ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

13.05.2020 Почела пријава за 100 евра, исплата већ од петка

Од данас сви пунолетни грађани Србије са важећом личном картом и пребивалиштем у Србији моћи ће да се пријаве за помоћ од 100 евра преко сајта Управе за трезор, рекао је министар финансија Синиша Мали за РТС.

Синиша Мали је навео да грађани за помоћ од 100 евра могу да се пријаве на сајту idp.trezor.gov.rs.

"У петак ће кренути са радом и кол центар. Тада ћемо у медијима објавити бројеве телефона на које ће грађани моћи да се пријаве", казао је Мали у Дневнику РТС-а.

Министар финансија је рекао да ће исплата за пензионере и грађане који примају социјалну помоћ почети у петак и подсетио да они не морају да се пријављују, већ да новац добијају аутоматски.

Исплата новца на сваких пет дана 

Пријава ће, како је рекао Синиша Мали, трајати до 5. јуна, а исплата новца ће ићи сукцесивно.

"На сваких пет дана ћемо исплаћивати оне који су се пријавили", рекао је Синиша Мали и напоменуо да нема потребе да се сви пријављују одједном јер за све, како је рекао, има довољно времена.

Министар финансија је рекао да је у буџету за помоћ грађанима предвиђено око 60 милијарди динара.

"По мени је веома важно да смо обећање које смо дали пре само пар недеља и испунили. Дакле, крећемо са том помоћи, крећемо са том исплатом. Прошле недеље је била велика вест да смо исплатили минималну зараду. Прва минимална зарада је исплаћена за 1.052.000 радника на територији Републике Србије", истакао је Мали.

"Економска оправданост огромна" 

Говорећи о економској рачуници коју држава има од финансијске помоћи грађанима, министар финансија је навео да је економска оправданост огромна због тога што ће се тај новац потрошити у продавницама на територији целе Србије.

"Купиће се нека роба која ће морати да се произведе. Дакле, подстичете онда и раст производње, што и јесте циљ, да што пре наша економија крене да расте. С друге стране имате веома важан ефекат због којег ову исту меру примењују најразвијеније економске земље света, САД, Јапан, Сингапур, а то је психолошка мера. Желимо да покажемо колико је држава јака, колико је способна да највећи терет кризе поднесе на себе када је привреда у питању и када су грађани у питању", навео је Синиша Мали.

"Продаја еврообвезница била веома успешна" 

Министар финансија се осврнуо и на продају еврообвезница на међународном тржишту у износу од две милијарде евра, оценивши ту трансакција веома успешном.

„Ми смо се пре два дана вратили на међународно тржиште капитала. То је за нас веома успешна трансакција, поново смо листирани на Лондонској берзи, а владало је огромно интересовање. За тих две милијарде евра, пријавило се више од 300 инвеститора и тражња је износила седам милијарди евра. У време корона кризе и финансијске кризе Србија је то успела да уради. Били смо прва земља која је изашла на тржиште са неинвестиционим рејтингом и која нема подршку Европске централне банке, јер нисмо чланица ЕУ", казао је Синиша Мали.

Мали је истакао да узимање кредита код ММФ сада "није била опција јер, као прво, ММФ даје краткотрајне позајмице оним земљама које имају проблем са дефицитом платног биланса а са друге стране могла је да се од ММФ обезбеди новчана подршка у периоду од пет година, али би у том случају каматна стопа била негде око четири процената".

Извор: РТС

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH