ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

01.01.2021 Председник Србије Вучић отворио гасовод "Балкански ток" у Госпођинцима

Председник Србије Александар Вучић отворио је јутрос, нешто после шест сати, у Госпођинцима код Жабља, нови гасовод у Србији, "Балкански ток", од бугарске до мађарске границе. Вучић је најавио да ће за 10 или 15 дана бити изнети предлози за значајно снижење цене прикључка на гас за домаћинства у Србији.

Гас од јутрос кроз нашу земљу тече "Балканским током". Србија добила други правац снабдевања.

Председник Александар Вучић честитао је извођачима на успешно обављеном послу и пожелео срећну Нову годину. 

"Ово је за нас велика и важна ствар", истакао је Вучић.

Председник је истакао да је Србија гасоводом "Балкански ток" обезбедила енергетску стабилност и безбедност, што је важно за привлачење нових инвеститора.

Вучић је у Госпођинцима рекао да се с тог места разводи гас кроз систем примарног и секундарног гасовода.

Указао је да гас преко тог гасовода набављамо по цени до 155 долара, уз много ниже трошкове транспорта, него преко другог гасовода преко којег смо се до сада снабдевали.

Вучић је подсетио да је за допремање гаса преко Украјине и Мађарске у Србију наплаћивано додатних 30 долара, плус 18 долара за развоз по нашој територији.

"Само на то смо трошили 48 долара. А сада ће то коштати између 12 и 14 долара. Мислим да су то значајне уштеде. Стратешки ово је веома важно за нас", рекао је он.

Имајући у виду високу цену изградње гасовода, повољна околност је, каже председник, што ћемо заједно са партнером наплаћивати транзитну таксу и тако исплаћивати те трошкове.

"Овим гасом обезбеђујемо енергетску сигурности и добијамо могућност да привучемо додатне инвеститоре", рекао је председник.

Вучић је најавио да ће гас бити доведен још у многе општине у којима га нема, чиме ће додатно бити привучени сви који желе да отворе фабрике.

"Нама предстоји још много посла, али ово гарантује извеснију и бољу будућност. Не знам како ће ићи између Русије и Украјине око трговинског споразума, али Србија је уз помоћ руских партнера успела да осигура снабдевање своје територије", објаснио је.

Вучић је и у поруци на Инстаграму оценио да је данас велики дан за Србију. 

"Јутрос, тачно у шест сати, кренуо је гас из Бугарске и ушао у новоизграђени српски гасовод. Велики дан за Србију! Честитам грађанима и срећна Нова година!", написао је Вучић на Инстаграм профилу Будућност Србије, уз фотографију са отварања гасовода.

Извор: ТАЊУГ - https://www.youtube.com/watch?v=RnIY6lZW55M

 

 

Преко гасовода кроз Србију гас ће ићи ка Мађарској и БиХ, а постоји могућност и ка другим земљама у региону. 

Отварању су присуствовали директор "Србијагаса" Душана Бајатовић, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, министар грађевинарства Томислав Момировић, бивши министар енергетике Александар Антић и војвођански премијер Игор Мировић, као и председник компаније "Енерготехника јужна Бачка" Драгољуб Збиљић.

Боцан-Харченко: Обезбеђена енергетска стабилност Србије

Изградњом и пуштањем у рад "Балканског тока", дела гасовода "Турски ток", од бугарске до мађарске границе, потпуно је обезбеђена енергетска стабилност и безбедност Србије, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Отворен гасовод
Отворен гасовод "Балкански ток" у Госпођинцима

"Завршен је најважнији део једног од глобалних пројеката наше заједничке сарадње. Овај гасовод обезбедиће стабилност и самој Србији даће могућност за даљи развој унутрашње инфраструктуре и потпуно ће бити обезбеђена енергетска стабилност и безбедност и стабилне испоруке енергената", рекао је амбасадор.

Додао је да се изградња гасне инфраструктуре потпуно уклапа у смернице привредног развоја, које је уочи Нове године изнео председник Србије.

"Овај гасовод обезбедиће и енергетску сигурност и ширег региона, централне Европе", указао је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор је навео и да ће гасовод пружити додатне могућности за Србију, да постане још привлачнија за улагања, јер постаје и транзитна земља за гас.

"Ово је стварно најбољи поклон за Нову годину, да чим је нова година почела имамо један велики догађај у развоју билатералних односа", констатовао је руски амбасадор.

Он је захвалио свима који су радили на изградњи гасовода, а председник Србије Александар Вучић упутио је велику захвалност председнику Русије Владимиру Путину.

Бајатовић: Гас из "Балканског тока" требаће Европи

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да су сви гасни транспортни капацитети, 100 одсто, у Бугарској, Србији и Мађарској, што значи да ће гас из "Балканског тока" требати Европи.

Вучић на отварању гасовода код Жабља
Вучић на отварању гасовода код Жабља

"Ово је велики дан", рекао је Бајатовић и додао да је Србија већ сада сигурна, са смањењем транспорта кроз Украјину.

Бајатовић је истакао и да је током изградње гасовода уграђена најсавременија опрема, са најсавременијим материјалима.

Најавио је да ће се разрадити планови за убрзану гасификацију, на којој инсистира и председник Александар Вучић.

Бајатовић је навео да ће се радити и на пројекту гасне интерконекције Ниш–Димитровград–Софија, као и на плану изградње гасовода Београд–Бањалука.

"Отвориће нам се 'Хоргош', што значи да смо радили у складу са свим европским принципима. Имаћемо приступ Баумгартену (гасном чворишту у Аустрији) и, вероватно, Северном току 1 и 2", рекао је Бајатовић.

Додао је да је све урађено у складу са европским нормама и испуњено све што је тражила енергетска заједница, у техничком, као и у комерцијалном смислу.

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4207193/gas-balkanski-tok-otvoren-gasovod-vucic.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH