ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

06.07.2020 Шарчевић: Постигнут договор са студентима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је са представницима студената из студентских домова у Београду. Истакао је да је са студентима постигнут договор.

"Договорили смо се да студентски домови неће прекидати рад и да студенти остану у студентским домовима током лета. Студенти када заврше обавезе могу самовољно да иду кући, а они који имају обавезе да остану", рекао је министар, додајући да ће се проценити да ли је реч о 10, 15 или 20 одсто студената.

Студенти су у разговору са министром изнели четири захтева, а један се односио на додатни испитни рок за све студенте у августу, као и да се омогући посебно додатни рок за студенте који су пропустили испите јер су били заражени коронавирусом.

Према речима министра, Министарство је упутило препоруку Конференцији универзитета Србије (КОНУС) да се омогући још један додати испитни рок у августу, саопштило је Министарство просвете.

Министар Шарчевић је потврдио и да ће мензе и ресторани у студентским домовима радити до 20. јула, а да ће се од 20. до 28. јула омогућити рад дежурних студентских ресторана, што је био један од четири захтева студената.

Један од захтева студената је и да им се омогући да у августу плаћају бенецифирану цену станарине, уместо економске, коју иначе плаћају у том месецу.

Министар Шарчевић је навео да према тренутној процени ни то неће бити проблем, али да је то "техничко питање" и да је остављен рок од два дана како би надлежне службе направиле финансијску процену.

Министар је поновио да у студентским домовима није букнула зараза, као што је то представљено, да је проблем настао због неспоразума око броја заражених студената у домовима и ван домова, али да је Министарство обавестило врх државе и друге надлежене институције да је ситуација под контролом и да студенти могу имају да успешно заврше јунско-јулски рок.

Рекао је и да је Министарство данас обавестило Кризни штаб да су капацитети ученичког дома "Стеван Чоловић" за изолацију студената позитивних на коронавирус недовољни и да је Ученички дом "Јелица Миловановић", који је у непосредној близини Студентске поликлинике, спреман да прими ковид позитивне студенте.

У плану увођење онлајн полагања испита

Министар Шарчевић изјавио је да је у плану измена Закона о високом образовању како би се студентима омогућило онлајн полагање испита.

Подсетио је да садашњи закон то не предвиђа, те да би се, ако до краја јула и почетком августа буде формиран парламент, а до краја августа или почетком септембра нова Влада, могло паралелно радити на измени и допуни Закона о високом образовању.

"Онда би се та ставка променила и поставили услови под којима би се испити тако полагали", рекао је Шарчевић новинарима.

Како је навео, у случају наставка пандемије коронавируса, то би олакшало полагање испита студентима.

Када је реч о улагању у високо образовање и студентски стандард, Шарчевић је рекао да ће се радити нове зграде у трећем блоку Студентског града и да ће се у Новом Саду градити нове зграде факултета.

Додао је о реч о инвестицијама вредним од више од 130 милиона евра.

Извор: РТС 

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH