ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

18.06.2020 Састанак Дачића и Лаврова – Србија захвална Русији на подршци

Србија је чврсто опредељења за даљи развој политичких односа са Русијом на темељу стратешког партнерства и обе стране су спремне за њихово даље продубљивање у свим областима, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић после састанка са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровом.

На заједничкој конференцији за новинаре, Дачић је рекао да Србија захваљује Русији на доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету и напорима да се питање КиМ реши мирним средствима, путем дијалога без уцена, и без фаворизовања једне ос страна, посебно кад је реч о западним партнерима.

Дачић је рекао да је са Лавров о томе разговарао са предсендиком Александром Вучићем и пренео му неке руске оцене о питањима како се понашање може очекивати и предлози у даљем току дијалогу везано за питање КиМ.

Лавров је на питање новинара коју информацију је пренео Вучићу која га је забринула када је реч о КиМ, рекао да није преносио информацију него идеје које "пливају" у јавном простору и да деле исту забринутост са Србијом.

Лавров је нагласио да је Русија потврдила спремност да и даље подржава Србију по питању КиМ и навео да основну улогу у решавању тог питања игра Резолуција 1244 за коју каже да је очувала актуелност.

Дачић и Лавров положили су венце на меморијалном комплексу Ослободиоцима Београда и црвеноармејцу.

Након церемоније полагања венаца, двојица министара уписала су се и у меморијалну књигу.

Састанак Лаврова и патријарха Иринеја 

Министар спољних послова Русије састао се и са патријархом СПЦ Иринејем који је истакао да очекује помоћ руског народа и Руске православне цркве да се нађе најбоље решење и очува се Косово и Метохија у саставу Србије.

Шеф руске дипломатије је истакао да ће се Русија увек борити за интересе православне цркве и за промовисање даљих вредности мировних идеја и решавања свих проблема са којима се данас суочава православни свет.

Лавров је указао на то да данас на Балкану и другим светским регионима ситуација не постаје много мирнија и постоји много могућности за заоштравање.

Према његовим речима, то се дешава на Блиском истоку, северу Африке, а одјек тих дешавања се све више осећа на европском континенту.

"Током тих конфликата појачавају се радикална расположења која прерастају у екстремистичке нападе између осталог и на хришћане", указао је Лавров.

Патријарх је казао да су током састанка разговарали о проблемима српског народа и српске цркве.

"Очекујемо пуну помоћ, не само сада, већ оно што се дешавало у прошлости, дешава се и данас и надамо се да ћемо се договарати до краја, докле год постојимо", казао је Иринеј.

Додао је да са радошћу СПЦ очекује октобар када ће доћи председник Русије и патријарх Московски, да присуствују освешћењу новог Храма посвећеног Светом Сави на Врачару.

"Очекујемо велику помоћ од руског народа и руске цркве да нађемо најбоље решење и очувамо КиМ", нагласио је Иринеј.

Извор:РТС

Фото.Тањуг

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH