17.01.2017 DA KUVAMO ZAJEDNO
Učenici Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem, otkrivaju nam svoja umeća kuvanja i pripreme hrane, koja su predviđena nastavnim planom i programom za školsku 2016/2017. godinu.
U rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” – svakog utorka na portalu MAČVA INFO, mladi kuvari upoznaće nas sa novim gastronomskim trendovima, pripremaće nove poslastice i po vašim predlozima, odgovarati na vaša pitanja.
Danas su pripremali Teleći kotlet “Parma” i Oplenačke palačinke.
Teleći kotlet “Parma“
Za pripremanje kotleta ove vrste (za deset osoba) potrebne su sledeće namirnice:
1,5 kg mesa (teleći kotlet);
za začinjavanje: 10 gr soli;
za paniranje: 50 gr brašna, 8 jaja, 200 gr prezle, 100 gr parmezana;
za pohovanje: 300gr ulja;
za Rižoto od pečuraka: 100 gr ulja, 100 gr crnog luka, 250 gr svežih pečuraka, 500 gr pirinča (dve šolje za supu), 3 šolje fonda, 5 gr mlevenog bibera, 10 gr soli, 1veza peršunovog lišća;
za posipanje serviranog rižota: 100 gr struganog parmezana.
Način rada:
PRIPREMANJE TELEĆEG KOTLETA „PARMA“
Paniranje. – Isečene, izlupane i oblikovane teleće kotlete treba posoliti, obrašnjaviti, zamakati u razmućena jaja pa potom u prezle pomešane sa struganim parmezanom (pazeći da se ravnomerno zadrže na kotletu) Panirani kotleti, po potrebi, mogu se formirati u prvobitni oblik. Pohovanje. – Pripremljeni teleći kotleti pažljivo se stavljaju u umereno zagrejanu duboku masnoću da se prže. Kada je donja strana kotleta pržena kao dukat žute boje, okreće se i nastavlja prženje i druge strana koja takođe treba da požuti. Pri vađenju kotleta iz masnoće treba ih za momenat držati nad masnoćom da bi suvišna masnoća iskapala u posudu.
Serviranje kotleta posebno. – Kada se kotleti serviraju i služe posebno, tada se formirani rizoto stavlja na početku užeg dela dna ovala. Pohovani kotleti se serviraju tako što se kost prvog okrene i nasloni na sredinu formiranog rizota. Sledeći kotlet, u istom položaju kao prvi stavlja se na prazni deo dna ovala (čime se oval ispunjava, a serviranje završava) naslanjajući se na već položeni. Na kost kotleta može se staviti papirna papilotna. Preko rizota od pečuraka stavlja se strugani parmezan, koji se može servirati i služiti posebno.
Dekoracija. - Na kraju kotlet treba ukrasiti listom peršuna.
Oplenačke palačinke
Za pripremanje palačinaka (za četiri osobe) potrebni su sledeći sastojci:
10 palačinki
200 gr mlevenih oraha
200 gr šećera
100 gr suvih šljiva bez koštice
50 gr cimeta
2 dl mleka
6 ulupanih belanaca
Priprema:
Orahe prokuvati na zaslađenom mleku sa cimetom. Kada se orasi ohlade, pomešati sa tri ulupana belanceta. Palačinke premazivati orasima i slagati na sprat dok se ne utroši svih 10 palačinki. Sa snegom od preostalih belanaca premazati palačinke i ukrasiti suvim šljivama kojima su izvađene koštice. Posuti kristal šećerom i zapeći u rerni 5 minuta. Palačinke služiti tople.