ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

23.11.2018 Održana XXIII redovna sednica SO Bogatić

Dvadesetdve tačke dnevnog reda našle su se na današnjoj sednici Skupštine Opštine Bogatić. Jedna od značajnijih usvojenih  je saglasnost na konsolidovani izveštaj o ostvarenju budžeta za prvih devet meseci tekuće godine, koji je odbornicima predstavio predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac.

„U ovom periodu imamo ostvarenje prihoda 72,13 odsto, što  na godišnjem nivou iznosi 96,17 posto i možemo biti zadovoljni, naročito jer nam se najvažniji prihodi ostvaruju skoro stopostotno, pre svega mislim na porez na zarade. Malo nam kaska porez na imovnu, ali u međuvremenu su podeljena rešenja i za poslednje tromesečje, tako da ne sumnjam da će naši građani kao i do sada  izmiriti svoje obaveze. Što se tiče troškova, dosta je infrastrukturnih projekata, kao što znate, do kraja kalendarske godine završava se toplovod, izgradnja vrtića u Belotiću, potpisan je ugovor za asfaltiranje ulica i trotoara u Badovincima. Na današnji dan na računu budžeta imamo nešto više od 63 miliona dinara, u ponedeljak očekujemo transfer od oko 30 miliona, što će dodatno popraviti prihodnu stranu“, rekao je Nenad Beserovac.

Odbornik SNS Nikola Milutinović  za skupštinskom govornicom zatražio je da se sa dnevnog reda skine četvrta tačka, davanje saglasnosti i usvajanje projekta javno-privatnog partnerstva  - rekonstrukcije i dugogodišnjeg održavanja javnog osvetljenja u opštini Bogatić, primenom mera uštede energije. Po njegovim rečima, ovaj projekat odbornicima  nije jasno predstavljen u materijalu za današnju sednicu.

Predsednik Skupštine Opštine Bogatić, Miroslav Dabić, složio se sa odbornikom Milutinovićem, i naveo da ovu tačku dnevnog reda neće podržati, jer je, po njegovim mišljenju,  predviđena cena projekta prevelika za Opštinu Bogatić,  naglasivši da bi zadatak svih odbornika trebalo da bude da štite interese građana i budžetska sredstva opštine.

Šef odborničke grupe SNS u Bogatiću, Teodor Teodorović, pozvao je odbornike da podrže ovaj vid partnerstva i projekat, jer su oni odobreni i od strane Vladine komisije za javno-privatno partnerstvo, a u interesu su i građana i Opštine Bogatić. Predsednik Opštine, Nenad Beserovac, i zamenik predsednika, Siniša Puzić, takođe su pozvali odbornike da usvoje ovu tačku dnevnog reda.

Pomenuti projekat javno-privatnog partnerstva usvojen je na poslednjoj sednici Opštinskog veća, na kojoj je većnicima predstavljen plan i dokumentacija, koja je potom predata skupštini na glasanje. Pred odbornicima se, međutim, propustom, našao samo jedan dokument i mišljenje komisije za javno-privatno partnerstvo, u kom nisu navedeni detalji projekta. Zoran Stipanović, savetnik za javno-privatno partnerstvo, obrazložio je benefite koje će Opština Bogatić imati usvajanjem ovog projekta.

„Javno-privatno partnerstvo je jedan model u kom opštine mogu da realizuju rešenje komunalnih problema, bez učešća sopstvenih finansija u početku realizacije projekta. To znači da će Opština Bogatić, u slučaju rekonstrukcije javne rasvete, po završetku javnog poziva dobiti kvalitetnu rasvetu, bez direktnog učešća u finansiranju. Sledeća bitna stvar je da će se realizacija projekta ostvariti iz uštede koja će se dobiti zamenom starih novim svetiljkama, za period od 13 godina, koliki je garantni rok rasvete. U tom periodu opština bi svakako utrošila električnu energiju sa starim svetiljkama, a ovako će za isti novac, dobiti i finansijske uštede i savremenu rasvetu“, objasnio je Stipanović.

Trenutno se oko 30 miliona dinara godišnje utroši na održavanje i električnu energiju koju troši javna rasveta u opštini Bogatić. Po usvajanju odluke o projektu JPP javni poziv biće dostupan  svim zainteresovanim licima na portalu Javnih nabavki, nakon čega će biti odabran najpovoljniji partner.

„Ova forma partnerstva je jako korisna za našu opštinu, pošto ne opterećuje opštinski budžet, jer u ovom slučaju mi ne moramo ulagati u javnu rasvetu, već to čini privatni partner.Sledeći korak  je raspisivanje tendera, odnosno postupak javne nabavke za izbor privatnog partnera sa kojim ćemo zaključiti ugovor, koji će takođe proći skupštinsku proceduru. Tek nakon usvajanja od strane Skupštine ići će se u realizaciju projekta“, izjavila je Nataša Lukić Purić, načelnik Opštinske uprave Opštine Bogatić.

Na današnjoj sednici doneta su i rešenja o konstataciji prestanka funkcije direktora Turističke organizacije Opštine Bogatić, na čije čelo je postavljen Darko Mašić, kao i konstatacija prestanka funkcije v.d. direktora JKP „Bogatić“, Aljoše Garibovića, a za novog v.d. direktora ovog preduzaća izglasan je Vladan Popadić.

Izglasana su i imenovanja novih i konstatacije prestanka mandata dosadašnjih članova školskih odbora osnovnih škola u Glušcima, Crnoj Bari, Badovincima, Klenju i Bogatiću.

 

M.K

 
 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH