ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

20.10.2020 Изазов слободе - Саопштење Министарства културе и информисања

20. октобар 2020.

На врхунцу хајке која се води против Министарства културе и информисања, време је да се бар са наше стране, на ову морбидну причу стави тачка.

Нисмо у обавези да се правдамо клеветницима у виду заната, већ рачуне морамо да подносимо и објашњења пружамо добронамерним грађанима ове земље, који су у огромној већини.

У свом првом саопштењу јасно и гласно смо осудили упад маскираних лица на изложбу у галерији Стара Капетанија и њихове акте насиља, назвавши их хулиганским подземљем и позвавши надлежне органе да их што пре приведу лицу правде. Такође је, поред осталог,  наглашено да осуђујемо сваки вид насиља над уметничким слободама и угрожавање физичког интегритета аутора и посетилаца на културним догађајима.

Ко и како је покушао да овај став претвори у „нацизам” или у нешто што „подсећа на нацизам” и „охрабрује или подстиче насиље”, како је ово саопштење у неким тумачењима постало „најсрамније саопштење” неког министарства и зашто је изазвало цунами простачког, и невероватно агресивног и неукусног вређања?

Очигледно зато што смо се усудили да оштрим речима осудимо неке изложене цртеже, наводне карикатуре, на којима су слике мучења и касапљења беба, одсецања удова и експлицитних призора убистава недоношчади. Шокирани тим призорима, назвали смо их, у колоквијалном смислу производима патологије и девијације свести, јер нам је тешко да замислимо одраслу особу која такве сцене замишља, машта о њима или их црта на папиру и излаже погледу јавности.

Оптужени смо да тиме насрћемо на уметничке слободе и од најгласнијих букача,  преамбициозних а неостварених и тиме искомплексираних политичких насртљиваца и уобичајених „грађанистичких” и ултралибералних хориста спонзорисаног дела невладиног и медијског сектора,  оптужени смо за неку врсту нацизма. Речником без преседана, изрицане су на наш рачун неке од најсрамотнијих и најбесмисленијих оптужби последњих деценија. Без да се ико постидео због тих жалосних и болесних речи.

Таква замена теза, те ерупције лажи, клевета и увреда и толико дрско и безочно пренебрегавање осуде којој смо изложили насилни упад на изложбу (касније се испоставило малолетних лица) разлог су за забринутост у вези са стањем једног дела јавности, углавном и нажалост престоничког и спонзорисаног, као и и за правац у коме ће се ово друштво кретати ако тим путем настави.

За неупућене, ово министарство нити издаје дозволе за изложбе, нити их забрањује нити уређује, већ напротив. Издашно и редовно, често и једино у држави, финансира велики број пројеката из области савременог стваралаштва из године у годину. Потпуно поштујемо уметничке слободе и право свакога да на артистички артикулисан или на било који начин који уме и може, приказује свој поглед на свет. Али задржавамо право да мислимо да цртежи искасапљених, садистички мучених и убијених беба, нису ни уметност ни култура ни морал. И као што свима признајемо право на слободу говора и изражавања мисли и позивамо друге да их поштују, очекујемо и подразумевамо да тако и наш глас буде третиран. Као право једне надлежне институције да о некој теми заузме став. Нарочито и зато што верујемо да смо овим конкретним ставом изразили претежна уверења милиона грађана ове земље којима су деца а посебно недоношчад предмет љубави, бриге и пажње а не објекат квазиуметничког иживљавања у приказу и непримерених асоцијација удаљених од сваког етичког обзира.

Чврсто верујемо да смо овим на страни уобичајеног и прихваћеног схватања морала огромне већине грађана Републике Србије а све оне малобројне који другачије мисле, позивамо да и даље раде како желе и афирмишу онај поглед на свет који им годи али са свешћу да ће оно што раде бити изложено слободној оцени слободних људи, медија и институција. Никакве клеветничке и манипулативне инвективе неће на силу ућуткати Министарство културе и информисања ове земље када је реч о овако важним питањима.

Коначно, апелујемо на све да се уздрже од сваке врсте вербалног и физичког насиља над неистомишљеницима а надлежне органе да буду ревносни у проналажењу и на закону заснованом санкционисању свих оних који било када и било где посегну за насиљем, без обзира на побуде.

Овим полемику у вези са овом темом сматрамо окончаном.

Извор: https://www.kultura.gov.rs/vest/5359/izazov-slobode.php

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH