ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

11.08.2019 Hajdučko veče 2019 - Regata, takmičenja, Mačvanska svadba i Harambaša Aleksandar Krajišnik AKTUELNO

Pre više od pola veka nastala je manifestacija “Hajdučko veče”, sa idejom da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg življenja i starih običaja. Celodnevni raznovrstan program okupio je i ove godine brojne učesnike u sportskim, kulturnim i zabavnim sadržajima.

Aktivnosti su počele “Hajdučkom regatom”, u kojoj su se ljubitelji  reke i rekreacije, u više od 30 plovila, spustili sa Alanovića navoza u Prnjavoru, plovnim putem preko Badovinaca, do cilja u Crnoj Bari.

U isto vreme, na Vasinom šibu, startovala su nadmetanja lovaca, ribolovaca i gastronoma.  U gađanju glinenih golubova, u ekipnoj konkurenciji  I-mesto pripalo je ekipi Lovačkog udruženja „Mačva“ iz Bogatića, II je osvojila ekipa “Semberija” Bijeljina, a  treće mesto zauzelo je takođe lovačko udruženje iz varošice.

U pojedinačnim nadmetanjima pobedu je odneo Milan Đorđević iz Uba, drugi je bio Milan Radović iz Vladimiraca, a treći Goran Jokić iz Klenja.

Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Klen“ iz Bogatića organizovala je takmičenje dece ribolovaca u pecanju ribe na plovak, koje je okupilo desetine učesnika, u kategorijama mlađi pioniri, stariji pioniri i devojčice.

Običaje tradicionalne Mačvanske svadbe svake godine početkom avgusta stanovnici ovog kraja oživljavaju u okviru manifestacije Hajdučko veče. Sa hipodroma u Bogatiću krenuli su dobri konji i fijakeri, sa ukrašenim amovima, kao nekada, a potom  prodefilovali drumovima Mačve, vozeći vesele svatove. U centru varošice mladoženja je poveo kolo, a potom se svadbena povorka uputila  ka mladinoj kući u „Etno park“ Sovljak. Na ulasku u selo presrela ih je hajdučka busija. Stari mačvanski običaji prosidbe devojke odvijali su se potom u dvorištu nevestine kuće. Kada su svatovi odigrali “povodno kolo”, svadbena povorka fijakera sa mladencima zaputila se prema Crnoj Bari. Još jednu stanicu svatovi su imali ispred Devine kafane, gde se rasplelo novo kolo, a zatim su svi krenuli ka Vasinom šibu i mladoženjinoj kući.

Mačvansku svadbu, nalik onoj od pre jednog veka, ove godine dočarali su folklorni izvođači, u ulozi mladoženje Marko Šaponja i u ulozi mlade Marija Ljubinković.

U isto vreme, dok su se obavljali običaji u sklopu tradicionalne mačvanske svadbe, u dvorištu etno kompleksa u Sovljaku, u hramu Svetog velikomučenika Prokopija, održano je pravo venčanje. Nikola Stanojčić i Marija Đukanović dovezli su se fijakerima na ceremoniju, praćeni kumovima, prijateljima i rodbinom.

Program manifestacije nastavljen je takmičenjem za izbor Harambaše.  Šest mladića nadmetalo se u isto toliko tradicionalnih disciplina: Bacanju kamena s ramena, skoku iz mesta u dalj, borbi na brvnu, skoku iz mesta u vis preko panja, nadvlačenju klipka i penjanju uz drvo. Titulu Harambaše poneo je Aleksandar Krajišnik iz Majura, kome je pripala oficirska sablja i novčana nagrada od 50 000 dinara. Drugo mesto i 30 000 dinara osvojio je Marko Petrušić iz Badovinaca, koji se ovog iznosa odrekao u korist  daljeg lečenja i rehabilitacije Jelene Maletić iz Bogatića. Treći u ovom nadmetanju bio je, takođe Badovinčanin, Miloš Paunić, koji je nagrađen čekom od 20 000 dinara.

Dok su se rezultati učesnika za izbor Harambaše sabirali, prisutni su mogli da razgledaju Sajam etno hrane, pića i domaće radinosti, koji je zajedno sa Udruženjem žena Crnobarke, okupio još 12 izlagača  iz Srbije i okruženja.

Ove večeri  posetioci su uživali i u prigodnom kulturno- umetničkom programu, čiji je nosilac bio  FA"Đido"Bogatić, a nastupile su i sestre Trifunović, kao i gosti iz KUD-a „Lijevča“ iz Srpca, Republika Srpska.

Kao prethodnih, tako i ove godine posetiocima je na kraju večeri priređena zabava. Na ovogodišnjoj manifestaciji goste su zabavljale Džejla Ramović i Sandra Rešić.

 

 

 

M.K

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Za Blagorodnu Mačvu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2019. godini.

 
 
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH