ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

05.10.2020 Председник Вучић именовао Ану Брнабић за мандатара нове Владе Србије

Председник Србије Александар Вучић именовао је Ану Брнабић за мандатара нове Владе Србије. Одлука је донета, казао је Вучић, након што је саслушао представнике изборних листа, а на основу Устава и у законски предвиђеном року. Ана Брнабић се, истиче, жестоко борила за Србију.

Александар Вучић је, у обраћању из Палате Србија, рекао да је било више кандидата и да је на страначком нивоу о томе говорио, као и да се захвалио појединим кандидатима који су веома одани својој странци.

ВИДЕО ПРИЛОГ РТС - КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ

"Пре неколико минута сам потписао одлуку о предлогу кандидата за председника нове владе. Ана Брнабић се жестоко борила за своју земљу. Водила је политику која се није додворавала ни страним центрима моћи, ни оним у земљи. Радила је свој посао добро и најбољи доказ за то је велики број критика које су упућене на њен рачун", рекао је председник.

Вучић је истакао да би имао много више да замери себи него Ани Брнабић.

"Имао сам још две ствари на којима сам инсистирао – да размислим да се уведу два министарства – за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог, и министарство за бригу о деци и демографији", истакао је Вучић.

Замолио је, додаје, мандатарку да 50 одсто Владе буду жене и како верује да ће мандатарка имати разумевања за тај захтев.

"Мислим да би то било револуционарно за Србију, тиме бисмо представили нашу земљу на најбољи могући начин и тиме бисмо показали на делу како функционише равноправност полова", рекао је Вучић.

Истиче да су жене једнако способне као и мушкарци да обављају најважније државне функције.

Када је реч о демографији, Вучић наводи да је демографија од кључног значаја за нашу земљу и да се морају на том плану увести системске мере.

Вучић каже да системске мере нису само новац, јер, указује, у Србији најсиромашније општине имају највише новорођене деце, док најбогатије најмање.

Рекао је да ће држава потражити нове мере за повећање наталитета и да ће савете подражити од држава које су успеле да зауставе тај пад.

"Напоменуо сам и да сви ти људи који буду радили и у Скупштини и Влади морају да буду посвећени. Биће великих промена у јавним предузећима и верујем и брзих и надам се да ће то донети нови квалитет, енергију и снагу за Србију. Оптимистичан сам и уверен да ће Србија успети да сачува мир и стабилност и донети убрзани раст за своје грађане", указао је председник Вучић.

Позвао је Скупштину да подржи Ану Брнабић и њен кабинет.

Три циља и три изазова нове владе

Председник Александар Вучић указао је да ће се нова Влада Србије наћи пред три кључна изазова: притисци око КиМ, здравствена ситуација наредних месеци и очување економског ритма у ситуацији затворености услед пандемије, а да су пред новим кабинетом у Немањиној 11 три најважнија циља: подизање економске, војне и здравствене моћи земље.

Као најважнији изазов, председник је истакао питање Косова и Метохије, око којег су, каже, највећи притисци.

"Наша је обавеза да, суочавајући се са изазовима, а највећи јесу притисци око КиМ и покушај приморавања Србије да призна независност Косова, а да за то не добије готово ништа, уз жељу да увек искажемо намеру да разговарамо и да постижемо компромисно решење, свакако не прихватамо понижавање грађана Србије, и наших грађана на КиМ", рекао је Вучић.

Други изазов пред Владом је, каже, здравствена ситуација и како ћемо се суочити са короном када дођу хладнији дани и вирус буде снажније присутан.

"Трећи изазов је како да у време короне, затворених граница са Европом и светом успемо да одржимо економски ритам који смо имали до сада", додао је Вучић.

Истовремено, пред Владом су три циља, на чијем остварењу мора да ради.

Тако је главни задатак будуће владе да Србија остане једна од најуспешнијих европских земаља, да се обезбеди даљи раст животног стандарда грађана, упркос чињеници да је то немогуће у "корона кризи".

Истовремено, важан циљ је јачање здравствене моћи која постаје једна од кључних снага једне државе, указао је Вучић и подсетио да је Србија претходних неколико година у здравство уложила много више него у претходних 40 или 50 година.

Уз то, циљ је и јачање војне и одбрамбене моћи земље, снажење армије и полиције.

Председник Вучић је захвалио грађанима Србије што су у огромном броју изашли на изборе, јер је, наглашава, важно да демократија не трпи, да не одлажемо изборне процесе.

Подршка грађана Србије није "карт бланш" 

"Народ је властан да суди народним судионицима. Веома је важно да су ти избори протекли мирно, без готово било каквих инцидената и да је важно да су грађани Србије показали колико поштују демократију. За нас је важно и да победничка изборна листа, број гласова без преседана, доноси и огромну одговорност. Зато је важно да са таквом одговорношћу приступимо решавању проблема и да видимо како и на који начин те изазове превазилазимо", истакао је председник Вучић.

Након пораза у последњих 20 година, "успели смо да земљу која је била међу последњима када је у питању економски развој – доведемо међу прве, неинцидентно и то траје последње четири године", нагласио је Вучић.

Иако су грађани гласали за политику континуитета, морали су, додаје, да добро разумеју да подршка грађана Србије није "карт бланш" и да се понашамо неодговорно.

"Србија се дичи са три веома важне политичке чињенице, она је слободна, независна и суверена држава, она се налази не путу ЕУ, она је пријатељ и са Русијом и Кином, али мора да гради односе и са САД", рекао је Вучић.

Није било речи о коалиционим партнерима

Председник Србије наводи да на седници Председништва странке данас није било речи о евентуалним коалиционим партнерима.

Подсетио је да је са свима који су обезбедили скупштинске мандате разговарао, а да ће се о партнерима знати за пет до седам дана, а избор је, каже, на мандатарки.

Истиче да очекује значајне промене у Влади, нарочито када је реч о странци коју води.

Вучић је истакао да је најважније да сви буду вредни и марљиви, а доћи ће, додаје, и до великих промена у јавним предузећима.

Изразио је очекивање да ће све то донети нови квалитет, енергију и снагу за Србију.

"Имајући у виду изазове, уверен сам да ће Србија најбрже да расте економски и сачува мир и стабилност и раст животног стандарда за грађане", рекао је председник.

Позвао је посланике да пруже подршку Ани Брнабић и њеном кабинету. 

Неки на мору, ја са Трампом и Путином

На питање зашто сада саопштава име мандатара, Вучић каже да је разговарао са свима и да је за све то време, "док су се неки брчкали у мору", он радио свакодневно.

"Да, мени је било потребно да направим концепт како ће да изгледа Влада. Разговарао сам са свима. За то време људи су могли да виде, за разлику од оних који су се брчкали на мору, ја сам вредно радио, био са Владимиром Путином, Доналдом Трампом, представницима у Бриселу...", рекао је председник.

Поручио је да је Ана Брнабић веома допринела да Србија буде број један у Европи по стопи раста ове године.

"Што се тиче избора Ане Брнабић, нисам желео да понављам све, али ево: она је веома допринела марљивим радом док је била на челу савета за БДП и Србија је постала прва земља у Европи по расту. Први пут после три или четири месеца, у августу имамо позитивну стопу раста БДП-а. Брнабићева је одана својој земљи и не живи за то да оде да оговара своју земљу, већ штити српске интересе, што неретко није лако", одговорио је председник Србије.

Додаје да је фискални систем стабилан и да је Брнабићева поставила доброг министра на ту позицију. Подсећа и да је Србија, када је о коронавирусу реч, у пет земаља у Европи које се најуспешније боре против коронавируса.

"То су неки од разлога зашто сам се одлучио за њу. За претходне године научили смо да не морамо увек да будемо најгори и почињемо да учимо да можемо да будемо најбољи. Невероватно је што смо међу најбољима у Европи по стопи раста, по незапослености. Данас је просечна плата 511 евра и сигуран сам да ће расти упркос корони. То су резултати којима сам се руководио, али сам се руководио и будућношћу", рекао је председник.

Истиче да плате морају да буду 900 евра, пензије више од 400, да се мора урадити фабрика отпадних вода...

Притисцима и понижењима, Албанци ништа неће постићи

На питање о изјавама из Приштине, председник Србије је поручио да се притиском споља и понижењима неће постићи ништа.

"Волео бих да добро разумеју само једну ствар и зато се трудим да не говорим тешке речи, јер је важно да живимо у миру. Важно је да Албанци знају да неће добити оно што прижељкују, да нападају Србе и да мисле да ће неко да нас притиска да пристанемо на тако нешто. Притиском споља и понижењима нећете постићи ништа", рекао је Вучић.

На питање о 5. октобру и ставу опозиције да ће га срушити на тај начин, Вучић каже да не живи у прошлости и да нема осветнички однос према 5. октобру.

"Одвратно ми је када гледам слике спаљене Скупштине и ту је била једна позитивна ствар која се догодила: Србија се окренула свету, мада нас је то коштало пуштања на слободу албанских терориста. Замерам што су политичари који су дошли на власт постали једни од најбогатијих у региону. Док се Србија пљачкала, они су се богатили", рекао је Вучић.

Србија заинтересована за турске беспилотне летелице

Када је реч о куповини турских беспилотних летелица, Вучић каже да је Србија веома заинтересована за набавку турских беспилотних летелица – "барјактар".

"Веома су нам интересантни системи беспилотних летелица и свакако ћемо их у будућости куповати више, а да ли ћемо постићи договор са турском страном или не, то ћемо да видимо. У сваком случају, реч је о веома добрим беспилотним летелицама, морам да похвалим турске произвођаче", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Истиче да је Србији увек у интересу да оснажи и појача своју готовост и спремност за одбрану.

"Ми никоме нити претимо, нити ћемо кога да нападамо, али морамо увек да будемо спремни да не бисмо били изненађени, као што су неки недавно, ипак, били изненађени. И у складу с тим предузимамо све кораке и мере и није нам лако пошто морамо да издвајамо значајна финансијска средства да бисмо ишли у корак са земљама које су војно сврстане."

Председник је нагласио да је Србија истински и искрено војно неутрална земље, као и да Србија жели сама да чува, брани и штити своје небо, као и земљу.

Ипак, то захтева велика улагања, напомиње Вучић и додаје да ће то показати као веома паметно и мудро улагање.

"Видим шта се збива у различитим савезима и блоковима и важно је да ми то можемо економски да поднесмо и да нам земља иде напред, али тако да будемо увек чврсти и можемо да одвратимо сваког потенцијалног агресора на нашу земељу", закључио је Вучић.

У суботу највећа вежба ратног ваздухопловства

Председник је најавио да ће у суботу бити одржана највећа вежба досад, на којој ће бити представљено српско ратно ваздухопловство.

"Видећете сву снагу српског ваздухопловства и упоредићете све у односу на пре седам година. Видећете ловце, беспилотне летелице, које ћемо први пут подићи у ваздух, и само се надам да нас време неће омести. То ће бити спектакл за грађане Србије", поручио је Вучић.

Члан Председништва СНС-а Синиша Мали рекао је након састанка у седишту странке да је Председништво једногласно прихватило предлог Александра Вучића за мандатара нове владе, која ће, како је рекао, бити влада континуитета и нове енергије. 

Грађани Србије 21. јуна изашли су на изборе како би изабрали нови парламент и Владу. Две трећине места у парламенту, 188 мандата, освојио је СНС.

Председник Србије почео је 14. јула консултације са странкама и листама које су обезбедиле улазак у Скупштину о формирању нове владе.

Конституисањем Скупштине 3. августа, почео је да тече законски рок од 90 дана за формирање нове Владе Србије.

Извор:РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4101958/vucic-novi-mandatar-nova-vlada-srbije.html

Фото: ТАЊУГ -Д.Кујунџић

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH