ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

24.06.2016 Umesto na odmor u pritvor – Na granici policija privodi građane koji su ignorisali sudske pozive

Prema izmenama Zakona o prekršajima koje su stupile na snagu 27. februara 2016. godine, jedna od bitnih odredbi jeste  izdavanje opšte naredbepoternice, u slučajevima kada se građani ne odazovu na poziv prekršajnog suda. U takvim slučajevima, građani koji planiraju da napuste zemlju, a nisu se odazvali pozivu prekršajnog suda, mogu završiti u nadležnom sudu ili pritvoru.

Na primer, ako je za okrivljenim izdata opšta poternica zbog neodazivanja prekršajnom sudu i to se ustanovi na graničnom prelazu Preševo, a prekršaj je recimo načinjen u Subotici, okrivljeni će biti sproveden nadležnom sudu u Subotici o trošku okrivljenog“, izjavila je za Mačva Info Dragana Sinđelić, predsednica Prekršajnog suda u Šapcu.

Sankcije zbog ignorisanja sudskih poziva  treba razlikovati od  sankcija zbog neplaćenih kazni po osnovu donetih presuda prekršajnog suda, koje se evidentiraju u Registru neplaćenih kazni i koje građani sami mogu videti pretragom po matičnom broju.

 „Ako je građanin načinio prekršaj, a nije se iz bilo koijih razloga odazvao pozivu prekršajnog suda radi davanja izjave, slučaj je kada se može izdati nalog za privođenje. Nepoznanica je to što građani ne mogu znati da li je zbog njihovog neodazivanja izdata poternica, a nadležni organ je može izreći i u slučaju banalnog prekršaja, recimo nepropisnog parkiranja, parkiranja na zelenoj površini ili neplaćanje doplatne kartice za parking“, pojasnila je Dragana Sinđelić.

Nalog za privođenje se izdaje kada neko uporno ignoriše i izbegava da se javi sudu. Ta mera nije vezana za težinu prekršaja, već isključivo za ponašanje onog koji je prekršaj napravio.

Sud poziv šalje dva puta. Ukoliko se okrivljeni ne javi, sud daje nalog policiji da ga privede. Ukoliko ni policija ne nađe okrivljenog u određenom periodu, šalje se izveštaj sudu koji nakon toga izdaje poternicu koja važi na teritoriji cele Srbije.

Savetujem građanima da pre nego što krenu na put, obavezno odu u svoj matični sud i provere da li postoji učinjen prekršaj. Često se dešava da sudije iz drugih gradova gde je načinjen prekršaj, pošalju zamolnicu da okrivljeni bude saslušan u matičnom prekršajnom sudu“, dodala je Dragana Sinđelić.  

Odlazak na pisarnicu matičnog suda, uz molbu za informciju da li je u toku neki postupak zbog eventuanog prekršaja, savet je građanima koji nameravaju da ovog leta idu na odmor ili iz bilo kog drugog razluga napuste zemlju.

Građanima koji se ne odazivaju na pozive prekršajnog suda, može da se desi da im se na osnovu izdate poternice ne dozvoli izlazak iz zemlje, te da umesto na odmoru  završe u nadležnom sudu ili u pritvoru.

 

N.Isaković

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH