ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

08.08.2015 Prvi dan 47. po redu manifestacije „Hajdučko veče“

Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija „Hajdučko veče“ u opštini Bogatić, održava se po 47. put. Inspirisana motivima i junacima dela zavičajnog pisca Janka Veselinovića, ova turistička priredba neguje tradiciju i od zaborava čuva stare običaje iz Mačve.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija opštine Bogatić, Kulturno-obrazovni centar, a pokrovitelj Opština Bogatić.

U ranim jutarnjim časovima na „Vasinom šibu“ u Crnoj Bari, počeo je program prvog dana manifestacije. Lovačko udruženje „Mačva“ iz Bogatića, bilo je organizator takmičenja u gađanju glinenih golubova. Ekipno i pojedinačno, u lovačkim veštinama takmičilo se oko 120 učesnika, kako sa teritorije opštine Bogatić, tako i iz susednih gradova i opština. Ekipni pobednik je Lovačko udruženje „Mačva“ iz Bogatića, a u pojedinačnoj konkurenciji pobedio je Mile Lukić iz Majura.

Takmičenje dece ribolovaca u pecanju ribe na plovak okupilo je oko 50 učesnika, a organizator je bila Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Klen“ iz Bogatića. U kategoriji mlađih pionira pobedio je Luka Lovčević iz Bogatića, drugi je bio Uroš Ulardžić iz Bogatića, a treći Zoran Bajunović iz Badovinaca. U kategoriji starijih pionira najbolji je bio Nemanja Puzić iz Bogatića, drugi je bio Dejan Tovilović iz Badovinaca, a treći Ivan Stevanović iz Crne Bare. U kategoriji pionirki pobedila je Isidora Janković iz Šapca, druga je bila Emilija Tripković iz Badovinaca, a treća Anđela Đorđević iz Zaječara.

U pripremanju „Hajdučkog kotlića“, učestvovalo je  osam ekipa koje su brojale po tri člana. Prvu nagradu „Zlatni kotlić Mačve“, osvojila je ekipa Vesne Đurić iz Badovinaca, druga je bila ekipa Dragana Tomića iz Slepčevića, a treća Branislava Zečevića iz Sremske Mitrovice.

Za najuspešnije takmičare organizatori su obezbedili, medalje, pehare i vredne nagrade.

Centralni događaj prvog dana manifesacije bila je tradicionalna  “Mačvanska svadba” , koja predstavlja svu raskoš i lepotu ovog kraja. Ove godine sudbonosno “da” pred opštinskim matičarem, rekli su  Miloš Kokanović iz Klenja i Katarina Rašević iz Banovog Polja. Organizator svadbe kao i predhodnih godina bio je KOC Bogatić.

 

Veseli svatovi krenuli su od “mladoženjine kuće” kod “Radovan kule” u Belotiću. Dobri konji, ukrašeni amovi i fijakeri, kao nekad, vozili su svatove mačvanskim selima.  U centru Bogatića  tradicionalno je odigrano svadbeno kolo, a potom se svadbena povorka uputila  ka mladinoj kući u „Etno park“ u Sovljak. Svadbenoj povorci u Bogatiću, pridružili su se i biciklisti, u okviru  druge po redu biciklijade "Biciklom kroz Mačvu", u organizaciji Zelenih Bogatić i udruženja “Eko Drina” iz Badovinaca. Na ulasku u selo, svatove je  presrela „Hajdučka busija“.

Stari mačvanski običaji prosidbe devojke, odvijali su se u dvorištu “mladine kuće”.   Nakon prosidbe, deveri su izveli mladu, a pod lipom je upriličeno građansko venčanje. Kada su svatovi odigrali kolo, svadbena povorka fijakera sa mladencima zaputila se prema Crnoj Bari “mladoženjinoj kući” na “Vasin šib”, gde je prema običaju mladoženja preneo mladu preko praga. U međuvremenu održane su i kvalifikacije za izbor harambaše.U ostatku večeri, posetioci su mogli da uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu, kao i koncertu Milice Pavlović i Miloša Vujanovića.

 

 

N.Isaković

 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.

 

 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH