ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

08.12.2021 Скупштина усвојила сет закона, увођење платних разреда помера се до 2025.

Посланици Скупштине Србије изгласали су сет закона из области плата у јавном сектору којима се помера рок за увођење платних разреда до 2025. године.

Посланици су усвојили измене закона о систему плата запослених у јавном сектору, измене закона о платама службеника и намештеника у органима аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе, измене закона о запосленима у јавним службама и измене закона у јавним агенцијама и другим организацијама.

Министарка државне и локалне самоуправе Марија Обрадовић рекла је у начелној расправи да се ради на каталогу радних места који је основ за вредновање свих основа у јавним службама локалне самоуправе и државним органима.

"Повезали смо каталог радних места који усваја Влада са актима о систематизацији јавних служби. Следећи корак је да повежемо радна места из каталога са коефицијентима по којима се сада исплаћују плате у јавним службама", рекла је Обрадовић.

Додала је да Министарство финансија од 2019. активно ради на успостављању новог информационог система који треба да обезбеди прецизно планирање, управљање и контролу извршења буџета за трошкове рада запослених у јавном сектору.

Објаснила је да је зато предложено одлагање система платних разреда до 2025. узрочно повезан са потребом спровођења поузданих и тачних анализа ефеката система плата заснованим на подацима добијеним из новог информационог система.

Рекла је да се нада да ће се стабилизовати епидемиолошка ситуација у земљи и ослободити ресурси што финансијски, што кадровски за тај реформски процес.

Измене Закона о патентима због усклађивања са ЕУ

Посланици су изгласали и измене и допуне Закона о патентима, који се, како је образложено, доноси ради усклађивања са најновијим прописима Европске уније.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић рекла је у расправи да се измене односе се на област цертификата о додатној заштити и заштити проналазака малим патентима.

Додала је да ће бити измењен режим заштите малог патента, а прописан је и правни основ за издавање патентног списа у елекстронској форми.

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4619474/skustina-srbija-zakon-platni-razredi.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

13.12.2021 Kako u malu kuhinju smestiti sve uređaje koji su vam neophodni

Kuhinja je jedno od naprometnijih mesta u svakoj kući ili stanu. Zapravo, posle dnevne sobe u kuhinji provodimo najveći deo ...

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...
 
VRH