ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

13.08.2015 209 godina od Boja na Mišaru

Boj na Mišaru je vođen između srpske ustaničke vojske pod komandom Karađorđa i turske vojske na brdu Mišar kod Šapca od 13 - 15 avgusta 1806. godine. Ova bitka je jedna od najvećih pobeda srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka.

Dok je Karađorđe sa šumadijskom vojskom bio još na Moravi i čekao napad Turaka od Niša, Turci iz Bosne, predvođeni bosanskim vezirom Sulejman-pašom Skopljakom i pašama Sinanom i Hasanom, su prodrli preko Mačve do Šapca, oslobodili ga opsade i potisnuli ustanike do ušća reke Vukodraže u Savu. Istovremeno, jedan jači odred Turaka pod komandom srebreničkog Hadži-bega je krenuo prema Valjevskoj nahiji. Turski plan je bio da se ova kolona u Paležu spoji sa glavninom koja bi iz Šapca trebala da nastavi ka Beogradu. Jakov Nenadović je izvestio Karađorđa i zatražio pomoć, a ovaj mu je poručio da što duže zadržava Turke kako zna i ume, dok on ne stigne, pošto pobedi Turke na Deligradu. Stojan Čupić i prota Mateja Nenadović su pregovarali sa Turcima u Badovincima, zadržavši ih dvadesetak dana da sa glavnom vojskom ne pođu na Šabac.

Kada je bosanski vezir stigao sa vojskom do Šapca, Karađorđe je već pobedio na Moravi i krenuo u Podrinje. Karađorđe je sa vojskom brzo stigao do Lajkovca, a odatle je krenuo ka šancu na Kličevcu kod Valjeva. Glavninu vojske je predao Milošu Obrenoviću da prihvati borbu sa Hadži-begom. 9. avgusta srpska vojska jačine 6.000-7.000 pešaka i do 2.000 konjanika bila je  na Mišaru. Ustanici su počeli da podižu šanac između Save i Jelenačke šume. Odlučujuća bitka počela je 13. avgusta kad je Karađorđe na ogradu postavio strelce u dva reda, a iza njih u dva reda borce koji će zamenjivati prve dok pune puške. U svakom uglu šanca je postavio po jedan top, a konjicu je sakrio u šumi. Konjanici su bili podeljeni u dve grupe. Na čelu jednog krila je bio pop Luka Lazarević, a na čelu drugog su bili Lazar Mutap i prota Mateja Nenadović. Bitka je završena velikom srpskom pobedom.

Austrijski posmatrači sa druge strane Save su poslali u Beč vest o strašnom turskom porazu. Na turskoj strani su poginuli Sinan-paša, Kulin-kapetan, kapetan Mehmed Vidajić i mnogi drugi. Srbi su došli do velikog plena: mnogo oružja, municije, konja, skupocenih odela i novca. Nakon pobeda na Mišaru i na Deligradu, turska Porta je bila primorana da pregovara o miru sa ustanicima, uz posredovanje Austrije i Rusije. Dat je oproštaj Srbima za sve što su učinili u trogodišnjem ustanku.

Centralna  proslava 209 godina od Boja na Mišaru, održaće se od 13. do 16.avgusta. U centru Mišara 1906. godine, na stogodišnjicu boja, podignut je spomenik ukupne visine 6,33 metra, sa dvoglavim orlom na vrhu. Pored spomenika se nalazi i zdanje muzeja sa postavkom samog boja: događaji koji su prethodili, njegove posledice, kao i znameniti učesnici boja.

Od  9 sati i 45 minuta održaće se pomen Karađorđu i mišarskim junacima. U 10 sati će na spomenik položiti cveće predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije, grad Šabac, nevladine organizacije i građani. 

Uz prigodan kulturno-umetnički program i pozdravni govor zvaničnika, u galeriji u Mišar, biće otvorena izložba radova slikarske kolonije iz Sovljaka. Za 11 sati je najavljen svečani defile fijakera. U Domu kulture, od 20 časova Amatersko pozorište „Vožd“, premijerno će izvesti predstavu „Putujuće pozorište Shopalović“. 

Memorijalni fudbalski turnir „Vladan Simić Simice“, počinje u petak 14. avgusta od 10 sati. 16. avgusta karavanom narodne muzike od 21 sat, na letnjoj pozornici mišarskog Doma kulture, završava se proslava obeležavanja Boja na Mišaru.

 

D.Ostojić

 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH