ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

17.09.2018 Kultura, običaji i tradicija srpskog naroda predstavljeni u Belišću

Mačvanski izvođači, glumci, slikari i kuvari predstavili su se ovog vikenda na Danima srpske kulture u okviru šeste manifestacije „Belišćanska zlatna jesen“ u Hrvatskoj. Priliku da prvi prikaže lepotu tradicionalnih pesama i igara iz cele Srbije imali su članovi FA „Đido“, čiji je nastup nagrađen stojećim ovacijama. Sledeći su predstavljeni slikari mačvanskog kraja, na izložbi slika nastalih na Slikarskoj koloniji „Sovljak“. Izložbu je otvorio generalni konzul Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, Goran Petrović, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Belišća, Dinko Burić i predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac. Okupljeni u belišćanskom Centru za kulturu potom su mogli da degustiraju specijalitete tradicionalne srpske kuhinje, koje su predstavili profesori i učenici Mačvanske srednje škole iz Bogatića.

„Nema veće ravnice u Srbiji od Mačve. Ona se proteže od Mišara do Drine i od najvišeg vrha Cera planine, Vidojevice, do Save...“ napisao je Janko Veselinović na početku svog romana „Hajduk Stanko“, a glumci amaterskog pozorišta iz Bogatića, koje skoro sedam decenija ponosno nosi njegovo ime, na sceni su predstavili život i delo najpoznatijeg mačvanskog pisca. Narodni orkestar FA „Đido“ sa vokalnim solistima upotpunio je slike iz života naše  ravnice, izvođenjem nekoliko pesama iz Mačve, najpre one, Jankove omiljenje, „Oj oblače, nemoj na orače“.

Delegaciju Opštine Bogatić, zajedno sa predsednikom Beserovcem, domaćini su ugostili na svečanom prijemu u Gradskoj upravi Belišće. Nakon izvođenja himni dveju država, pozdravnu reč uputio je gradonačelnik Belišća, a potom i predsednik Opštine Bogatić. Predstavnici ostalih opština i gradova na prijemu iz Mojkovca i Kolašina iz Crne Gore, Radoviša iz Makedonije, Benkovca i Biograda na Moru bili su u prilici da vide i prezentaciju naše opštine, sa njenim prirodnim potencijalima.

„Čast nam je što je upravo Opština Bogatić dobila priliku da predstavi kulturu, običaje i tradiciju našeg naroda, našu Mačvu i našu Srbiju, u okviru ove manifestacije. Svakako je cilj, pre svega povezati se s gradom Belišćem, ali i s ostalim lokalnim samoupravama koji su gosti na manifestaciji. Ne sumnjivo je da nas kultura povezuje. Imali ste prilike da vidite nastupe članova našeg foklornog i pozorišnog ansambla, ali i da upoznate ostale  predstavnike, iz likovne umetnosti i gastronomije. Pitali ste me da li je Bogatić zaista bogat, jeste, bogat je dobrim i gostoprimljivim ljudima, sa velikim srcem. Ali, što se tiče onog ekonomskog dela, nije tako, pa se nadam da je ovo početak jedne dugoročne i plodonosne saradnje između naše dve lokalne samouprave, jer mi imamo šta da naučimo od vas“, rekao je u svom obraćanju Nenad Beserovac.

Belišće je jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, nastao 1884.godine, i prema rečima gradonačelnika Dinka Burića, grad je zlatovez 22 nacionalne kulture.

 „I danas, kao i na počecima svog nastajanja, Belišće ima jedno posebno bogatstvo, bogatstvo spoznaje da na jednom području žive uz većinski hrvatski narod i pripadnici čak 21 nacionalne zajednice. Vođeni značajem ove činjenice pre nekoliko godina smo u Gradskoj upravi odlučili da svake godine u okviru naših kulturnih manifestacija, kakva je i ova, posebnu pažnju i poštovanje posvetimo kulturi koje čine pomenuti zlatovez 22 nacionalne kulture. Ove godine ta čast je pripala prikazu dela bogatstva, kulture i tradicije srpskog naroda“, naveo je gradonačelnik Belišća.

Generalni konzul Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, Goran Petrović, naveo je da je „Belišćanska zlatna jesen“ primer političkog, diplomatskog, ekonomskog, kulturnog i sportskog događaja.

„Želim da izrazim poštovanje gradonačelniku Buriću i njegovim saradnicima, jer ovako velikog događaja se ne bi postidele ni države, ni regije, a  tek  grad veličine Belišća, sa desetak hiljada stanovnika. Ovo što se radi u ovako manjim multikulturalnim mestima slobodno se može meriti sa s domenima državnih diplomatija. To je ono što nam treba u mnogo većem obimu nego do sada, kako bi odnosi Srbije i Hrvatske i svih drugih država bili na najvišem mogućem nivou, što je u interesu svih nas, dodao je generalni konzul Petrović.

Delegacije svih zemalja učesnica manifestacije obišli su fabriku Harburg Freudenberger Belišće d.o.o.

Treći dan „Belišćanske zlatne jeseni“ počeo je međunarodnom likovnom kolonijom „Panon Belišće 2018“, u kojoj su učestvovali slikari iz Bogatića, Mojkovca i Radoviša. Završni dan manifestacije  obeležio je i zajednički defile učesnika Međunarodne smotre folklora, na kojoj se predstavilo 14 ansambala i kulturno-umetničkih društava iz šest republika. Pored FA „Đido“, na Trgu Ante Starčevića u Belišću, nošnju i igre iz svojih zemalja i krajeva predstavili su i izvođači iz Bocanjevaca, Slavonskog Broda, Mađarske, Daruvara, Mojkovca, Županje, Vionice, Jelisavca, Radoviša, Lapovaca, Darde, Radikovaca i Valpova.

 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH