ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

25.07.2019 Završena 21. Slikarska kolonija Sovljak 2019 AKTUELNO

Ovogodišnja, dvadesetprva po redu, Slikarska kolonija Sovljak 2019, koja je ugostila osam umetnika iz Srbije i regiona, zatvorena je večeras pod stoletnom lipom u Etno-parku. Na dar domaćinima kolonije slikari su do sada ostavili preko stotinu vrednih umetničkih dela, koja će zauvek biti spona između njihove umetnosti i mačvanskog gostoprimstva, a iz Sovljaka su poneli najlepše utiske i uspomene.

„Meni je kao mladom slikaru jedan od idola bio Milić od Mačve i kada sam došao ovde odmah su me odveli u njegovo rodno mesto. Šteta je što je njegova kula u onakvom stanju, ali ja mislim da ćete vi jednog dana tamo napraviti muzej, jer je on ostavio tragove u istoriji slikarstva koje niko nikad neće obrisati. Mačvani su nas dočekali na najlepši mogući način, svi se trude da nam ugode, a nagledali smo se lepota kao iz bajke. Ovo je vrlo neobična kolonija i ovako nešto nisam doživeo“, rekao je akademski slikar Radovan Mića Trnavac iz Beograda.

Pored Trnavca, u sazivu 21. Slikarske kolonije Sovljak 2019, od 19.jula stvarali su Dragan Miličić iz Novog Sada, Milica Marušić iz Čačka, Marija Jagodić iz Kraljeva, Zoran Deranić iz Pančeva, Darko Topalski iz Novog Sada, Dušan Prodana iz Žablja i Milan Todić iz Celja.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, Miloš Simić, uručio je zahvalnice svim učesnicima i poželeo da svoje impresije iz Mačve podele sa ostalim kolegama, kako bi ova prepoznatljiva manifestacija nastavila da okuplja plejade umetnika.

Besedom je koloniju zatvorio slikar Dragan Martinović Martin, pohvalivši entuzijazam organizatora, a nakon toga otkrio na koji način se selektuju učesnici ovog događaja.

“Nije dovoljno da neko bude dobar umetnik, da bi bio u sazivu. Neophodno je da bude dobar čovek. To je ono što održava ovaj prostor i ovu koloniju - pravi izbor ljudi. Sećam se perioda kada su umetnici spavali po kućama, pa i dan danas neki od njih obilaze svoje domaćine. Ja se nadam da ćemo se mi još sretati, da ćemo se pomagati i preporučivati. Bitno je da ovaj događaj živi, pa zato neću reći da je kolonija zatvorena, već do sledećeg viđenja, hvala i srećno”, kazao je Dragan Martinović.

Slikarska kolonija "Sovljak" više od dve decenije uspešno nastavlja tradiciju Mačvanske slikarske škole i doprinosi razvoju slikarskog pokreta. Od 1998. godine brojni akademski slikari, naivci, studenti likovnih akademija iz Srbije i inostranstva, pronalazili su inspiraciju u Etno-parku "Sovljak", u ambijentu zarobljene prošlosti Mačve iz 19. veka. Zatečeni lepotom arhaičnog, zaneseni pejzažom ravnice i gostoljubivošću, umetnici su iz Sovljaka poneli deo duše našeg kraja izražavajući, neretko, želju da se ponovo vrate.

Umetncima u Sovljaku, kako ove, tako i proteklih godina izuzetnu pažnju i gostoljubivost pokazivao je koordinator kolonije Dragomir Ninković Mamara.

„Slikarsku koloniju u Sovljaku kao organizator vodim već 11 godina i sve ovo vreme bilo mi je veliko zadovoljstvo ispunjavati kulturnu misiju i sarađivati sa eminentnim slikarima, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Nadam se da sam uspešno predstavljao našu opštinu kod gostiju koji su ovde boravili, a oni su naš kraj, kroz svoje impresije, veličali širom naše zemlje“, izjavio je Ninković.

Ljubitelji likovne umetnosti u Mačvi, 16 umetničkih dela u bojama zavičaja, imaće priliku da vide u Svečanoj sali Skupštine opštine Bogatić, na izložbi koja se tradicionalno održava svake godine, kada se dela u potpunosti pripreme za izlaganje. Postavka vrednih umetničkih dela, osvanuće i u kulturnim centrima u regionu, najavljuju organizatori.

 

 

 

M.K

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Za Blagorodnu Mačvu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2019. godini.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH