ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

18.01.2022 Вучић: Турској и Србији кључни мир и стабилност, са Ердоганом о свим темама

Председник Србије Александар Вучић рекао је, после разговора са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, да је за обе земље од кључног значаја очување мира и стабилности.

"Важно је да имамо стабилне, добре и пријатељске односе",истакао је Вучић у изјави српским новинарима у Анкари, и додао да је са Ердоганом разговарао о турским ивеститорима и да су највише пажње посветили кључним регионалним питањима.

 

Указао је да је са Ердоганом разговарао о увећању трговинске размене, која је од јануара до новембра прошле године достигла вредност од 1,55 милијарди евра.

Према његовим речима, Турска је све значајнији трговински партнер Србије и налази се тренутно на 10 месту, а пре пар година била је још на 18 позицији.

Пренео је да је са Ердоганом разговарао о турским инвеститорима, који су важни јер покривају мања места, као што су Лебане, Крупањ, Житорађе.

"Разговарали смо и о свим кључним регионалним питањима, чему смо највише пажње посветили. Важно нам је да имамо стабилне, добре и пријатељске односе, а очување мира и стабилности су од кључног значаја", објаснио је Вучић који је у једнодневној посети Турској.

"С Ердоганом о БиХ, региону, инфраструктурном повезивању"

Председник је рекао да је са турским председником разговарао о ситуацији у Босни и Херцеговини и комплетној ситуацији у региону, као и значају инфраструктурног повезивања између Србије и БиХ.

На питање да ли је било речи о напетој ситуацији у БиХ и о инциденту у Прибоју, Вучић је рекао да су разговарали о свему.

"Разговарали смо о свему, и о Прибоју и о свему другом. О компликованој ситуацији у региону, томе какви су ставови Србије, какви Турске, и шта значи поштовање Дејтонског споразума - од поштовања интегритета БиХ, али и интегритета Републике Српске у оквиру БиХ", рекао је Вучић.

Пренео је да је он говорио о томе да је за Србију важно да се инфраструктурно повезујемо, да се граде ауто-путеви, истичући да очекује да у октобру буде завршено 19 километара ауто-пута од Кузмима до Сремске Раче.

"Готово 80 одсто је завршен мост, да не идемо оном ћупријом као до скора... То је близу краја, и за годину и по дана имаћемо ауто-пут до БиХ и РС", рекао је Вучић и додао да после тога остаје да се изгради аутопут до Бијељине.

Пренео је да се разговарало и о изградњи ауто-пута Пожега-Котроман, односно до Вишеграда, који би даље требало градити до Сарајева.

"Рекао сам да је бесмислено да ми градимо, ако нико неће да гради Вишеград, јер само тако има смисао, а до тада нема. Надам се да ће власти у БиХ, ма које, јер не могу да улазим у то, то урадити. Тиме бисмо повезали Рашку са Београдом, Сарајевом, али и Софију и Истанбул са Сарајевом и Београдом. Верујем да заједно можемо то да урадимо, није проблем у нама", рекао је Вучић.

Додао је да је са Ердоганом разговарао о свему, па и о заједничком деловању по појединим питањима у међународним организацијама.

О референдуму и изборима

Александар Вучић је потврдио да је у недељу увече, након објављивања резултата референдума, својим страначким колегама у СНС рекао да ће се након избора у Србији повући са места председника странке и да им је поручио "ако сте паметнији од мене водите странку".

Вучић је тако одговорио на питање новинара да каже шта се дешавало у СНС после објављивања резултата референдума и да ли је заиста то рекао.

"Да (рекао сам то), зато што их има много паметнијих који су знали да треба да се гласа за - Не. Фалило им је још 20 одсто па да буду радосни, фалило им је 400.000 гласова или још 202.000 да преокрену на другу страну и замало да буду сасвим радосни, зато сам то рекао", навео је Вучић у ироничном тону.

Како је рекао, у оних 39 одсто људи који су гласали за НЕ, највећи колач је појединачно имао СНС, док је у оних 60 одсто који су гласали за Да, такође, убедљиво највећи колач од људи из СНС и оних који подржавају напредњаке.

Председник је казао да је очигледно да неки људи у СНС боље знају политику од њега и да је уреду да је воде.

"Тако да ћу се повући, као што сам и рекао, одмах после избора. Нећу се кандидовати за председника странке и свакако ће неки паметнији људи водити странку од маја или јуна", нагласио је Вучић.

Додао је да ће се о изборима разговарати у наредним данима и недељама, али свакако пре 15. фебруара, пошто се тада расписују парламентарни и локални избори.

На питање шта ће бити са људима са којима је незадовољан, Вучић је рекао: "Живи и здрави, ускоро ће моћи да покажу раскошну памет", додао је Вучић.

Најавио је да ће се за три или четири дана обратити јавности и рећи детаљније, како је рекао, шта се и како збивало.

 

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH