ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

28.10.2020 РТС:Изабрана нова Влада Србије, премијерка и министри положили заклетву у Скупштини

Посланици Народне скупштине изабрали су нову Владу Србије, на чијем челу је Ана Брнабић и која има 21 ресор и два министарства без портфеља. За избор нове владе гласало је 227 народних посланика. Председник и чланови Владе положили су заклетву.

На посебној седници Скупштине Србије, за избор нове владе гласало је 227 посланика од 232 која су приступила гласању. Против је гласало пет посланика, уздржаних није било, док је одсутних било 16.

Изабрана нова Влада Србије, премијерка и министри положили заклетву у Скупштини
 

Председник и чланови Владе положили су заклетву, чиме је званично почео да им тече мандат.

"Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије", гласи текст заклетве.

На крају посебне седнице Народне скупштине интонирана је химна Републике Србије "Боже правде".

Ана Брнабић изложила је раније данас експозе пред посланицима и истакла шест циљева нове владе: даља борба против вируса и јачање здравства, очување виталних интереса српског народа на Косову и Метохији, борба против организованог криминала, очување независности Србије, унапређење владавине права и спровођење реформи и даље економско јачање земље.

 

Нова влада има 21 министарство и два без портфеља, а више од 50 одсто чланова новог кабинета Ане Брнабић су жене. 

Бранко Ружић је изабран за првог потпредседника Владе, а за потпредседнике Бранислав НедимовићЗорана МихајловићНебојша Стефановић и Маја Гојковић.

Ружић је изабран и за министра у ресору просвете, науке и технолошког развоја, Недимовић за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Михајловић ће водити рударство и енергетику, Стефановић одбрану, а Маја Гојковић је министарка културе и информисања.

Министар финансија је поново Синиша Мали, сектор привреде водиће Анђелка Атанасковић, министарство заштите животне средине Ирена Вујовић, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Сектор трговине, туризма и телекомуникација водиће Татјана Матић, правде Маја Поповић, за државну управу и локалну самоуправу биће одговорна Марија Обрадовић, а људска и мањинска права и друштвени дијалог водиће Гордана Чомић.

За министра унутрашњих послова изабран је Александар Вулин, шеф дипломатије је Никола Селаковић, европске интеграције наставља да води Јадранка Јоксимовић, сектор здравља Златибор Лончар, док ће рад, запошљавање, борачка и социјална питања бити у надлежности Дарије Кисић Тепавчевић.

Бригу о породици и демографију водиће Радомир ДмитровићВања Удовичић остаје министар спорта и омладине, а бригу о селу водиће Милан Кркобабић.

Министри без портфеља су Ненад Поповић и Новица Тончев.

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4129461/nova-vlada-srbije-glasanje-skupstina.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH