ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

04.09.2020 Grenel objasnio šta je Tramp potpisao - Izvori: Sputnjik, N1 i RTS

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da su dve strane u Vašingtonu potpisale sporazum o međusobnoj saradnji, i da nisu potpisale nikakav sporazum sa SAD.

 

Grenel je, na konferenciji za novinare, posle potpisivanja sporazuma u Beloj kući o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i tzv Kosova rekao da je reč o „velikom sporazumu kome je prethodio veliki spor koji traje 21 godinu“.

„Veliki je uspeh normalizacija vazdušnog, železničkog, drumskog saobraćaja, otvorene granice, širok dijapazon industrije....da je rešeno pitanje diploma...da će za Gazivode biti urađena studija izvodljivosti da bi se videlo kakva i koliko radnih mesta tu može da se otvori...“, kazao je on.

 

 

 

​Na pitanje da li su ovaj sporazum međusobno potpisali predstavnici Srbije i tzv. Kosova ili su ga potpisali sa SAD, on je odgovorio: "Potpisali su sporazum da će raditi zajedno na normalizaciji ekonomskih i trgovinskih odnosa“ i dodao da je sve isto u sporazumu koji su potpisali pojedinačno, svako svoj, Vučić i Hoti, sem poslednje tačke o Izraelu.

On je precizirao da je Tramp potpisao na oba dokumenta pismo o namerama da će oni (Srbija i tzv. Kosovo) raditi zajedno na sprovođenju ovog sporazuma, a ne da su Vučić i Hoti potpisali sporazum sa SAD, preneo je Tanjug.

Grenel je dodao da će obe strane nastaviti pregovore u Briselu.

„Potrebni su nam Evropljani da radimo zajedno na rešenju odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Grenel.

Kosovo i Srbija žele evropsku budućnosti i čeka ih dug put do toga, mi ćemo ih podržati na tom putu ali mi nismo deo EU, a to je deo političkog procesa koji je složen zbog EU kritertijuma, zaključio je on.

Извор. Спутњик - https://rs-lat.sputniknews.com/vesti/202009041123338461-grenel-objasnio-sta-je-tramp-potpisao/

____________________________________________________________________________

РТСГренел: Велики споразум, коме је претходио велики проблем

Специјални саветник председника САД Ричард Гренел на брифингу са новинарима после потписивања споразума у Белој кући о нормализацији економских односа између Београда и Приштине рекао је да је реч о "великом споразуму коме је претходио велики спор који траје 21 годину".

Ричард Гренел је рекао да је велики успех нормализација ваздушног, железничког, друмског саобраћаја, отворене границе, широк дијапазон индустрије....да је решено питање диплома...да ће за Газиводе бити урађена студија изводљивости да би се видело каква и колико радних места ту може да се отвори.

На питање да ли су овај споразум међусобно потписали представници Београда и Приштине или су га потписали са САД, Гренел је одговорио да су "потписали споразум да ће радити заједно на нормализацији економских и трговинских односа", и додао да је све исто у споразуму који су потписали појединачно, свако свој, Вучић и Хоти, сем последње тачке о Израелу.

Гренел је прецизирао да је Трамп потписао на оба документа писмо о намерама да ће они (Београд и Приштина) радити заједно на спровођењу тог споразума, а не да су Вучић и Хоти потписали споразум са САД.

Гренел је додао да ће обе стране наставити преговоре у Бриселу.

"Потребни су нам Европљани да радимо заједно на решењу односа Београда и Приштине", рекао је Гренел.

Како је навео, Београд и Приштина желе европску будућности и чека их дуг пут до тога.

"Ми ћемо их подржати на том путу али ми нисмо део ЕУ, а то је део политичког процеса који је сложен због ЕУ критертијума", закључио је Гренел.

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4069759/grenel-sporazum-vasington.html

______________________________________________________________________________________________________________________________

Izvor: N1- Video i vest-članak Grenel: Kosovo i Srbija nisu ništa potpisali sa SAD 

http://rs.n1info.com/Vesti/a636565/Grenel-Kosovo-i-Srbija-nisu-nista-potpisali-sa-SAD.html

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao je da su Kosovo i Srbija u petak popodne u Vašingtonu potpisali sporazum o međusobnoj saradnji, i da nisu potpisali nikakav sporazum sa SAD.

Na konstataciju novinara da je i američki predsednik Donald Tramp nešto potpisao, Grenel je rekao da je to tačno.

"On je u osnovi potpisao pismo potvrđivanja da će oni raditi zajedno na realizaciji sporazuma", rekao je Grenel.

Na insistiranje novinara da pojasni šta su tačno dve strane potpisale, Grenel je kazao: "Obe strane su potpisale sporazum da sarađuju na normalizaciji ekonomskih odnosa".

Na pitanje da li su isti sporazumi koje su potpisale dve strane, on je rekao da su 99,9 odsto isti, sem poslednje tačke.

"Srbija će prebaciti svoju ambasadu do jula sledeće godine (u Jerusalim) – to je srpski deo sporazuma, a za Kosovo, sve je isto do poslednje tačke koja glasi da će imati međusobno priznanje sa Izraelom", naveo je Grenel.

Pre svega, ne bih ni pokušavao da razjasnim šta je predsednik Vučić mislio kada se obraćao srpskim medijima, rekao je Grenel. "Ono što je rekao u sali za satanke je da je ovo istorijski sporazum koji će normalizovati region. Pričao je o mini-Šengen zoni", naveo je izaslanik i dodao: "Što se tiče tačke 10, pogrešno je reći da je postojala tačka 10. Nijedna od njih nije bila numerisana. Ne znam otkud to".

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući da je zadovoljan dogovorenim i napomenuo da je u pitanju bilateralan sporazum sa SAD-om, a ne trilateralan i sa Prištinom.

"Dakle treća strana nije priznata u ovom smislu kao subjekat međunarodnog prava", naveo je Vučić.

Ovo je značajan bilateralni sporazum za našu zemlju sa SAD, nemamo čega da se stidimo, i imamo razloga da se ovim sporazumom ponosimo - videćete da ćemo se u budućnosti i kroz razgovore s nekim drugima vrlo rado pozivati na ovaj sporazum, jer mnogo toga što smo ovim sporazumom dobili, neki drugi nam neće davati, zapamtite moje reči, rekao je Vučić novinarima.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH