ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

27.04.2020 Девета седница Штаба за ванредне ситуације општине Богатић

На деветој седници Општинског штаба за ванредне ситуације  анализирана је тренутна ситуација на територији општине Богатић, а потом су чланови донели наредбе  и одлуке о начину функционисања и поступања у предстојећем периоду.  Према извештајима,  Дом здравља, Полицијска станица, Јавно-комунално предузеће, Центар за социјални рад и остале службе, установе и организације у општини Богатић функционишу без проблема и  поступају према прописаним мерама, одлукама и наредбама Штаба.

„Стање је изузетно добро, све наше службе функционишу и осим својих редовних делатности и спроводе активности везане за смањивање ризика од заразе ковидом 19. Још увек се добро држимо, на територији Мачванског управног округа једини немамо позитивних налаза. Данас смо усвојили мере које су усаглашене са мерама Републичког кризног штаба, а односе се на наше грађане. Пре свега мера везана за забрану кретања за време првомајских празника, а такође и дозвољавање рада одређеним трговинско-занатским радњама у наредном периоду, уз обавезне мере превенције, које су такође прописане, с обзиром да се ради о фризерским и козметичким салонима, теретанама, тамо где је близак контакт запослених и корисника услуга. Донели смо и меру којом се забрањује окупљање у излетиштима, парковима, јавним местима предвиђеним за рекреацију и спорт.  Знамо да иду првомајски празници и да је забрана кретања, али претпоставља се да ће неко ипак хтети да у природи проведе  овај полицијски час, па бих апеловао на наше суграђане да се уздрже још овај викенд, обзиром да се најављује да након овога више нећемо имати забрану кретања викендом, и да буду дисциплиновани и поштују све мере, као што су то поштоваи и до сад, како бисмо одржали овакво стање, ако је то икако могуће, што дуже“, изјавио је Ненад Бесеровац, Командант Штаба за ванредне ситуације општине Богатић.

Све службе у Дому здравља Богатић функцонишу по устаљеним прописима и нема никаквих компликација у раду здравствене установе.

„Закључно са јучерашњим датумом, Дом здравља Богатић је узео 24 узорка од пацијената, а брисеви су прослеђени  Заводу за јавно здравље Шабац. Нагласио бих да су налази свих пацијената били негативни и захвалио бих се свим грађанима општине Богатић на коректности и разумевању у датој ситуацији. Два грађанина са територије наше општине су превезена из привремене болнице у Новом Саду у Богатић и Бадовинце. Ради се о два војника који су са наше територије, њихов налаз је за сада негативан, а они ће након 14 дана самоизолације у Дому здравља урадити поновно тестирање. Ако буду поново негативни они ће се вратити у своје јединице. Још једном бих да напоменем да на територији општине Богатић ни један пацијент до сада није био позитиван на ковид“, рекао је Горан Макунчевић, директор Дома здравља Богатић.

Од прошле седнице до данас на територији општине Богатић забележена су три кршења мере забране кретања, а та лица полицијски службеници су привели дежурном судији за прекршаје и изречена им је новчана казна у износу од 90 до 150 хиљада динара, наведено је у извештају Полицијске станице Богатић. Није било кршења мера самоизолације, а полицијски службеници контролишу још десет грађана, који су на територији наше општине још под здравственим  надзором.

Јавно-комунално предузеће предузима све неопходне мере у циљу спречавања појаве и ширења инфекције ковид 19 вирусом. Прошле недеље отворена је Зелена пијаца у Богатићу, а запослени у овом предузећу, заједно са комуналним инспектором и полицијским службеницима, обезбедили су поштовање свих прописа и мера заштите и продаваца и купаца. Од четвртка,23.априла, до недеље, 26.априла, обављена је друга тура дезинфекције свих улица на територији општине без обзира на категорију путева.

Начелник Штаба навео је да је добијена је сагласност Владе Републике Србије и Министарства унутрашњих послова на спискове пољопривредних произвођача који чекају дозволу за прелазак до својих њива на левој обали реке Дрине.

„Пограничној полицији и службеницима на Павловића мосту већ су достављени спискови са именима ратара, а још се чека сагласност из Сарајева. Обећано нам је да ће данас то питање да се реши и да би већ од сутра људи најнормалније могли да крену у њиве. Нећемо морати чак ни да организујемо групне преласке, већ ће, на основу списка, свако моћи појединачно да пређе и обави радове до 20 часова. Запослена лица чија су радна места у Републици Српској треба да се јаве у Националну службу за запошљавање са потврдом о запослењу, где ће моћи да добију дозволу за прелазак границе“, навео је Мирољуб Станић, начелник Штаба за ванредне ситуације општине Богатић.

 

 

М.К

 
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH