ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

04.02.2021 Odgovor medija Mačva Info na pitanje o sufinansiranju medija u našoj opštini

Pre početka jučerašnje 7. sednice SO Bogatić predsedniku Skupštine dostavili smo, kao medij Mačva Info, zvaničan odgovor na pitanje o sufinansiranju medija, koje je odbornik Aleksandar Ilijašević postavio na prethodnoj sednici,  sa molbom da javnost i svi odbornici budu upoznati sa našim dopisom. Mi smo obećali da ćemo i sugrađane detaljnije upoznati sa našim odgovorom, što i činimo. Odgovor medija Mačva Info prenosimo u celosti:

Poštovani,

na prethodnoj sednici Skupštine odbornik Aleksandar Ilijašević pitao je da li će 7 miliona dinara predviđenih za informisanje u 2021.godini dobiti samo jedan medij, misleći na Mačva Info. Takođe, odbornik Ilijašević na pitanje kako je raspoređen novac za sufinansiranje medija u prošloj, 2020. god. nije dobio odgovor. Mi smo sva pitanja odbornika, kao i odbornika Ilijaševića, emitovali javno na svom mediju kao video izjave u celosti . Dostavljamo odgovor predsedniku Skupštine i odborniku Ilijaševiću, i molimo da odbornici, a posebno sugrađani iz čijeg džepa se (od poreza)  i plaća informisanje,  budu upoznati na koji način su do sada mediji bili sufinansirani, a kako će to biti ubuduće. Ako ovaj naš odgovor oduzima previše vremena, molimo vas da bar o suštini ovog dopisa, obavestite javnost i odbornike .

U 2020. godini za sufinansiranje medija opredeljeno je 9 miliona dinara i to:

Mediji i medijske preduzetničke agencije iz Bogatića:

Mačva Info - Perica Petrović PR                   -   1,400 000 din

Dragan Grujić -Mačva Media Sistem           -      500 000 din

Miroslava Kovačević - Masterik                    -     400 000 din

Radio Nešvil

-nije konkurisao ili je prijava neblagovremeno podneta

             Mediji iz Bogatića - ukupno    --------   2 300 000 din.

_______________________________________________________

RTV AS  -projekat "Mačvanska brazda"      - 1, 500 000 din.

RTV AS  -projekat"Regio danas-Bogatić"    -     750 000 din.

Televizija studio B Beograd                            - 1, 100 000 din.

Sport u Podrinju-Šabac                                   -       600 000 din.

+

+ Ostalim medijima, koji nisu registrovani u APRu sa sedištem na teritoriji opštine Bogatić

 (po rešenju koje dostavljamo kao prilog)  do 9 miliona dinara

______________________________________________________________________________________

Javnost i odbornike želimo da upoznamo šta su obaveze medija po odobrenom projektu i koliki je minimalni iznos finansijskih sredstava potreban za ovakav naš rad -kao do sada,  praćenjem događaja u formi video priloga, reportaža, tv emisija, autorskih članaka, pisanih vesti ilustrovanih fotografijama, servisnih informacija, izveštavanja o aktivnostima lokalne samouprave, opštinskih institucija, građanskim inicijativama itd.

Za svoj rad angažujemo više lica jer se radi o 4 do 5 poslova, a to su: novinar, video snimatelj, video montažer, programer i web master. U pojedinim projektima i u realnim situacijama postoji potreba za još jednom "ekipom" - novinar-snimatelj, kako ne bi samo dvoje ljudi radili ili bili onlajn 24 sata, 365 dana. Za svaki urađeni projekat podnosi se detaljan izveštaj na desetinama pisanih strana, do najmanjeg računa.

Računajući sve troškove: naknada uposlenih lica, poreze, goriva, repromaterijal itd. najminimalnija potrebna finansijska sredstva za naš rad tokom 365 dana-koliko i izveštavamo, su od  2,5 miliona dinara do 3,3 miliona dinara.  Mi smo prvi novac za svrhu informisanja, do sada dobijali u junu ili julu, iako izveštavamo od 01. janura svake godine, tako da do juna smo radili o "svom trošku". Po Zakonu nemamo nikakvu obavezu da izveštavamo dok ne potpišemo Ugovor o informisanju sa lokalnom samoupravom. A to je do sada bilo, uglavnom, u maju. Dalje, i kada nam Komisija opredeli sredstva, to je uvek projektno informisanje koje po Zakonu može biti usko vezano samo za jednu tematiku, npr. prošle godine za zdravlje. Što znači, da mi i kada dobijemo sredstva nismo u obavezi da izveštavamo ništa drugo. Nismo u obavezi da izveštavamo ni sa ove Skupštine, niti da objavljujemo saopštenja lokalne samouprave, institucija lok. samouprave, škola, manifestacija, kulturnih i sportskih događanja, servisnih vesti npr..o nestancima struje, niti da pratimo bilo koji događaj koji nije napisan u PROJEKTU koji je prihvatila Konkursna Komisija.

A zašto to radimo. Radimo na ovaj način i izveštavamo o svemu, zato što to smatramo moralnom obavezom prema sugrađanima, nadajući se da doći dan kada će ovaj loš Zakon o informisanju biti promenjen, ili kada će ova naša lokalna Skupština poslušati preporuke Udruženja novinara Srbije i doneti odluku da sredstva za informisanje dodeli isključivo lokalnim medijima. Radimo to, jer se pored informisanja bavimo i drugim poslovima za koje smo registrovani i plaćamo porez, između ostalog imamo i poslovno-partnerske odnose sa pojedinim institucijama čiji je osnivač naša opština. I od tih prihoda finansijski preživljavamo dok ne stignu prve rate za informisanje, u junu mesecu. To su konkretni, drugi poslovi za realne potrebe naručilaca, ali , iako nemamo obavezu da se bavimo izveštavanjem, jer se ne radi  o poslovima informisanja, opet naglašavamo da smatramo moralnom obavezom da izveštavamo o svemu, jer ipak je sve to novac poreskih obveznika naše opštine. 

Koliko je nama poznato postoji nekoliko proizvođača medijskih sadržaja i tri zvanična uticajna lokalna medija: Radio Nešvil-Nebojša Ković PR, štampano glasilo-IN Mačva-Dragan Grujić PR i naš multimedijalni internet portal Mačva Info-Perica Petrović PR. Mi smatramo da bi ova tri medija (svako u svojoj oblasti) morala dobiti, uglavnom, maksimalne iznose predviđene Konkursom, a preostala sredstva mogu se dodeliti agencijama za proizvodnju medijskih sadržaja iz naše opštine, a ima ih u C.Bari, Belotiću, Bogatiću itd... Zašto bi poreski obveznici - naši sugrađani finansirali medije iz Šapca, Beograda itd... Obaveza ove Skupštine i odbornika je da se nađe rešenje tj. Zakon prilagodi potrebama sugrađana za dostupnost svih informacija koje ih interesuju.  Postoje brojna ograničenja: limitiran je iznos u lokalu na 1,5 milion, Zakon o informisanju nije dobar, UNS predlaže izdvajanje 2 % od Budžeta i to isključivo za lokalne medije (to bi  u ovom slučaju bilo 16 miliona za medije iz opštine Bogatić) . Poređenja radi u Šapcu TV Šabac prošle god. dobio je 10 miliona, RTV AS -mislimo oko 10 miliona-nismo sigurni da li je realizovano, Podrinske oko 7 miliona, Glas Podrinja  oko 7 miliona, a mi kao medij iz Bogatića, iako uvek konkurišemno nikada ni dinara nismo dobili u Šapcu, iako povremeno pratimo i aktivnosti šabačkih zvaničnika ili opozicionih stranaka.

Mi smo registrovani u APRu kao Medij, plaćamo porez opštini Bogatić, spremni smo da reagujemo, budemo na licu mesta u roku od sat vremena. Tehnički i stručno smo spremni da preko svog video kanala vršimo direktne ili odložene prenose skupštinskih sednica, sa više kamera.

Građani, predstavnici udruženja, instutucija, zovu nas  tokom celog dana, u 6 ujutro,  kao i u 23h uveče - dostupni smo 24 sata. Trudimo se da kvalitetno i pošteno radimo svoj posao, po broju pregleda sajta i video kanala jasno je da sugrađani to prepoznaju. Apsolutno smo najuticajniji zvaničan internet medij u Mačvanskom okrugu. Ukazujemo da na društvenim mrežama u Mačvi, pored nas, postoji još jedna veoma gledana - medijski nezvanična fejsbook stranica - MZR- koja u ovom trenutku ima veću gledanost od nas. Bez obzira što smo mi trenutno u nerazumnoj fejsbook blokadi i što kada nismo blokirani, imamo  jasnu veću gledanost i uticaj u javnom mnjenju, pomenuta nezvanična fejs stranica oduvek ima veliki broj pratilaca. Ovo pominjemo istine radi.

Želimo da naglasimo i ukažemo da smo mi medij koji je prvenstveno u službi građana, da poštujemo Kodeks novinara i pozitivne zakonske propise. Nikada nismo podržavali niti favorizovali ni jednu političku opciju, svaki građanin, udruženje, politička stranka, dobrodošli su u naš medijski program. Mi, po sopstvenoj savesti i u najboljem znanju, sami uređujemo svoj medijski sadržaj, nikada to nismo dozvoljavali ni jednoj republičkoj ili lokalnoj vlasti. Naravno, to važi i za vas poštovani odbornici. Vi se bavite svojim poslom, mi ćemo kao i do sada na najčestitiji način svojim. To znači da će svaki, eventualni, pokušaj mešanja u naš rad sa pozicija vlasti biti odbijen, a javnost će o tome od sada biti obaveštena. Napominjemo da je takvih pokušaja bilo, a pojedinci, od kojih neki i sada sede u odborničkim klupama ili su na nekim funkcijama, vrlo dobro znaju da mi ne podležemo pritiscima. Možda zbog toga ostanemo bez ovog posla, ali između nekakve bespotrebne javne političke naklonosti i objektivnog informisanja, ostajemo zauvek privrženi istini, bez obzira na cenu. Verujte, to je u najboljem interesu i sugrađana i lokalne samouprave i svakog medija.

 

 

 

Srdačno, Perica Petrović - odgovorni urednik medija Mačva Info

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH