ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

08.08.2019 Обележено 78 година од првог ослобођења Богатића

У Богатићу је јуче обележено 78 година како је Мачвански партизански одред први пут ослободио ту варошицу. Свечаности полагања венаца на споменик палим партизанима, који се налази у центру варошице, присуствовали су заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић, начелник Mачванског управног округа Владан Красавац, помоћник председника општине Матија Миловановић, представници борачких удружења из Лаћарка, Дивоша и Мартинаца и СУБНОР-а општине Богатић. Први ослобођени срез у поробљеној Европи 1941. године био је управо богатићки.

Обраћајући се гостима и члановима СУБНОР-а из Богатића и околних места начелник Мачванског округа Владан Красавац је рекао да је народноослободилачка борба променила ток историје и да је, доневши слободу, утицала на животе будућих генерација.

"Нажалост жртве су биле велике, али Европа сада живи у слободи. Држава мора да поштује жртве које су нам донеле слободу. Овакве активности, увек ћемо подржавати. Морамо да мислимо о деци која треба да гаје ослободилачке традиције нашег народа, да их ,,заразимо“ племенитом бригом о прошлости. Народ који заборави своју прошлост, тешко да може да гради ваљану будућност. Изградњом Спомен-комплекса на планини Цер, добићемо монументални споменик, али се надамо и формирању предузећа које ће преузети бригу о споменицима из наше прошлости", рекао је Красавац.

Заменик председника Републичког одбора СУБНОР-а Србије поздравио је госте и домаћине, наглашавајући да то чини пре свега у име председника Душана Чукића, који се, нажалост, тренутно налази на лечењу.

"Ове године СУБНОР Србије, заједно са институцијама државе, на достојан и маркантан начин обележиће 75 година ослобођења Србије од фашистичких завојевача. У Народноослободилачком рату српски народ дао је највећи допринос сламању фашизма и историјској победи над окупаторима. Слободу смо освојили сопственим оружјем, у љутој четворогодишњој борби. Антифашистичка прошлост велико је богатство наше организације. У остваривању програмских циљева СУБНОР-а имамо изузетну подршку председника Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а и грађана. Посебно треба нагласити антифашистичку прошлост коју тако брижљиво негују борци НОР-а, њихови потомци и чланови СУБНОР-а. Палим борцима дугујемо посебну захвалност за највећу жртву коју су дали положивши живот на олтар отаџбине. Садашње генерације су захвалне и свим другим борцима у ослободилачким ратовима, чије су кости уграђени у темеље наше државе. Испуњава нас задовољством чињеница да власти подржавају и помажу борачку организацију у Богатићу. Одајем и признање Миољубу Јосиповићу који је значајно унапредио рад СУБНОР-а у овом крају", подвукао је Видосав Ковачевић.

Помоћник председника општине Матија Миловановић захвалио је у име општинских органа гостима који су дошли да се поклоне сенима палих бораца и истакао да је 7. август величанствени датум у историји Богатића.

"Са посебним пијететом треба да негујемо успомене и сећања на погинуле борце. Потребно је да се сваке године окупимо. Да у име грађана и општине погинулим борцима одамо пошту. Немамо право да заборавимо зло које су чинили фашисти. Ја сам из оне колоне која је 1995. године дошла из Хрватске и овде започео нови живот", казао је Миловановић.

Миољуб Јосиповић је говорио о томе како је 37 бораца Мачванског партизанског одреда, подељених у пет борбених група, 7. августа 1941. године ослободило Богатић. Била је то прва борба, која је добро испланирана и вешто изведена. У првих недељу дана после тога, одред је нарастао на 360 бораца, а онда до краја августа ‒ на око 1000 пушконоша. Он је обавестио госте да је организација СУБНОР-а у Богатићу предузела мере за обнављање спомен-комплекса Бубања, где је 1941. године одржано судбоносно партијско заседање, на којем је донета одлука о подизању устанка у мачванском крају. То место треба да поврати ранији сјај и да постане место будућих окупљања младих.

 

GRAĐANI REPORTERI

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH