ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

22.10.2020 Отворен фестивал "Мирдита, добар дан" - Извор РТС

Пре почетка фестивала, недалеко од Центра за културну деконтаминацију, странка "Заветници" је одржала протест против фестивала. Фестивал "Мирдита, добар дан" почео је у Центру за културну деконтаминацију у Београду, а отварање је обележио инцидент када је један младић почео да виче "вратите ме кући, плашим се у Београду, где су српске жртве, само се прича о албанским жртвама". 

Младић је на импровизованој позорници одгурнуо Фиону Јелићи, представницу Иницијативе младих за људска права, отео јој микрофон, али је енергичном акцијом полиције брзо изведен из дворишта Центра за културну деконтаминацију.

Потом је Kуштрим Kолићи, представник организације Интера, која је један од организатора фестивала, казао да је "Мирдита, добар дан" преживео мого тога за ових седам година, али да је остао место дијалога, место на коме се размењују културне праксе, размењују нова достигнућа у уметности Приштине и Београда.

Маја Стојановић, извршна директорка Грађанске иницијативе, нагласила је да се прави дијалог између Београда и Приштине одвија на фестивалу и да је без обзира на све околности у којима се одржава, на протесте десничара, више људи који верују у боље "комшијско упознавање".

Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво, истакао је значај фестивала као места на којем се размењујују идеје и културни садржаји.

"Сигуран сам да је увек било више људи који верују у договор и миран суживот. Волео бих када би у јавност са овог фестивала отишле и позитивне поруке о уметничком стваралаштву и скуповима на којима се отворено разговара о највећим проблемима", навео је Антонијевић.

Фестивал је отворила позоришна представа "Ја сам себи жена" Kуштрима Kоличија, у којој Адријан Морина, једини глумац на сцени, глуми више од 30 ликова и доноси причу о тешком животу трансродне особе - Немице Шарлот фон Малсфорф, која је преживела нацистички режим и ДДР.

Шта следи наредних дана 

Присутни ће другог дана фестивала у Центру за културну деконтаминацију моћи да присуствују дебати "Kосово - наслеђе сећања", док ће у галерији "Енџио" у Добрачиној моћи да погледају истоимену изложбу.

Последњег дана фестивала одржаће се дебата о питањима транзиционе правде на Kосмету и институционализацији исте, а фестивал ће затворити глумац Тристан Халилај читањем одломака из своје књиге "Ричард Гир је био овде", збирке прича која је оригинално објављена на српском језику.

За крај, публика ће моћи да одгледа филм "Агина кућа" који ће бити приказан у 20.30 у Центру за културну деконтаминацију.

Организатори су навели да је "инспирација за фестивал 'Мирдита, добар дан' био Беким Фехмију, познати косовски, српски, југословенски и светски глумац који представља симбол јединства и раскола, али и могућност повезивања два културна простора у јединствену целину".

Улаз на све догађаје фестивала је бесплатан, уз претходну регистрацију. Фестивал, који се од 2014. године одржава у Београду, организују Иницијатива младих за људска права, Грађанске Иницијативе из Београда и Интегра из Приштине.

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4122334/festival-mirdita-dobar-dan-otvaranje.html

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH