ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

24.12.2021 Na XV sednici SO Bogatić usvojen budžet za 2022. godinu

U Bogatiću je danas održana XV sednica SO na kojoj su odbornici usvojili svih sedam tačaka dnevnog reda, a pred njima se našla i najvažnija odluka koju ovaj organ donosi, Odluka o budžetu Opštine Bogatić za 2022. godinu. Ovu tačku obrazložila je Olivera Maštrapović, ispred Odeljenja za privredu, finansije i lokalno ekonomski razvoj Opštine Bogatić, a nakon skoro dvočasovne rasprave u kojoj je pored odbornika učestvovao i zamenik predsednika Opštine, Teodor Teodorović, budžet za narednu godinu usvojen je sa 21 glasom za i šest protiv.

„Odluka o budžetu urađena je pomoću aplikacije Web savetnik, koja je na direktan način povezana sa republičkim Trezorom. Dokument je prilično transparentan i kao što možete da primetite nešto je niži u odnosu na rebalans, a razlog za to je da nam je u 2021.godini olakšavajuća okolnost bila neisplaćeni transferi iz 2020.godine, pa smo imali enormna uvećanja poreza na zarade. Plan za 2022.godinu sačinjen je tako što se u najvećem delu i kada su u pitanju prihodi, ali i kada su u pitanju rashodi, oslanjamo na rebalans i realne procene. I smatram da imamo pravu polaznu osnovu za 2022.godinu“, rekla je Olivera Maštrapović.

Zamenik predsednika Opštine, Teodor Teodorović, naveo je da je aktuelna vlast u avgustu preuzela Opštinu sa dugom od 146 miliona dinara, a u budžetu je bilo osam miliona dinara.

„Tu se radilo o kratkoročnim pozajmicama banaka, ratama kredita, materinskih i dodataka porodiljama, jednokratnih pomoći, stipendijama studentima, subvencijama Javno-komunalnom preduzeću, kao i PDV-u, koji nije bio plaćen, i dugovima poljoprivrednim proizvođačima za veštačko osemenjavanje krava.  Nešto od ovih stavki nije plaćano i po osam i devet meseci. Kada smo došli na vlast naši odbornici, predstavnici mesnih zajednica su od nas očekivali da počnemo da radimo u svim selima, kakva su bila predizborna obećanja. Istina je da veliki deo tog posla nije urađen, ali imamo opravdane razloge, koje sam već naveo. Teško je voditi praznu  kuću sa velikim dugovanjima, pa se nismo mogli baviti razvojem opštine i projektima, već smo pokušali da namirimo nasleđena dugovanja i očistimo ih. Dugovanja su bila tolika da nismo mogli da povučemo kredit, a nismo znali kome pre da platimo, poljoprivrednicima, majkama, porodiljama. Ipak, uspeli smo da namirimo dugove, sada novca ima i neće se više dešavati da se na isplate čeka više od šezdeset dana“, istakao je između ostalog Teodor Teodorović.

Odbornik Srpske napredne stranke iz Badovinaca, Aleksandar Ilijašević, i na ovom zasedanju nalazio se za govornicom po nekoliko puta, kako po pitanju stavki iz budžeta, tako i tokom rasprava u okviru ostalih tačaka.

Izglasan je i predlog Kadrovskog plana Opštinske uprave, Opštinskog pravobranilaštva, stručnih službi i Kabineta predsednika Opštine za 2022.godinu.

„Cilj donošenja Kadrovskog plana je da se sagledaju potrebe kada su u pitanju kadrovi za narednu godinu, kako bi se u skladu sa njima planirali rashodi za zaposlene. Nacrt kadrovskog plana priprema se u skladu sa budžetskim kalendarom, tako da bude usaglašen sa sredstvima obezbeđenim budžetom. Ovogodišnji plan se nije mnogo menjao u odnosu na prošlu godinu“, izjavio je Branko Danilović, načelnik Opštinske uprave Opštine Bogatić.

Odbornici su dali saglasnost za Treću izmenu Programa poslovanja JKP Bogatić, kao i za Drugu izmenu Posebnog programa korišćenja sredstava subvencija iz opštinskog budžeta ovom preduzeću, što je objasnio direktor Javno-komunalnog preduzeća Bogatić, Vladan Popadić.

„Treća izmena Programa poslovanja odnosi se na projekciju rashoda i prihoda. Na strani prihoda izmena je uslovljena pre svega Odlukom o izmeni i dopuni odluke o budžetu Opštine Bogatić, koju je donela Skupština Opštine na sednici održanoj 16.11.2021.godine, kojom je umanjen iznos za Program 2. Komunalna delatnost za 1.998.000 dinara, a za Program 6. Zaštita životne sredine izvršeno je uvećanje za iznos 181.900 dinara, tako da su subvencije umanjene za 1.816.100 dinara. Smanjeni su i prihodi vezani za proširenje vodovodne mreže, pošto su radovi odloženi za 202.godinu. smanjenje je izvršeno i na pozicijama održavanja grobalja, deponija, kamata i ostalih komunalnih usluga za 8.400.000 dinara. Napred navedeno smanjenje prihoda uslovilo je korekciju troškova, pa su smanjeni troškovi vodovodnog materijala, izrade elaborata, podizvođača i troškovi deponovanja smeća. Usklađeni su i drugi troškovi u skladu sa ostvarenjem istih i ukupno smanjenje rashoda iznosi 10.216.100 dinara“, rekao je Vladan popadić.

Usvojen je Operativni plan zimskog održavanja opštinskih puteva i ulica na području opštine Bogatić za 2021/2022.godinu, nakon rasprave nekoliko odbornika da je ovaj dokument trebalo usvojiti mnogo ranije.

„Obaveza Opštinske uprave je da svake godine uradi Operativni plan zimskog održavanja ulica i piteva na našoj teritoriji, u periodu od 15.novembra do 30.marta. PZP Valjevo je dobilo posao održavanja, a u programu  se nalazi način na koji se izvođač uvodi u posao, dati su prioriteti održavanja ulica i puteva, gde postoje tri kategorije, prvi, drugi i treći prioritet. Istakao bih da u okviru naše opštine imamo i državne puteve, a njih održava JP Putevi Srbije“, objasnio je Zoran Arsenović iz Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo opštine Bogatić.

Stavljena je van snage Odluka o usvajanju koncesionog akta za poveravanje obavljanja delatnosti prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Bogatić, a potom usvojena ista, ali izmenjena Odluka, koju je objasnio Dragan Cvijić ispred konsultatske firme, angažovane od strane Opštine Bogatić.

„Komisija za javno privatno partnerstvo je dana 17.decembra usvojila predlog koncesionog akta  za poveravanje obavljanja delatnosti prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Bogatić. Krenulo se  od principa troškovne efikasnosti i šta je to što je za jedinicu lokalne samouprave najisplatljivije. U dogovoru sa  komisijom za javno privatno partnerstvo postignut je dogovor da  je dugoročno najefikasnije ustvari sprovođenje javno privatnog partnerstva za navedenu delatnost“, izjavio je Dragan Cvijić.

U okviru tačke odbornička pitanja nekoliko odbornika je govorilo o započetim projektima i potrebama meštana  u svojim mesnim zajednicama. Takođe je diskutovano i na temu Javnog konkursa za informisanje i kako je navedeno „cenzuri u izveštaju sa sednica Skupštine Opštine“, pa je predlog  medija Mačva Info da se ovi događaji ubuduće mogu snimati i emitovati u celosti, od početka do kraja sednice. Mi smo kao medij i tehnički i stručno osposobljeni da snimamo i emitujemo na našem portalu uživo ili u odloženom prenosu-da emitujemo snimak u celosti. Takođe, spremni smo na saradnju i sa kolegama ostalih lokalnih medija po ovom pitanju.

DETALJNIJI ODGOVOR MEDIJA MAČVA INFO NA DANAŠNJE PITANJE ODBORNIKA ILIJAŠEVIĆA I TANASIĆA.

Zbog obimnosti materijala, detaljan izveštaj sa današnje sednice biće emitovan u video reportaži u toku sutrašnjeg dana.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH