ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Politika

10.06.2020 Славица Ђукић Дејановић у посети Каритас имању у Богатићу

Професор доктор Славица Ђукић Дејановић обишла је данас Каритас имање у Богатићу где су представљени резултати истраживања "Праћење фактора ризика по здравље неформалних неговатељица У Републици Србији", које је спроведено  под покровитељством  кабинета министра за демографију и популациону политику.

Свако од нас, у неком тренутку свога живота, може се наћи у улози неформалног неговатеља, навела је Ђукић-Дејановић и додала да увек треба имати у виду речи Розалин Картер, бивше прве даме САД и оснивача института посвећеног неговатељству која је говорила - „На свету постоји четири типа људи: они који су били неговатељи, они који тренутно брину о некоме, они који ће некога неговати у будућности и они којима ће бити потребни неговатељи!”

„На моје велико задовољство, овде су ме дочекали корисници услуга и сами ми рекли шта им боравак овде значи, да се друже и да овде могу да се осећају корисним. Тај први контакт са њима је оправдао напоре свих оних који су помогли да један овакав кутак постоји у Богатићу.  Ова средина је мени веома драга и кабинет на чијем сам челу је у последње две године донирао око 37 милиона бесповратних средстава управо Богатићу, за различите потребе, за младе људе, за потребе старијих, али и за потребе оних којима је најпотребнија помоћ, јер та сензитивност на менталном плану је проблем не само људи који имају такво својство, него и њихових породица. Данашњој презентацијом резултата пројекта хтели смо заправо да видимо где то неговатељи имају позицију у нашем друштву и то не они плаћени неговатељи, него чланови породица који негују или оболелу или изнемоглу особу и који јој посвећују значајан део живота, а да немају ни радно време нити икакве регистрације тог рада. Да видимо како су они поднели период Ковид епидемије, да ли је то утицало на њихово психичко и физичко здравље и које препоруке можемо дати да постану видљивији, јер они представљају врло користан стуб друштва бриге о најосетљивијим особама“, рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Милиони људи широм света значајан део свог времена проведу негујући једну или више особа, било да су у питању деца, старији или тешко оболели људи, а они често нису препознати од стане система.

„Постоје три велике групе неформалних неговатеља, они који негују старе особе, који негују децу и особе са инвалидитетом и они који се негде препрлићу, који негују људе који излазе из болница и неопходна им је дуготрајна нега. Из тог разлога Каритас дуго година ради на подручју социјалне заштите, има велики контакт са корисницима и члановима њихових породица који су неформални неговатељи. Стога смо направили ово истраживање, које ће нам показати који су то све фактори ризика који тим људима угрожавају здравље,а  на тај начин и њихов квалитет живота“, навео је Мирољуб Николић, директор Каритас Шабац.

Шестогодишње партнерство Каритаса Шабац и Општине Богатић изнедрило је три  услуге социјалне заштите, за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама.

„Каритас Шабац је наш дугогодишњи партнер, остварили смо сарадњу пре шест година и управо смо кренули са услугом помоћ и нега у кући, што је на почетку  био донекле експериментални покушај, да видимо како ће то заживети на територији наше општине. Данас имамо преко осамдесет корисника и заиста они су презадовољни и не могу да замисле функционисање без једне такве услуге. И у будућности ћемо наставити сарадњу и покушати да је унапредимо, опредељујући, поред трансфера  од републике, још више средстава из локалног буџета, јер једно овакво имање и услуге које се овде пружају корисницима су нешто што је пример добре праксе не само у Србији, већ и у региону“, изјавио је Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић.

Иако је неформално неговатељство актуелна тема, до сада је спроведено мало популационих студија које би дале више података о томе ко су људи ангажовани у овом облику неге. Резултате овог истаживања, посвећеног неформалним неговатељима, међу њима и људима који пружају неплаћену негу, бринући се о члановима породице, пријатељима или комшијама који су привремено или трајно онеспособљени за самостално функционисање, представила је Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.

 

M.K

 

СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСKОМ ПРОЈЕKТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА KОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА. Пројекат" ЗА ЗДРАВУ ПОРОДИЦУ: Превенција болести-промоција здравља"  суфинансиран је из буџета Општине Богатић у 2020. години.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH