ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

21.04.2020 На територији општине Богатић нису евидентирани Ковид 19 позитивни

На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације општине Богатић командант Штаба и директор Дома здравља  изјавили су да до данашњег дана Штаб нема обавештење од званичних иснтитуција да су на територији општине Богатић забележени  пацијенти са ковид инфекцијом.

„Могу да потврдим чињеницу да ниједан пацијент са територије наше општине није заражен овим вирусом. Постоји информација објављена на Институту за јавно здравље Батут, где стоји да су из општине Богатић позитивна два пацијента. Претпоставља се да су то особе које се воде у евиденцији у Богатићу, али да не живе на нашој територији. Неформално, имамо информацију да се једна медицинска сестра која ради на Институту за онкологију и радиологију заразила на послу. Процедура налаже, ако је било који грађанин позитиван, да се позива инфектолог Завода за јавно здравље са матичне територије, у овом случају два инфектолога Завода за јавно здравље у Шапцу. За та два пацијента  они нису обавештени, па се да закључити да иако су ти грађани одавде нису имали ни један контакт са било којим становником општине Богатић. Из тих разлога није позвана ни Полицијска станица као испомоћ, па се може рећи да тренутно на нашој територији ниједан грађанин није под инфекцијом, што је најбитније. Од момента ове епидемије и узорковања Завода за јавно здравље, а после преузимањем Ветеринарско специјалистичког института и накнадним узорковањем самог Дома здравља, ни један налаз који је послат или узет у Дому здравља није био позитиван. Могу да похвалим грађане и пожелим срећу и у наредном периоду, пошто се јуче и прекјуче ни један пацијент није јавио у нашу Ковид амбуланту. С те стране можемо да будемо мирни, с друге стране морамо бити будни и пратити и поштовати све одлуке које је кризни штаб донео, а спроводимо их и ми овде у Богатићу. Додао бих да пацијенти који имају контролне прегледе на институтима или клиникама, неће морати на обавезно узорковање, како је до сада било, да би се могло ући у клинике“, изјавио је Горан Макунчевић, директор Дома здравља Богатић.

„Штаб свакодневно добија извештаје о броју тестираних и позитивних лица и ми ни данас немамо званичан налаз, нити информацију о коме се тачно ради. Могуће је, као што се дешавало и у другим градовима и општинама, да су ти пацијенти тестирани негде ван Мачванског управног округа и надам се да ће пре свега Полицијска станица и Дом здравља, али и Штаб и Општина, добити те податке. Евидентно је да ти људи нису тестирани ни у Дому здравља, нити у шабачком Заводу, или некој установи која узоркује на Мачванском округу. Може да се деси да је то пацијент који се налази на лечењу у неком клиничком центру, или медицински радник запослен у некој здравственој установи у Србији. Када добијемо те податке, постоји јасно прописана процедура, која се пре свега односи на евидентирање свих контаката од стране Полицијске управе, да би се зауставилo даљe ширење заразе. Оно што је званичан податак је да, са јучерашњим даном, на територији Мачванског округа није утврђен нити један позитиван узорак са територије општине Богатић“, додао је Ненад Бесеровац, командант Штаба за ванредне ситуације општине Богатић.

У односу на извештајни период од претходне седнице до данас, девет лица је прекршило меру забране кретања, наводе из Полицијске станице Богатић.  Свих девет лица приведено је дежурном судији за прекршаје и новчано кажњено у распону од седамдесет до сто педесет хиљада динара. Није било кршења мера самоизолације, а на данашњи дан на подручју општине Богатић је 27 лица које полицијски службеници контролишу, а која су још остала на списку за самоизолацију. Како је наведено, Полицијска станица Богатић нема званична сазнања нити потврду да је било који грађанин са територије наше општине заражен вирусом Ковид19.

Јавно-комунално предузеће Богатић наставља са активностима у складу са  наредбама Општинског штаба, па је и за време ускршњих празника вршена дезинфекција прве зоне, тротоара, свих млинова, просторија пре и после акције добровољног давања крви, простор пре и после прикупљања документације од пољопривредних произвођача у Бадовинцима. Спроводи се свакодневна дезинфекција дворишта и паркинга Дома здравља, навео је директор ЈКП Богатић.

На седници Штаба донете су наредбе у складу са ублажавањем мера Владе Републике Србије у којима стоји да  ће од данас полицијски час почети од 18 часова, а дозвољава се лицима старијим од 70 година излазак  у шетњу за време трајања забране кретања у уторак 21.04.2020.године, у петак 24.04.2020.године и у недељу 26.04.2020.године у периоду од 18,00 до 01,00 часова, у трајању од 30 минута, у пречнику од 600 метара од места пребивалишта.Од уторка, 21. априла, дозвољен је рад послодавцима из области пружања услуга, уз обавезно поштовање прoписа и мера заштите у објектима, а забрана рада се и даље односи на  фризерске и козметичке салоне, теретане, кладионице, кафе барове, ресторане и остале угоститељске објекте.

Наредбом се дозвољава рад „Зелене пијаце“ у Богатићу, четвртком у периоду од 08,00 до 13,00 часова за продају искључиво пољопривредних производа, уз обавезно поштовање мера личне заштите. Ове недеље биће отворена само пијаца у Богатићу, а од наредне ће се, у складу са ситуацијом, разматрати отварање и осталих пијаца у селима на територији општине Богатић.

У сарадњи са кабинетом министра пољопривреде спроведено је прикупљање података о власницима поседа на левој обали реке Дрине, како би се решило питање преласка пољопривредних произвођача преко Павловића моста. Комадант Штаба је навео да је табела са 303 прозвођача  прослеђена Министарству и да се, према повратним информацијама, очекује да ће током недеље бити решено и ово питање.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH