dveri štab15 boško obradović foto RAS Srbija P.Marković
FOTO: P. MARKOVIĆ / RAS SRBIJA

Lider Dveri Boško Obradović pozdravlja formiranje Udružene opozicije Srbije i spreman je na partnersku saradnju o ključnim pitanjima, ali ističe da nisu želeli da budu deo tog političkog saveza jer, kako kaže, nema jasan program.

- Dveri su bile jedan od osnivača Saveza za Srbiju sa ozbiljnim programom u 30 tačaka i ne želimo da budemo deo novog opozicionog saveza bez jasnog programa - rekao je Obradović za Tanjug, upitan zašto Dveri nema u njemu.

Prema njegovim rečima, Dveri će, s obzirom da SzS od danas više ne postoji, nastaviti samostalno delovanje.

Dveri sada žele, kako je dodao, da predstave svoj program i nove ljude koji nikada nisu bili na vlasti, a to je, kako navodi, nešto po čemu se razlikuju i od sadašnje i od bivše vlasti.

- Smatramo da je naše najvažnije ustavno, nacionalno, državno, ekonomsko i bezbednosno pitanje u ovom trenutku očuvanje KiM u sastavu Srbije i tu smo spremni na saradnju sa svima u UOS, ostatku opozicije, ali i sa pristalicama vlasti koji se protive priznanju lažne države Kosovo i razgraničenju - naveo je Obradović u pisanoj izjavi. Dveri su, kaže, saglasne sa ciljevima UOS koji se tiču borbe za demokratiju, slobodu medija i poštene izbore, jer to proističe iz potpisa na Sporazum sa narodom i raspoložene su za tehničku saradnju po tim pitanjima.

Smatra da više nije dovoljna samo smena vlasti, već promena kompletnog političkog sistema koji je na sceni već 30 godina, kao i utvrđivanje krivične odgovornosti za one koji su kršili Ustav i zakone.

To znači, kaže, lustraciju u formi zatvorske i finansijske kazne, oduzimanja nezakonito stečene imovine i zabrane obavljanja javne funkcije na duži period.

- To je program Dveri i naša misija i na tome ćemo insistirati - rekao je Obradović.

Izvor: Blichttps://www.blic.rs/vesti/politika/dveri-o-formiranju-udruzene-opozicije-srbije-pozdravljamo-ali-nismo-hteli-u-savez/rcxrtle