ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

30.11.-0001 Mačvanska lila 2017 Belotić

Običaj paljenja vatre uoči Petrovdana, sa posebnom dimenzijom simbolike, kao svojevrsni obred, vezuje se za završetak žetve. Ovaj običaj neguje se u Mačvi, a u Belotiću je prerastao u tradicionalnu manifestaciju pod nazivom “Mačvanska lila“, koja se već šestu godinu održava kod Radovan kule u Belotiću.

„Celodnevni progam posvećen je najmlađoj populaciji, za koje su osmišljeni sadržaji u cilju očuvanja tradicije i običaja koji se održavaju na veliki pravoslavni praznik Petrovdan“, rekao je Vladan Popadić, direktor TOOB.

U dvorištu ateljea Milića od Mačve manifestacija je počela likovnom radionicom, koja je okupila najmlađe talentovane slikare. Mališani su oslikavali pejzaže ambijenta i motive vezane za praznik, uz pomoć  Dragane Ercegovčević, koordinatora Školice crtanja i slikanja „Svetlost“.

Ulične trke po četvrti  put održane su u okviru  manifestacije. Takmičarske grupe formirane su po razredima, a dužina staze bila je prilagođena uzrastu. Organizator trka je Atletski klub “Tempo”, sekcija Belotić. 

„Ulična trka je protekla u najboljem redu, učesnika je bilo oko 150, od uzrasta 5 godina do srednjoškolskog. Najbolji su nagrađeni medaljama i diplomama, a ove godine smo praktikovali da nagradimo i četvrto i peto mesto, kao podsticaj za dalje bavljenje sportom“, izjavio je Miroljub Ćirić, iz Atletske sekcije Belotić.

Mačvanska sela u noć pred Petrovdan obasjava plamen lila koja deca pale pred dvorištima.Od kraja sedamdesetih godina slikar Milić od Mačve organizovao je „lilenje“ u svom rodnom Belotiću.  Tradicionalnu manifestaciju kod Radovan kule 2012. godine obnovio je Nenad Stanković, slikar i bratanac Milića Stankovića.

„Ovo je praznik lile, praznik vatre, ali i praznik dece, jer niko ne ume da se raduje kao najmlađi. Svedoci smo pesme, igre i radosti naše dece. Ovo je večeras demonstacija izreke „Lepota će pobediti“ i ja verujem u to“, naveo je Nenad Stanković.

Kod Radovan kule ocenjene su najlepše lile, koje su mališani pravili uz pomoć ukućana. Četvoročlani žiri odabrao je četiri najmaštovitije lile, čiji su vlasnici nagrađenim prigodnim poklonima. U ime organizatora nagrade je uručio Vladan Popadić, direktor Turističke organizacije opštine Bogatić.

Prisutnima se obratio i Pra Milan od Lužice, kum Milića od Mačve, koji je izrazio zadovoljstvo što se ovakvim događajima čuva tradicija, ali i sećanje na velikog umetnika.

"Prvi put sam pre 17 godina prisustvovao ovom događaju i doživeo ceremoniju, vekovni ritual i obred koji naš narod čuva od najdavnijih vremena. Divno je što je ovoliko dece i mladih ovde okupljeno, jer će time uspomena na Milića trajati još duže. Predlažem da se Milićevo ime ugradi u ovu manifestaciju, i da se ovi dani mačvanskih lila zovu "Milićeve lile od Mačve", rekao je Milan od Lužice.

Brojni posetioci uživali su u prigodnom kulturno-umetničkom programu u kom su nastupili KUD „Milić od Mačve“, pripremna grupa FA „Đido“ i gosti iz Slavonije KUD „Zora“ iz Silaša.

Ovogodišnja manifestacija „Mačvanska lila“ održana je u organizaciji Mesne zajednice Belotić i Turističke organizacije opštine Bogatić, a pod pokroviteljstvom Skupštine Opštine.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH