ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

17.01.2022 Дачић за РТС: Референдум одржан у демократској атмосфери

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сматра да је излазност на референдуму од око 30 одсто "сасвим добар резултат" и додаје да је јучерашње гласање одржано у демократској атмосфери.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је задовољан тиме што су грађани Србије на јучерашњем референдуму потврдили одлуку парламента о уставним променама.

ВИДЕО - https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2022/01/17/19794389/Dacic-170122.mp4

јучерашње гласање одржано у демократској атмосфери.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је задовољан тиме што су грађани Србије на јучерашњем референдуму потврдили одлуку парламента о уставним променама.

Разговор Драгане Биберовић са Ивицом Дачићем

"Сви смо говорили о потреби промене Устава, сви знамо да та тема не спада у врх интересовања грађана, да има људи који су политички активни али да нису имали довољно разумевања колико је референдум важан, нарочито кад се томе дода то да је постојало и пласирање дезинформација да је то диктат од стране ЕУ, а и у чланству СНС и СПС је било људи алергичних на такву врсту притисака", наводи председник Скупштине.

Сматра да је излазност од око 30 одсто "сасвим добар резултат".

"Ако поредимо са резултатима сличних изјашњавања у свету, то су неке цифре које говоре о заинтересованим грађанима", напомиње Дачић додајући да је референдум одржан у демократској атмосфери.

Подсећа да је један од сегмената договора са опозицијом био и у вези са референдумом јер је предложено више од 16.000 контролора спровођења гласања. Рок за приговоре на неправилности је, каже, 48 сати.

"Мислим да је ово прва власт која је развластила саму себе", наводи Дачић истичући да ће уставне промене ступити на снагу дан после објављивања званичних резултата гласања.

Сматра да су стручњаци који су радили на промени Устава озбиљно схватили посао и да ће веома одговорно радити и на другој фази, односно изменама закона који треба да испрате уставне промене.

Кључни закони у овој области, попут закона о судијама и закона о Високом савету судства, биће усклађени са Уставом у року од годину дана.

Говорећи о предстојећим активностима парламента, Дачић каже да ће после проглашења Устава и уставног закона уследити распуштање Скупштине ради расписивања избора за 3. април.

Када је реч о случају Новака Ђоковића, који би у подне требало да стигне у Београд летом из Дубаија, председник Скупштине каже да је држава урадила колико је могла.

"Они сви кажу да држава нема везе са спортом и да државе не треба да се мешају, али је ова одлука показала да је ово победа политике над спортом, ово је арбитрарна одлука. Проблем је што су га они позвали, дали изузеће, а понашали се према њему на понижавајућ и одвратан начин", рекао је Дачић додајући да је Новак носилац дипломатског пасоша наше земље. 

Наводи да је цео случај заправо унутрашњеполитичка борба у Аустралији.

"Веома некоректан потез. Ми немамо разлога и начин да узвратимо нити можда има потребе за то, верујем да ће на атлетском првенству у Србији бити и спортисти из Аустралије. Ђоковић је национални херој и икона српског народа, не видим да је он вођа антиваксера", сматра Дачић.

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4667767/dacic-rts-referendum-ustav.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH