ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

24.06.2016 Будући средњошколци за викенд попуњавају листе жеља. Образовни профили Мачванске средње школе

Будући средњошколци ће за викенд 25. и 26. јуна попуњавати листу жеља, састављену од максимално 20 смерова за које су ученици заинтереовани. Једина средња школа на подручју општине Богатић је Мачванска средња школа, која врши упис ученика  у шест образовних профила: техничар друмског саобраћаја, ветеринарски техничар, економски техничар, машински техничар моторних возила, кувар и од ове године нови смер - царински техничар. 

Техничар друмског саобраћаја  МАBO SA 4I01S

,,Мачванска средња школа” у Богатићу оспособљава ученике за образовни профил техничар друмског саобраћаја, у трајању од четири године. Овај образовни профил омогућава ученицима да стекну теоријска и практична знања о организацији и превозу путника и робе, о безбедности и регулисању саобраћаја, о саобраћајној инфраструктури, моторима и моторним возилима, као и многе друге детаље везане за друмски саобраћај. Након завршетка школовања, техничар друмског саобраћаја, постаје стручно осбособљен да обавља следеће послове:

– планирање, припрема, организација и контрола рада возног парка,
– води бригу о техничкој исправности и економичности возног парка,
– обрађује и води евиденцију и документацију за возни парк и возно особље,
– обавља шпедитерске послове,
– врши технички преглед, регистрацију и осигурање возила,
– израђује ред вожње,
– израђује цене превоза путника и робе,
– планира постављање саобраћајне сигнализације,
– испитује и прати промене на транспортном тржишту, итд.

Програмом школовања, за овај образовни профил, обухваћена је и бесплатна обука за “Б” категорију и полагање возачког испита. Ученици након завршеног овог образовног профила, имају могућност и да своје школовање наставе на великом броју факултета и виших школа.

Ветеринарски техничар  МАBO SA 4A07S

Овај образовни профил реформисан је 2002.године, а ми смо прву генерацију огледног одељења уписали школске 2009/10. године. Школске 2011/12. године, огледна одељења су ушла у редовни образовни систем. Циљ реформисаног образовног профила је да оспособи ученика за активно и одговорно ангажовање на свим пословима у складу са компетенцијама ветеринарског техничара, које су прецизно дефинисане задацима и стандардима струке. Предност реформисаних одељења у односу на класична је у томе што се ради са мањим бројем ученика, а на вежбама се деле на групе, тако да професор може много више времена да посвети сваком ученику. Концепција наставног програма предвиђа већи фонд часова стручних предмета и практичне наставе. Ученици обављају практичну наставу у ветеринарском кабинету и у Ветеринарској станицама у околним селима. Такође имају и стручне посете фармама, сајмовима и изложбама животиња. Овај образовни профил одликује се увођењем организационих новина као што су: изборна настава, информационе технологије и предузетништво. Увођењем изборне наставе, ученик има могућност да самостално креира свој образовни процес.

Зашто ВЕТЕРИНАРСКИ ТЕХНИЧАР
• зато што волим животиње
• зато што што желим да бринем о здрављу животиња и људи
• зато што желим да завршим факултет и постанем ветеринар, апотекар, професор…
• зато што у мојој околини постоји велика могућност запошљавања са овим занимањем

 

Машински техничар моторних возила  МАBO SA 4D08S

Овај образовни профил је формиран са намером да омогући ученицима стицање неопходног теоријског и практичног знања о моторима, моторним возилима и њиховој опреми, правилној експлоатацији, одржавању, елементима аутоматизације и дијагностици исправности мотора и моторних возила.
Током четворогодишњег школовања ученици се оспособљавају за:
• Дијагностику исправности мотора и моторних возила
• Оперативно вођење и сервисирање возила у сервису, као и технолошког поступка поправке
• Оперативно праћење производње и одржавања моторних возила
Уписом овог образовног профила ученицима се отвара могућност даљег школовања на неком од факултета: машински, саобраћајни,
електротехнички, ФОН…
У току школовања ученицима се омогућава практичан рад у аутосервисима , сервисима техничког прегледа, гаражама као и БЕСПЛАТНА ОБУКА ЗА ВОЗАЧА Б КАТЕГОРИЈЕ.

Економски техничар МАBO SA 4L01S

Ученици који заврше образовни профил економски техничар, оспособљавају се за рад у разним компанијама, банкама, владиним организацијама, осигуравајућим друштвима, инвестиционим фондовима, а, такође, могу оснивати и сопствена предузећа.
Циљ нашег плана и програма је да ученици стекну способности везане за економију, организацију и менаџмент предузећа, савремену пословну кореспонденцију, пословну информатику.
Пракса се обавља у државним установама и приватним фирмама у којима касније можете наћи своје радно место. Циљ овог облика наставе је да ученици у пракси провере стечена знања о финансијско рачуноводственим пословима.
Наша школа је акредитована од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, што вам пружа доказ квалитета образовања које у њој стичете. У њој предају само високо квалификовани професори, који ће вам пружити чврсту основу за послове које касније будете обављали. Велики проценат наших ученика (економских и финансијских техничара) по завршетку школовања, уписује факултете из своје или сродних области: економија, право, организационе науке…
Период који је пред вама, захтеваће да се много усавршавате и напредујете, како у професионалном тако и у образовном и културном смеру. Наша школа трудиће се да вам тај развојни пут тече лако и безбрижно.

Кувар  МАBO SA 3К08S

Образовни профил кувар у „Мачванској средњој школи“ почео је са радом 2010. године и до сада је извео две генерације (1995. и 1996 годиште). Ове године уписана је пета генерација ученика који су одабрали наш смер. Интересовање за овај образовни профил стално је у порасту.
„Мачванска средња школа“ је комплетно опремљена за извођење квалитетне стручне наставе (савремени кабинет, опрема, уређаји и велики избор намирница за припремање свих предвиђених вежби). Имамо успешну сарадњу са привредом Општине Богатић, туристичком организацијом и високо-школским установама из области туризма.

Најбољи показатељ нашег успешног рада су:
• Републичко такмичење 2013. године у Соко Бањи, прво место у теоријском делу такмичења, треће у генералном пласману
• Републичко такмичење у Лесковцу 2014. године, прво место у теоријском делу такмичења и четврто место у генералном пласману
• Наша ученица, Милица Ђукић, добила је специјалну награду на Сајму етно хране и пића у Београду 2013. године ,у категорији ситних колача
• Велики број ученика који су уписали студије у Београду и Шапцу
• Значајан број наших ученика већ успешно обавља свој посао у иностранству, Београду, Шапцу и по угоститељским објектима нашег места.
Образовни профил кувар већ дуже време је најатрактивнији у целој Србији.
То је светско занимање и хуман позив.
По завршетку школе, стечено знање омогућава вам брзо запослење и добру зараду.

Цариснки техничар  МАBO SA 4L08S

Нови образовни профил је  ЦАРИНСКИ ТЕХНИЧАР - четврти степен стручне спреме. Уколико Вас интересује и желите да постанете цариник у нашој држави, онда сте на правом месту. Занимање царинског техничара веома је захтеван и тражен профил радника. Приликом завршетка Вашег четворогодишњег школовања за царинског техничара, имаћете знање о: царинској вредности робе, царинској тарифи, разумећете царински систем и царински поступак код увоза и извоза роба. Такође, бићете упознати са институтима у царинском систему, поступцима царињења робе, слободним зонама и слободним складиштима. 
Да бисте били добар царински техничар, поред свега горе наведеног, неопходно је да развијете позитиван однос према поштовању прописа, као и професионалну технику. У нашој школи ћете сигурно моћи да научите да будете свестан и добар радник, којим ће сваки послодавац моћи да се поноси. Верујемо у Ваш избор, те смо сигурни у чињеницу да је то Ваше опредељење. Мачванска средња школа - ЦАРИНСКИ ТЕХНИЧАР.

Представљање смерова преузето са званичног сајта Мачванске средње школеhttp://www.srednjabogatic.edu.rs/

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH