ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

07.04.2022 РТС: Председник Србије Александар Вучић - Први интервју после избора

Александар Вучић за РТС: Не можете да замислите размере безобразлука оних који прете Србији, биће много тешко

Председник Александар Вучић рекао је за РТС, у првом интервјуу после избора, да је Србија у немогућој позицији јер трпи притиске са свих страна, али да се и даље држи и чува. Ми смо војно, али не и политички неутрална држава, све док смо на европском путу, указао је председник. Што се тиче избора, рекао је да није сасвим задовољан својим резултатом, иако је поносан на њега, и зна да је он историјски.

"Инаугурација зависи од ситуације – ако је будем правио, биће у Смедереву"

Упитан да ли ће правити инаугурацију као и пре пет година, рекао је да је то могуће, али да је могуће и да је не буде, и да то зависи од ситуације.

"Ако је будем правио, биће у Смедереву, у кући Милоша Обреновића", рекао је на крају интервјуа председник Србије.

О литијуму: Не видим могућност за промену погрешне одлуке владе

Вучић је изјавио да је одлука Владе Србије о забрани рударења литијума и "Рио тинту" била погрешна, али да се неће мешати, као и да у овом тренутку не види могућност за промену одлуке.

Сматра да је требало да се сачекају анализе, а да се тек накнадно донесе одлука.

"Разумео сам Анину фрустрацију и чињеницу да се праве наивни неки да не знају да споља плаћају људе да би излазили на улице.

Рекао сам и тада да ја одлуку не бих донео под притиском, посебно што не волим оне који мисле да су месије, а добили су паре споља. Влада је донела одлуку и не видим могућност за промену такве одлуке. Мислио сам тада и данас то мислим да је она погрешна", нагласио је Вучић.

Вучић је указао да је велики број грађана напустио тај део Србије, а читав Јадар и Рађевина могао је да се уреди другачије да буде најразвијенији крај Србије. 

Најавио је да ће велики новац бити уложен у екологију, али да ће угља и бакра бити.

"Бакар је донео то да је у Бору просечна плата виша од 770 евра. Најлакше је водити кампању против Кинеза свих који би да раде и доносе одлуке", указао је Вучић.

Обећао је да ће за десетак дана посетити Криваљ и Слатину, како би са мештанима наставио да решава проблеме.

"Морамо тај посао да наставимо. Сачувамо исток Србије јер без РТБ исток не постоји", истакао је председник.

КРАЋЕ

"Разговараћу са свима, нашој партији потребне су промене"

Председник је рекао да ће у постизборном периоду разговарати са свима, као и са Ивицом Дачићем и свима другима, као и да ће сваком рећи у лице шта мисли о његовом раду.

"Не значи да нећу да разговарам са Дачићем и социјалистима и да нећу да разговарам са било ким, хоћу са свима. То је и моја уставна обавеза. А да ли ћу увек имати довољно смелости да свакоме кажем у лице о његовом раду - да хоћу", рекао је Вучић.

Вучић је указао да су потребне велике промене у партији коју сада води и да жели да помогне у, како је рекао, доброј транзицији у нешто што ће представљати будућност.

На питање да ли и даље остаје при томе да напушта место председника СНС-а и када ће то бити, Вучић је рекао да ће то уследити свакако ове године, али да још не зна у ком месецу, пошто то зависи од других ствари и идеја.

На питање да ли би нови лидер странке требало да буде премијер или обрнуто, Вучић је казао да није о томе размишљао.

"Нисам се бавио тиме уопште, структуром и кадровима... Једино ми је у глави како да земљу извучемо из проблема за које нисмо ни криви ни дужни", нагласио је Вучић.

 

"Неки се понашали као на распусту, рекао сам то Дачићу“

Председник Вучић захвалан је, каже, СПС-у на подршци, али је и истакао да није било фер током кампање што су се неки понашали "као да су на распусту", што је, наводи, и замерио лидеру социјалиста Ивици Дачићу.

На питање да ли га је Дачић звао, Вучић је рекао да га је звао више пута, а упитан да ли настављају у истој коалицији, јер су били лојални у кампањи, одговорио да је захвалан социјалистима на досадашњој подршци. 

Вучић је истакао да не постоји нико у СПС-у ко може да каже да он није био фер према њима, а поготово Дачић. 

На констатацију да поједини аналитичари кажу да су његовој победи на изборима са око 10 одсто допринели социјалисти, узвратио је - како ти аналитичари нису приметили да су СПС четири пута у влади, а да СНС-у нису били потребни. 

Вучић је рекао да је увек сам своју грбачу постављао где треба. "У овој кампањи није било фер да сам ја морао да водим државу, а сви други су били на распусту што се државе тиче", каже Вучић и додаје да ту мисли на оне који су у власти, и да је то рекао Ивици Дачићу.

То важи и за људе из његове странке,каже, али много мање, додајући да то донекле може и да разуме, али не и да оправда.

Додао је и да не разуме аналитичаре који кажу да су победници избора они који су освојили по три, четири, пет одсто гласова на изборима.

"Само нико не каже да је та листа која је пропала, имала четири пута више гласова од другопласиране и треће пласиране листе, то им не пада на памет да изговоре", рекао је Вучић. 

 

"Ђиласа нисам ни видео ни чуо годинама"

Нисам га ни видео ни чуо годинама, рекао је лидер СНС-а одговарајући на питање да ли је имао контакте са председником Странке слободе и правде Драганом Ђиласом.

Председник је коментарисао резултате избора у Београду, и рекао да је тренутна ситуација таква да СНС и СПС имају 55 мандата, колико и сви остали.

"Сад се броје гласови по случајном узорку да се види да ли одговарају комплетним резултатима и броју листића у џаковима. Сви знају да није било крађе избора", рекао је Вучић.

У домену је, каже, фантастике да Тадићева листа може да пређе цензус, уколико се избори понављају на неколико бирачких места.

Истиче да се локалном политиком не бави, али да су му у странци рекли да имају лагодну већину да воде Београд, не улазећи у детаље о могућим коалиционим партнерима у градској власти.

"Нисам сасвим задовољан својим резултатом"

Говорећи о изборним резултатима, напомиње да није сасвим задовољан својим резултатом, иако је поносан на њега, и зна да је он историјски.

"Разумео сам поруке људи који су шарали по листи, и порука је била да хоће да Вучић води земљу", каже Вучић, али оцењује да му је народ поручио да хоће више транспарентности.

"СНС заинтересован за нове парламентарне изборе, ја са тим нисам сагласан"

Вучић је, говорећи о изборима, рекао да у СНС-у постоји велико интересовање за поновно одржавање парламентарних избора, али да он са тим није сагласан.

"Држава мора да буде изнад партијских интереса", истакао је председник.

"Свакако ће бити много тешко"

На питање треба ли Србија да ревидира своју економску политику због околности или идемо даље с потпуно новим плановима, Вучић је рекао да ће држава да ревидира своје економске планове.

"Надам се само да ревидирамо. Оно што сам видео јесте да је Дојче Банк изашла са проценама за Немачку и предвиђају рецесију за целу идућу годину. Предвиђа буквално пакао за целу годину", подвукао је председник.

Навео је да мисли да не може да буде горе од прве године пандемије, али не може да искључи ни ту могућност, јер ако дође до отвореног оружаног сукоба запада и Русије онда, каже, "пиши све пропало". 

Вучић је рекао да ће свакако бити много тешко и да је важан сваки дан који издржимо са инвеститорима, са нашим пругама...

"Молим људе за стрпљење, мудрост и поверење", поручио је председник.

Вучић је казао да ће бити још много ствари у будућности, али да ће резултат бити важан, да се види јесмо ли успели да сачувамо земљу и пријатељства.

На питање за инфлацију казао је да се ради на зауздавању инфлације. 

"Трудимо се да зауздамо инфлацију, зато је НБС подигла референтну каматну стопу. Ми се боримо на све начине да зауздавамо цене. Имамо највише плате у региону, али зауздавамо цене колико год је могуће, да бисмо инфлацију зауставили, да људима не би инфлација појела живот", објаснио је председник.

КРАЋЕ

"Страховито сам љут због робних резерви"

Председник је изјавио страховито љут због стања у одбрамбеној индустрији и робним резервама, јер нема довољно граната и ракета, а недостаје робе у силосима у вредности од 20 милиона евра.

Наводећи да су неки људи ухапшени због нестанка пшенице из робних резерви, истиче да му је жао што нису похапшени сви. Нема пшенице у силосима, продали су и ставили себи у џеп, каже Вучић. 

"Све што није приватна својина, увек је Алајбегова слама", рекао је Вучић и додао да је контрола робних резерви урађена тек пошто је он интервенисао.

Ускоро 10.000 помоћи за социјалне установе

Председник Вучић најавио је да ће запосленима у социјалним установама наредних дана бити исплаћена једнократна помоћ од 10.000 динара.

"Ловац НАТО-а пратио лет Ер Србије у руској зони, тражимо објашњење"

Вучић је, говорећи о авиону на лету Москва-Београд, рекао да је лет каснио око 20 минута и да је руска контрола лета недалеко од руске границе са Летонијом упозорила авион из Србије и питала да визуелно идентификују авион који се налази поред.

"Авион који је био у питању. Био је војни ловац. Највише је подсећао на 'фантома 15' или 'јурофајтер' сиве боје. Очигледно, у руској ваздушној зони је био неки од НАТО авиона који је ишао само километар испод, а руска служба за праћење ваздухоплова нас је на коректан начин обавестила да је поред нас неки други авион и да проверимо који је, јер сад они, како ће да гађају тај авион, кад су горе изнад путници", казао је Вучић.

Додао је да, према извештају, борбени авион није угрозио авион из Србије и да је релативно брзо нестао из видокруга.

Пилоти су у извештају навели да се осећају нелагодно и да би требало у будућности повести рачуна око летова који се спроводе са високим ризиком и у ратним условима.

Поручио је да ће Србија од НАТО-а тражити информације, али и додатне информације од Русије.

"Да видимо ко се то прави паметан да ловцима угрожава цивилно ваздухопловство и да угрожава цивиле на неком лету и што се праве паметни. Или је то можда случајност, али би било лепо да нам то кажу, јер ми сад имамо тачне координате где се авион појавио", рекао је Вучић.

Додао је да то говори како би приказао размере притисака са којима се Србија суочава.

 

"Ми смо војно, а не политички неутрална држава, јер смо на путу ка ЕУ"

Поручио је да нема никакве сумње да ће да доноси најбоље одлуке у сваком тренутку, а да Србија још ниједну меру против Русије није донела, и гледаће да тако остане.

"Не можете да разумете размере безобразлука оних који прете овој земљи, а суштина је у томе да хоће да сломе слободарски дух Србије и способност да самостално доноси одлуке, рекао је председник Вучић. 

"Верујте да је ово немогућа позиција, а ми и даље своју земљу држимо и чувамо, и даље нам се најављују инвеститори", истакао је Вучић.

"Ми смо војно неутрална држава, али нисмо политички неутрална држава, ми смо на европском путу", указао је председник.

 

"Уцењују Србију, не мене лично"

Поводом гласања у ГС УН, навео је да је наша примарна одлука била да будемо уздржани, али да у том случају добијете тешке притиске са обе стране.

Објаснио је да је ЕУ одложила одлуку о увозу нафте за 18 часова, да би видели како је Србија гласала о суспензији Русије из Савета за људска права на седници ГС УН, која је почела у 16 часова.

"Они не могу мене да уцене, али уцењују земљу", напоменуо је председник.

Истакао је да се данас и наредних дана одлучује да ли ћемо бити изузети од пакета санкција за нафту и да се одлучује да ли ћемо после 15. маја моћи да увозимо нафту.

"Због одлуке ЕУ, која је таква да ми до 15. маја можемо да увозимо нафту, било одакле, после не може, јер је Гаспром већински власник НИС-а. Ми можемо да увеземо, али троструко скупље", објаснио је председник.

Вучић је поновио више пута да Србија у Европи једина земља која није увела ниједну меру или санкцију Русији, није национализовала ниједну руску компанију, нити је на било који начин санкционисала породице руских државника.

"Србија је једина земља која није донела ниједну рестриктивну меру, не против Путинове деце, већ ниједне фирме. Једини нисмо национализовали ниједну њихову фирму, већ разговарамо са њима и спремни смо да се одрекнемо права прече куповине у НИС-у ако хоће да продају", рекао је Вучић.

Србија држи свој курс поштен, моралан и частан, на ЕУ путу а не окреће леђа својим традиционалним пријатељима, каже Вучић.

 

"Путин је био фер, разговарали смо о гасу, нафти, НИС-у"

Поводом разговора са Владимиром Путином, Вучић је рекао да су дуго разговарали о свему.

Био је фер, разговор је био добар, коректан, причали смо о гасу, о нафти, НИС-у, навео је Вучић.

Додао је да је Путин желео да га информише о ситуацији у Украјини, око Буче, и око планова и  пренео да све иде по плану.

"Ја сам њему рекао да не мора да ми говори, да сам представник и председник мале земље, која не мисли да треба да одлучује о судбини света, јер смо мала, напаћена земља, која зна за санкције. Он је рекао да је његов однос према српском народу посебан и хвала му на томе", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је Путину поновио став Савета за националну безбедност, али и указао, због различтих тумачења у Србији, да је Србија једина земља у Европи која није увела ниједну рестриктивну меру Русији.

"Нико ми од противкандидата није честитао на победи"

Нико ми од противкандидата није честитао на победи на изборима, то више говори о њима, ја сам честитао када сам губио.

Сада му је, истиче, честитао цео свет.

"Поносан сам на грађане који су одабрали одговорну политику и хвала им на томе", поручио је председник Србије.

Александар Вучић, у емисији Четвртком у 9, први пут после избора, говорио је о председничким и резултатима осталих избора, као и о изазовима са којима ће се Србија суочавати у мандату председника и нове скупштине.

Истакао је да да је Србија у немогућој позицији, јер трпи притиске са свих страна, али да се и даље држи и чува.

"Ми смо војно, али не и политички неутрална држава, ми смо на европском путу, указао је председник".

Што се тиче избора, рекао је да није сасвим задовољан својим резултатом, иако је поносан на њега, и зна да је он историјски.

 

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4769598/aleksandar-vucic-intervju-.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH