ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

03.04.2022 Цесид објавио пројекције резултата на основу 70 одсто узорка

У Србији је у 20 часова затворена већина биралишта и почело је пребројавање гласова. Ипак, нека биралишта су због гужви и дуже била отворена. Грађани су данас могли да гласају за председника Републике, народне посланике, као и за локалне скупштине у Београду, Бору и још 12 општина. Право гласа на председничким и парламентарним изборима имало је 6.502.307 бирача. За око 100.000 бирача са подручја Косова и Метохије гласање на изборима организовано је у најближим општинама централне Србије.

 
23:12

Обрадовић: Двери и ПОKС постали парламентарна политичка снага

Двери и ПОKС, са коалиционим партнерима, будуће су парламентарне странке, изјавио је лидер Двери Бошко Обрадовић, наводећи да са обрађених више од 30 одсто података са биралишта, имају више од 4,5 одсто гласова.

"Данас је велики дан. Патриотски блок улази у Скупшитну, наши посланици су они који су весник политичких промена и неко ко је недостајао српској политчкој сцени", рекао је Обрадовић новинарима у изборном штабу.

Додао је да су остварили три пута већи резултат од онога коју им је предвиђан и захвалио свима који су подржали њихов прогам.

Он је навео и да је, као кандидат за председника Републике, на трећем месту по броју гласова, а да тек следи пребројавање резултата и на градским изборима, где Патриотски блок, каже, такође има добре резултате.

У Београду се, каже, и даље броје гласови, али може да каже да је Патриотски блок далеко изнад цензуса и да ће имати одборнике.

"До дуго у ноћ бројаћемо изборне резултате у Београду, надамо се да неће бити покушаја крађе", рекао је Обрадовић и додао да у Београду и у 22 сата траје гласање, због чега је неопходно сачекати завршетак.

ОПШИРНИЈЕ
23:08

Јовановић (НАДА): Радује нас што ћемо бити одлучујући фактор за формирање власти у Београду

Милош Јовановић, председнички кандидат коалиције НАДА, рекао је да су резултати на председничким изборима добра основа за будућност.

Радује их то што ће бити одлучујући фактор за формирање власт у Београду, јавља репортер РТС-а. Не желе да прејудицирају, али не беже од одговорности.

Јовановић је поручио да су промене потребе.

Напоменуо је да нису изненађени, што се тиче одлуке РИК-а о саопштавању гласова и да са тим у везу доводе, како је рекао, тесан резултат у Београду.

ОПШИРНИЈЕ
22:53

Цесид/Ипсос на основу 70,5 одсто узорка: Вучић убедљиво води

Према подацима Цесида на основу 70,5 одсто узорка на првом месту је председнички кандидат Александар Вучић, кандидат коалиције "Александар Вучић - Заједно можемо све" са 59 одсто гласова, затим следи Здравко Понош, кандидат коалиције "Уједињени за победу Србије" са 17,6 одсто гласова.

На трећем месту је кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић са 5,9 одсто гласова. Четврто место Бошко Обрадовић, кандидат коалиције "Патриотски блок" са 4,5 одсто гласова.

Затим следе Милица Ђурђевић Стаменковски кандидат српске странке "Заветници" са 4,4 одсто, Биљана Стојковић 3,2 одсто гласова, кандидат коалиције "Морамо", Бранка Стаменковић кандидат коалиције "Суверенисти" 2 и Миша Вацић, кандидат групе грађана "Српски патриота-Миша Вацић са 0,9 одсто гласова.

22:39

Цесид/Ипсос: Резултати парламентарних избора на основу 70,4 одсто узорка

Према подацима Цесида и Ипсоса, на узорку од 70,4 одсто, листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" - 43,1 одсто; "Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије" - 13, 2 одсто; "Ивица Дачић - премијер Србије" - 11,4 одсто; "Др Милош Јовановић - Нада за Србију" - 5,4 одсто; "Морамо" - 4,5 одсто; "Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС" - 4,0 одсто; "Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници" - 3,9 одсто.

Од мањинских странака, "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор" - 1,6 одсто, "Муфтијин аманет - Странка правде и помирења" - 1 одсто, "Заједно за Војводину - Војвођани"  - 0,7 одсто, "СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин" - 0,5 одсто и Коалиција Албанаца долине - 0,3 одсто.

22:10

Цесид/Ипсос први резултати председничких избора: Вучић на првом месту

Према подацима Цесида, на основу 55,6 одсто обрађених података, на првом месту је председнички кандидат Александар Вучић, кандидат коалиције "Александар Вучић - Заједно можемо све" са 59,8 одсто гласова, следи Здравко Понош, кандидат коалиције "Уједињени за победу Србије" са 17 одсто гласова.

На трећем месту је кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић са 5,8 одсто гласова. Четврто место Бошко Обрадовић, кандидат коалиције "Патриотски блок" са 4,5 одсто гласова.

Затим следе Милица Ђурђевић Стаменковски кандидат српске странке "Заветници", Биљана Стојковић, кандидат коалиције "Морамо", Бранка Стаменковић кандидат коалиције "Суверенисти" и Миша Вацић, кандидат групе грађана "Српски патриота - Миша Вацић".

22:09

Цесид/Ипсос – први резултати парламентарних избора

Према првим подацима Цесида и Ипсоса, на узорку од 62,5 одсто, листа Александар Вучић - Заједно можемо све – 43,6 одсто; Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије – 12,9 одсто; Ивица Дачић - премијер Србије 11,6 одсто; Др Милош Јовановић - Нада за Србију – 5,4; Морамо – 4,3; Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС – 4,0; Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници – 3,9.

Од мањинских странака, Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор - 1,5 одсто, Муфтијин аманет - Странка правде и помирења - 1 одсто, Заједно за Војводину - Војвођани - 0,7 одсто, СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин - 0,5 одсто и Коалиција Албанаца долине - 0,3 одсто. 

21:31

РИК у реалном времену објављује обрађене гласове

Републичка изборна комисија објавила је прве резултате на основу нешто више од два одсто обрађених бирачких места.

Обрађивање гласова може се пратити у реалном времену на веб-презентацији на сајту РИК-а

21:04

РИК: Затворена већина биралишта, праћење резултата на веб-презентацији

Већина бирачких места је затворена, рекао је председник РИК-а Владимир Димитријевић на конференцији за медије.

Истакао је да је свима који су се нашли на бирачком месту у 20 часова омогућено да гласају.

Навео је да ће РИК сутра у 20 часова објавити прелиминарне резултате избора, а у међувремену ће резултати моћи да се прате на веб-презентацији на сајту Републичке изборне комисије.

20:46

Нису затворена сва бирачка места у 20 часова

Бојан Клачар из Цесида каже за РТС да нису затворена сва бирачка места на време, јер су биле гужве.

Истакао је да немају податке о колико се бирачких места ради.

20:31

Крушевац, кривична пријава због спречавања гласања

Припадници Министарства унутрашњих послова у Kрушевцу поднеће кривичну пријаву против тридесетдеветогодишњег мушкарца због постојања основа сумње да је извршио кривично дело спречавање одржавања гласања, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, сумња се да је он данас око 18 часова испред бирачког места број 8 од члана бирачког одбора, која је код себе имала потврде о гласању ван бирачког места, исте одузео и удаљио се.

Оштећеној, која се налазила у колима, по повратку са терена током којег је грађанима који нису имали могућност да дођу до бирачког места омогућено гласање, осумњичени је пришао, снимао је, викао на њу, а потом отворио врата аутомобила и отео јој из руке шест потврда о гласању ван бирачког места.

Полиција је осумњиченог код кога су биле одузете потврде убрзо пронашла и о свему обавестила надлежно тужилаштво које се изјаснило да се поднесе у редовном поступку кривична пријава због сумње да је извршио кривично дело спречавање одржавања гласања. Одузете потврде одмах су враћене бирачком одбору.

ОПШИРНИЈЕ
20:30

Излазност по градовима и општинама након затварања биралишта

У Лучанима, где су одржани и локални избори, до затварања бирачких места у 20 часова изашло је 70,4 одсто уписаних бирача, док је у Ивањици гласало 58,9 процената. На биралишта у Чачку изашло је 61 одсто гласача.

Излазност у Коцељеви је 72 одсто уписаних бирача, у Владимирцима 61,9 одсто, а у Богатићу 60,7 процената гласача. 

На биралишта у Панчеву изашло је 60,2 одсто бирача, а у Ковачици изашло је 55,2 одсто. У Опову је гласало 70 одсто бирача, док је у Ковину гласало 58,1 процената.

У ужичкој градској општини Севојно, у којој су одржани и локални избори, гласало је 69 процената уписаних бирача.

У Ћићевцу је гласало 66,9 одсто бирача, у Брусу 64,6 одсто, у Крушевцу 63,30 процената, у Александровцу 61,20 одсто, у Трстенику 58 одсто, док је у Варварину изашло 55 одсто уписаних бирача.

ОПШИРНИЈЕ
20:19

Извештај Цесида о неправилностима

На основу информација добијених од посматрача, од 17 до 20 часова, Цесид је уочио понављање неправилности које су забележене у току дана.

Настављене су неправилности убацивања гласачких листића у погрешне гласачке кутије, као и процедуралне неправилности (гласање без идентификације бирача и наношења спреја).

На неколико бирачких места пријављене су и грешке код потписивање бирача на погрешно место у изводу из бирачког списка. Посматрачи су приметили и неправилности када је у питању гласање бирача ван бирачког места.

На три бирачка места бирачи нису могли да гласају, јер их није било у изводу из бирачког списка, иако су провером на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе утврдили да гласају на тим бирачким местима.

Осим наведеног, посматрачи су и у овом периоду наставили да уочавају активности којима се угрожава тајност гласања на бирачким местима (фотографисањем листића или снимањем процеса гласања), породично гласање, лакше инциденте и вербалне сукобе.

ОПШИРНИЈЕ
20:16

Испред РИК-а постављена ограда и распоређена полиција

Испред зграде Републичке изборне комисије из предострожности постављена је метална ограда и распоређене полицијске снаге, јавља извештач РТС-а.

 
23:12

Обрадовић: Двери и ПОKС постали парламентарна политичка снага

Двери и ПОKС, са коалиционим партнерима, будуће су парламентарне странке, изјавио је лидер Двери Бошко Обрадовић, наводећи да са обрађених више од 30 одсто података са биралишта, имају више од 4,5 одсто гласова.

"Данас је велики дан. Патриотски блок улази у Скупшитну, наши посланици су они који су весник политичких промена и неко ко је недостајао српској политчкој сцени", рекао је Обрадовић новинарима у изборном штабу.

Додао је да су остварили три пута већи резултат од онога коју им је предвиђан и захвалио свима који су подржали њихов прогам.

Он је навео и да је, као кандидат за председника Републике, на трећем месту по броју гласова, а да тек следи пребројавање резултата и на градским изборима, где Патриотски блок, каже, такође има добре резултате.

У Београду се, каже, и даље броје гласови, али може да каже да је Патриотски блок далеко изнад цензуса и да ће имати одборнике.

"До дуго у ноћ бројаћемо изборне резултате у Београду, надамо се да неће бити покушаја крађе", рекао је Обрадовић и додао да у Београду и у 22 сата траје гласање, због чега је неопходно сачекати завршетак.

ОПШИРНИЈЕ
23:08

Јовановић (НАДА): Радује нас што ћемо бити одлучујући фактор за формирање власти у Београду

Милош Јовановић, председнички кандидат коалиције НАДА, рекао је да су резултати на председничким изборима добра основа за будућност.

Радује их то што ће бити одлучујући фактор за формирање власт у Београду, јавља репортер РТС-а. Не желе да прејудицирају, али не беже од одговорности.

Јовановић је поручио да су промене потребе.

Напоменуо је да нису изненађени, што се тиче одлуке РИК-а о саопштавању гласова и да са тим у везу доводе, како је рекао, тесан резултат у Београду.

ОПШИРНИЈЕ
22:53

Цесид/Ипсос на основу 70,5 одсто узорка: Вучић убедљиво води

Према подацима Цесида на основу 70,5 одсто узорка на првом месту је председнички кандидат Александар Вучић, кандидат коалиције "Александар Вучић - Заједно можемо све" са 59 одсто гласова, затим следи Здравко Понош, кандидат коалиције "Уједињени за победу Србије" са 17,6 одсто гласова.

На трећем месту је кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић са 5,9 одсто гласова. Четврто место Бошко Обрадовић, кандидат коалиције "Патриотски блок" са 4,5 одсто гласова.

Затим следе Милица Ђурђевић Стаменковски кандидат српске странке "Заветници" са 4,4 одсто, Биљана Стојковић 3,2 одсто гласова, кандидат коалиције "Морамо", Бранка Стаменковић кандидат коалиције "Суверенисти" 2 и Миша Вацић, кандидат групе грађана "Српски патриота-Миша Вацић са 0,9 одсто гласова.

22:39

Цесид/Ипсос: Резултати парламентарних избора на основу 70,4 одсто узорка

Према подацима Цесида и Ипсоса, на узорку од 70,4 одсто, листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" - 43,1 одсто; "Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије" - 13, 2 одсто; "Ивица Дачић - премијер Србије" - 11,4 одсто; "Др Милош Јовановић - Нада за Србију" - 5,4 одсто; "Морамо" - 4,5 одсто; "Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС" - 4,0 одсто; "Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници" - 3,9 одсто.

Од мањинских странака, "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор" - 1,6 одсто, "Муфтијин аманет - Странка правде и помирења" - 1 одсто, "Заједно за Војводину - Војвођани"  - 0,7 одсто, "СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин" - 0,5 одсто и Коалиција Албанаца долине - 0,3 одсто.

22:10

Цесид/Ипсос први резултати председничких избора: Вучић на првом месту

Према подацима Цесида, на основу 55,6 одсто обрађених података, на првом месту је председнички кандидат Александар Вучић, кандидат коалиције "Александар Вучић - Заједно можемо све" са 59,8 одсто гласова, следи Здравко Понош, кандидат коалиције "Уједињени за победу Србије" са 17 одсто гласова.

На трећем месту је кандидат коалиције НАДА Милош Јовановић са 5,8 одсто гласова. Четврто место Бошко Обрадовић, кандидат коалиције "Патриотски блок" са 4,5 одсто гласова.

Затим следе Милица Ђурђевић Стаменковски кандидат српске странке "Заветници", Биљана Стојковић, кандидат коалиције "Морамо", Бранка Стаменковић кандидат коалиције "Суверенисти" и Миша Вацић, кандидат групе грађана "Српски патриота - Миша Вацић".

22:09

Цесид/Ипсос – први резултати парламентарних избора

Према првим подацима Цесида и Ипсоса, на узорку од 62,5 одсто, листа Александар Вучић - Заједно можемо све – 43,6 одсто; Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије – 12,9 одсто; Ивица Дачић - премијер Србије 11,6 одсто; Др Милош Јовановић - Нада за Србију – 5,4; Морамо – 4,3; Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС – 4,0; Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници – 3,9.

Од мањинских странака, Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор - 1,5 одсто, Муфтијин аманет - Странка правде и помирења - 1 одсто, Заједно за Војводину - Војвођани - 0,7 одсто, СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин - 0,5 одсто и Коалиција Албанаца долине - 0,3 одсто. 

21:31

РИК у реалном времену објављује обрађене гласове

Републичка изборна комисија објавила је прве резултате на основу нешто више од два одсто обрађених бирачких места.

Обрађивање гласова може се пратити у реалном времену на веб-презентацији на сајту РИК-а

21:04

РИК: Затворена већина биралишта, праћење резултата на веб-презентацији

Већина бирачких места је затворена, рекао је председник РИК-а Владимир Димитријевић на конференцији за медије.

Истакао је да је свима који су се нашли на бирачком месту у 20 часова омогућено да гласају.

Навео је да ће РИК сутра у 20 часова објавити прелиминарне резултате избора, а у међувремену ће резултати моћи да се прате на веб-презентацији на сајту Републичке изборне комисије.

20:46

Нису затворена сва бирачка места у 20 часова

Бојан Клачар из Цесида каже за РТС да нису затворена сва бирачка места на време, јер су биле гужве.

Истакао је да немају податке о колико се бирачких места ради.

20:31

Крушевац, кривична пријава због спречавања гласања

Припадници Министарства унутрашњих послова у Kрушевцу поднеће кривичну пријаву против тридесетдеветогодишњег мушкарца због постојања основа сумње да је извршио кривично дело спречавање одржавања гласања, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, сумња се да је он данас око 18 часова испред бирачког места број 8 од члана бирачког одбора, која је код себе имала потврде о гласању ван бирачког места, исте одузео и удаљио се.

Оштећеној, која се налазила у колима, по повратку са терена током којег је грађанима који нису имали могућност да дођу до бирачког места омогућено гласање, осумњичени је пришао, снимао је, викао на њу, а потом отворио врата аутомобила и отео јој из руке шест потврда о гласању ван бирачког места.

Полиција је осумњиченог код кога су биле одузете потврде убрзо пронашла и о свему обавестила надлежно тужилаштво које се изјаснило да се поднесе у редовном поступку кривична пријава због сумње да је извршио кривично дело спречавање одржавања гласања. Одузете потврде одмах су враћене бирачком одбору.

ОПШИРНИЈЕ
20:30

Излазност по градовима и општинама након затварања биралишта

У Лучанима, где су одржани и локални избори, до затварања бирачких места у 20 часова изашло је 70,4 одсто уписаних бирача, док је у Ивањици гласало 58,9 процената. На биралишта у Чачку изашло је 61 одсто гласача.

Излазност у Коцељеви је 72 одсто уписаних бирача, у Владимирцима 61,9 одсто, а у Богатићу 60,7 процената гласача. 

На биралишта у Панчеву изашло је 60,2 одсто бирача, а у Ковачици изашло је 55,2 одсто. У Опову је гласало 70 одсто бирача, док је у Ковину гласало 58,1 процената.

У ужичкој градској општини Севојно, у којој су одржани и локални избори, гласало је 69 процената уписаних бирача.

У Ћићевцу је гласало 66,9 одсто бирача, у Брусу 64,6 одсто, у Крушевцу 63,30 процената, у Александровцу 61,20 одсто, у Трстенику 58 одсто, док је у Варварину изашло 55 одсто уписаних бирача.

ОПШИРНИЈЕ
20:19

Извештај Цесида о неправилностима

На основу информација добијених од посматрача, од 17 до 20 часова, Цесид је уочио понављање неправилности које су забележене у току дана.

Настављене су неправилности убацивања гласачких листића у погрешне гласачке кутије, као и процедуралне неправилности (гласање без идентификације бирача и наношења спреја).

На неколико бирачких места пријављене су и грешке код потписивање бирача на погрешно место у изводу из бирачког списка. Посматрачи су приметили и неправилности када је у питању гласање бирача ван бирачког места.

На три бирачка места бирачи нису могли да гласају, јер их није било у изводу из бирачког списка, иако су провером на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе утврдили да гласају на тим бирачким местима.

Осим наведеног, посматрачи су и у овом периоду наставили да уочавају активности којима се угрожава тајност гласања на бирачким местима (фотографисањем листића или снимањем процеса гласања), породично гласање, лакше инциденте и вербалне сукобе.

ОПШИРНИЈЕ
20:16

Испред РИК-а постављена ограда и распоређена полиција

Испред зграде Републичке изборне комисије из предострожности постављена је метална ограда и распоређене полицијске снаге, јавља извештач РТС-а.

 
20:06

Богосављевић за РТС: Тренутна пројекција излазности 59,7 одсто

Срђан Богосављевић из Ипсоса каже за РТС да је према тренутним пројекцијама излазност на изборима 59,7 одсто.
20:00

Димитријевић: Очекује се излазност између 58 и 60 одсто

Директор РИК-а Владимир Димитријевић рекао је на конференцији за новинаре да очекује да излазност на изборима буде између 58 и 60 одсто.

20:00

Затворена биралишта осим на местима где су се затекли бирачи

Директор РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да ће свим бирачима који се затекну на бирачком месту бити омогућено да гласају и после 20 сати, тако што ће председник или потпредседник бирачког одбора стати у 20 сати иза последњег бирача који стоји у реду на бирачком месту.

"Свима који се затекну на бирачком месту после 20 сати биће омогућено да гласају", поручио је Димитријевић.

Према последњим подацима, до 19 часова на изборима у Србији гласало је 54,6 одсто грађана, наводе из Цесида и Ипсоса.

У Србији се гласало на 8.255 бирачких места, од којих је 29 места у заводима за извршење кривичних санкција, а дијаспора је гласала на 77 бирачких места.

Око 100.000 бирача са КиМ гласало је у Тутину, Рашки, Куршумлији и Врању.

Грађани су могли да гласају на председничким изборима за осам кандидата, а на  парламентарним изборима могли су се определити између 19 листа.

У два града, Београду и Бору, гласало се за састав локалних парламената, као и за одборнике у општинама Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Севојно, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ.

Грађани бирају 110 одборника у Скупштини Београда, који ће потом бирати градоначелника. Мандат одборника, као и првог човека престонице, траје четири године.

ИЗВОР РТС -  https://www.rts.rs/page/stories/ci/Izbori2022/story/3361/vesti/4764055/izbori-brojanje-glasova-.html

 
 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH