницима поред могућности да се бесплатно детаљно информишу о ИПАРД фонду, од изузетног значаја било и то што смо им пружили и упоредни приказ  ИПАРД фонда и актуелних домаћих подстицаја које финансира ресорно министарство. На тај начин око стотину пољопривредника који су присуствовали нашим радионицама стекло је јасну слику о томе које су сличности и разлике између подстицаја који се финансирају из домаћих средстава и оних који ће се финансирати кроз европска средства, те за које инвестиције већ сад могу потражити подршку кроз „домаће“ подстицаје а за које инвестиције могу тражити подршку кроз ИПАРД фонд.“ , истакла је Ивана Пајић, предавач и директор Института за рурални развој.

Поменуте радионице су организоване у оквиру пројекта „Унапређење локалних капацитета за повлачење средстава из ИПАРД фонда“ који финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Опшина Богатић а спроводи Институт за рурални развој из Глушаца.

Пројекат „Унапређење локалних капацитета за повлачење средстава из ИПАРД фонда“ предвиђа и израду Стратегије руралног развоја за територију Општине Богатић чија је реализација започета у мају текуће године.

Пројекту  „Унапређење локалних капацитета за повлачење средстава из ИПАРД фонда“ који поред едукације пољопривредника о ИПАРД фонду подразумева и израду Стратегије руралног развоја претходило је формирање партнерства за рурални развој Општине Богатић, односно потенцијалне локално-акционе групе крајем прошле године. Том приликом Меморандум о сарадњи и фомирању партнерста за рурални развој потписало је више од 30 различитих актера руралног развоја из јавног, приватног и цивилног сектора и на тај начин формирало потенцијалну локално-акциону групу која ће у форми широког јавно-приватног партнерства такође имати могућност да кроз ИПАРД фонд конкурише за средства за реализацију пројеката од јавног интереса у сеоским подручјима. Ово партнерство, односно потенцијална локално-акциона група биће у обавези да приликом конкурисања за поменута средства има израђену Стратегију руралног развоја.

У петак 1. септембра, у просторијама Општег удружења предузетника Општине Богатић на адреси Мике Витомировића број 2 (II спрат) у Богатићу одржан je први консултативни састанак експерата Института за рурални развој са актерима руралног развоја у циљу анализирања стања сеоских подручја на територији Општине Богатић као саставни део процеса израде Стратегије руралног развој. 

Одржаном састанку претходило је свечано потписивање Уговора о пословно-техничкој сарадњи између Института за рурални развој и Општег удружења предузетника Општине Богатић. Како је истакнуто Институт за рурални развој и Опште удружења предузетника Општине Богатић убудуће ће заједнички радити на развоју и реализацији пројеката од значаја за развој села, руралне економије и предузетништва у пољопривреди и сеоским срединама. 

„Сарађујући са Институтом на поменутом пројекту, закључили смо да нас вежу заједнички циљеви те смо одлучили да удружимо наше капацитете и заједнички радимо на побољшању положаја и пољопривредника и привредника са територије Општине Богатић. Посебан акценат ставићемо на израду и реализацију заједничких пројеката са Институтом, док ће тим Института пружати стручну помоћ нашим члановима при повлачењу средстава за финансирање предузетничких инвестиција” објаснио је Зоран Мијатовић, председник Општег удружења предузетника Општине Богатић. 

 

 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH