ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

24.11.2020 Ugostitelji, tržni centri, kladionice od večeras skraćeno - Radno vreme do 18 sati narednih deset dana

U Srbiji od večeras, pa u narednih 10 dana na snazi će biti nove mere Vlade Srbije, donesene radi sprečavanja širenja virusa korona.

Osim već postojećih mera, koje se odnose na obavezno nošenje zaštitne maske i fizičku distancu, uvedene su i nove koje počinju s primenom od večeras u 18 časova i predviđaju skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture, kao priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću.

Do 21 čas mogu da rade prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti, sve radnje u tržnim centrima, butici, frizeri, kao i pošte, banke, osim onih smeštenih u tržnim centrima.

Neograničeno će moći da rade apoteke, benzinske pumpe, ali samo za prodaju goriva, kao i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane.

Nove mere podrazumijevaju obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdj se ne mogu izbeći međuljudski kontakti, kao što su pešački prelazi, autobuske stanice.

Takođe, predviđena je zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od ove mere su izuzete radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratna po osobi.

Predviđen je i rad od kuće za sve zaposlene kod kojih to radni proces dopušta, kao i pojačana kontrola nošenja zaštitne maske u prevozu, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Pored gradskog prevoza, kontrola će biti pojačana i u slučaju kućne izolacije, kućnog karantina, odnosno samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahteva lečenje u bolnici.

Što se tiče promena u obrazovnim ustanovama, školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, takođe u narednim danima da pretrpi određene izmene, ali sigurno je da potpuno obustave neće biti, već će se nastava obavljati na daljinu, odnosno onlajn.

Ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn, ona će biti oročena na 10 ili 15 dana.

Za sutra u 13 časova zakazana je nova sednica Kriznog štaba.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH