31.01.2017 DA KUVAMO ZAJEDNO
Učenici Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem, otkrivaju nam svoja umeća kuvanja i pripreme hrane, koja su predviđena nastavnim planom i programom za školsku 2016/2017. godinu.
U rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” – svakog utorka na portalu MAČVA INFO, mladi kuvari upoznaju nas sa novim gastronomskim trendovima, pripremaju nove poslastice i po vašim predlozima, odgovaraju na vaša pitanja.
Danas su pripremali Krmenadle na srpski način
Za pripremanje jela po porudžbini ove vrste ( za 10 osoba) potrebne su sledeće namirnice: 2,5 kg svinjskog mesa (krmenadla);
Za obrašnjavanje: 50 gr brašna;
Za prženje:150 gr ulja;
Za začinjavanje: 10 gr soli ( po potrebi);
Za garnituru na srpski način:
150 gr ulja,
600 gr crnog luka,
500 gr paprika (babure),
500 gr svežeg paradajza,
10 gr soli ( po potrebi),
10 gr mlevenog bibera,
300 gr kajmaka,
1 veza peršunovog lišća;
Za dekoraciju pri serviranju: 1 veza peršunovog lišća.
Način rada
Pripremanje garniture na srpski način – U posudu sa umereno zagrejanom masnoćom stavlja se crni luk (oljušten, opran, i isečen na rebarca) i restuje se uz povremeno mešanje varjačom. Kada je oko 60% restovan treba dodati papriku baburu (oprana, izvađena peteljka sa semenim korenom, ponovo oprana) isečenu na rezance i produžiti restovanje uz češće mešanje varjačom. Čim namernice omekšaju za oko 80% dodaje se oblanširan, oljušten i na kriške (kocke) isečenparadajz, i produži se restovanje uz lagano mešanje bilo varjačom ili laganim pokretom posude. Kada namirnice oko90% omekšaju doda se kajmak, sadržaj se promeša i posuda odmah sklanja sa grejnog tela. Ukus ovoj garnituri može se poboljšati dodavanjem mlevenog bibera, soli i sitno isečenog lišća.
Serviranje - Krmenadla pripremljena na srpski način može se servirati posebno ili ujedno u odgovarajučoj posudi.
Izbor posude - Ova vrsta jela može se servirati i služiti u ovalu, rosfraj-tanjiru ili vatrostalnoj ili keramičkoj posudi sa prilogom.
Izbor priloga – Kao prilog uz navedeno jelo najčešće se služi u rasutom stanju kuvan slan krompir, a u oblikovanom stanju dinstan pirinač.
Serviranje posebno - Kada se ovo jelo servira posebno, tada se na početku užeg dela dna ovala stavlja prilog, a na preostali krmenadle. Prva krmenadla malo iskošena ( sa okrenutom kosti rebra prema desnoj strain) delom donje strane polaže se na deo dna ovala, a drugim (kost rebra) naslanja se na prilog. Druga krmenadla u istom položaju kao i prva delom donje strane polaže se na prazan deo dna ovala, a drugi (kost rebra) naslanja se na prethodno položenu krmenadlu. Servirane krmenadle se prelivaju garniturom.
Dekoracija – Servirane krmenadle, bilo posebno ili ujedno, treba ukrasiti sitno isečenim peršunovim lišćem.