ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

20.05.2020 Бошко Обрадовић и Иван Костић прекидају штрајк глађу

Лидер Двери Бошко Обрадовић саопштио је да је након консултација са народним посланицима доктором Драганом Весовићем и Маријом Јањушевић одлучено да он и посланик Иван Костић прекину штрајк глађу. Бошко Обрадовић је медијима испред Дома Народне скупштине рекао да су урадили све што је било до њих да скрену пажњу јавности на проблеме у којима се Србија налази.

"Након пуних 11 дана штрајка глађу, како ми кажемо строгог поста, сматрам да треба у овом тренутку да прекинемо, са јасном поруком да смо урадили све што је до нас да скренемо пажњу домаћој и међународној јавности на проблеме у којима се Србија налази и недемократски карактер власти", рекао је Обрадовић.

Лидер Двери је рекао да се он и његов колега Иван Костић осећају здравствено добро и да их је њихов духовник јутрос причестио, "на крају строгог поста".

Навео је да се саопштењима и твитовима не може много тога учинити, већ да је "потребна жртва и пример да би грађани веровали у то што причате и да сте спремни да за то поднесете жртву".

Пресудан за одлуку да се прекине штрајк био је апел његове породице, јер, како је рекао, није желео да им наноси бол. 

Подсетио је да је у штрајк глађу ушао у знак солидарности са послаником Миладином Шеварлићем, с којим је пре четири године био на истој изборној листи, а који је тражио да Скупштина на разматрање стави тему Косова и Метохије у функцији поштовања Устава и очувања Космета у саставу Србије, а на основу Резолуције 1244.

"Сматрао сам да као млађи колега не могу да прођем поред човека у годинама, који је спреман да ризикује живот", навео је Обрадовић. 

"Борба траје четири године" 

Обрадовић је рекао да се налазе на крају четворогодишњег мандата, који су започели бунтом.

"Ако се сећате, да бисмо уопште постали народни посланици у парламенту, на основу гласова са избора, морали смо да проведемо неколико ноћи у изборној комисији бранећи резултате од изборне крађе актуелне власти. Четири дана смо провели у подруму Скупштине поред РИК-а, бранећи Устав, демократију и изборну вољу грађана. Сам наш улазак у Скупштину био је обележен бунтом, одбраном Устава и демократије. Четири године траје та наша борба", истакао је Обрадовић.

Рекао је да су разоткрили политички систем у ком живимо и власт која влада.

"Показали смо да апсолутно нема разумевања за другачије мишљење, да власт не жели да разговара, разоткрили смо и ову политичку и уставну кризу која је све опаснија, а коју власт не жели да решава дијалогом", рекао је лидер Двери.

Додао је да су могли да виде и "колика је неслобода медија и колико је РТС стављен у функцију личног режима Александра Вучића".

Пет вредности и политички манифест

Обрадовић је рекао да Двери више не смеју да дозволе да буду фактор подела, већ да у будућности треба да буде фактор окупљања грађана око универзалних вредности:

"Одбрана Устава, очување КиМ у саставу Србије, правне државе и владавине закона, неселективни рад тужилаштава и судова, заштита свих Срба у региону и расејању и улога Србије као матице свих Срба, слобода медија да бисмо имали било какву нормалну дебату и друштво и слободни и поштени избори без којих се ништа неће променити, биће нам само још горе", рекао је Обрадовић.

Говорећи о тих пет вредности, рекао је да ће оне бити део политичког манифеста који ће написати. 

Рекао је да ће наставити бојкот кампању и да неће учествовати на изборима 21. јуна, за које сматрају да су недемократски, здравствено небезбедни и противуставни. 

Иван Костић је захвалио запосленима у Скупштини и свима који су им пружили подршку током штрајка.

"Ова једанаестодневна борба је велика победа слободе и народне воље у Србији", рекао је Костић. 

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3960014/bosko-obradovic-prekid-strajk-gladju-skupstina.html

 

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

13.12.2021 Kako u malu kuhinju smestiti sve uređaje koji su vam neophodni

Kuhinja je jedno od naprometnijih mesta u svakoj kući ili stanu. Zapravo, posle dnevne sobe u kuhinji provodimo najveći deo ...

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...
 
VRH