ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

03.05.2021 Одржана трећа седница Савета Мачванског управног округа

Саоштење кабинета Владана Красавца, начелника Мачванског управног округа преносимо у целости:

 

Трећа седница Савета Мачванског управног округа у 2021.години, одржана је  у среду 28.априла 2021.године у Шапцуса почетком у 12:30 часова  

Поступајући у складу са законском обавезом одржавања седница савета Управног округа,у среду 28.априла 2021.године одржана је Трећа седница Савета Мачванског управног округа.

Седници Савета  присуствују:Владан Красавац , начелник Мачванског управног округа ,Гордана Чомић,министарка Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог,са члановима кабинета,др Александар Пајић,градоначелник града Шапца,Милан Дамњановић,председник општине Богатић,Горан Зарић,председник општине Владимирци,Зоран Зарић,председник Скупштине општине Крупањ /по овлашћењу председника општине/,Славица Ранковић,заменик председника општине Коцељева /по овлашћењу председника општине/,Милан Тофиловић,шеф Кабинета председника општине Љубовија / по овлашћењу председника општине/,Дејан Сталовић,градски менаџер града Лознице / по овлашћењу градоначелника /,Млађан Црквењаш,члан Кабинета председника општине Мали Зворник / по овлашћењу председника општине / и Зорица Чолић, саветник, шеф Одсека и  секретар Савета  Мачванског управног округа.

Седници присуствују и начелник Полицијске управе Шабац,директор Нациналне службе за запошљавање Шабац,представници локалних центара за социјални рад,представници невладиних организација,удружења грађана и цивилног друштва.

                       

Седница Савета Мачванског управног круга   је започела у 12:30  часова.

За седницу Савета Мачванског управног округа  предложен је следећи:

 

Д Н Е В Н И    Р Е Д

 

1.Усвајање записника са Прве и Друге седнице Савета Мачванског управног округа, у 2021.години;

2.Усвајање Извештаја о раду Савета Мачванског управног округа за 2020.годину;

3.Сарадња Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог са локалним самоуправама Мачванског управног округа,из делокруга надлежности и из области одрживог развоја.

 

      Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је отворио Трећу  седницу Савета Мачванског управног округа у 2021.години,поздравиo je Гордану Чомић,министарку  Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог,чланове њеног кабинета,начелника ПУ Шабац,директора Националне службе за  запошљавање,председнике  и представнике  градова и општина, локалних центара за социјални рад,удружења националних мањина и цивилног друштва.

Домаћину ,градоначелнику града Шапца,др Александру Пајићу захвалио се  на гостопримству и помоћи у организацији седнице Савета.

 

Након овог уводног дела приступило се усвајању дневног реда за данашњу седницу Савета .Није било предлога за измену и допуну дневног реда .

 

Дневни ред седнице Савета  једногласно је  усвојен од стране присутних чланова Савета.

 

Прешло се на прву тачку дневног реда:

 

1.Усвајање записника са Прве и Друге  седнице Савета Мачванског управног округа у 2021.години.

 

Записник са Прве и Друге   седнице Савета Мачванског управног округа у 2021.години једногласно су  усвојени од стране присутних чланова Савета.

 

            Прешло се на другу тачку дневног реда.

            2. Усвајање Извештаја о раду Савета Мачванског управног округа за 2020.годину.

 

            Извештај о раду Савета Мачванског управног округ за 2020.годину је усвојен.

 

            Прешло се на трећу тачку дневног реда:

 

            3.Сарадња Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог са локалним самоуправама Мачванског управног округа,из делокруга надлежности и из области одрживог развоја.

 

      Начелник Мачванског управног округа наводи да се  централна тема Треће седнице Савета односи  на сарадњу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог са локалним самоуправама Мачванског управног  округа,из делокруга надлежности и из области одрживог развоја.Влада Републике Србије препознала је потребу заштите и унапређења људских и мањинских права и значај друштвеног дијалога ,па је  по први пут образовано министарство које се бави овом проблематиком.Друштвени дијалог служи да искрено и у демократском духу  разговарамо и  разменимо мишљења о свим значајним темама за наше друштво.Дијалогом уређујемо владавину права ,унапређујемо рад институција,изграђујемо место одговорности и отворености према грађанкама и грађанима.

Биће  речи о бројним темама ,првенствено о односу према организацијама цивилног друштва и удружењима националних мањина.Добијене  информације омогућиће локалним самоуправама пуну примену  закона из надлежности овог министарства.То се пре свега односи на усвојене Предлоге Закона о родној равноправности и Закона о забрани дискриминације ,што представља важан друштвени искорак и већи степен остваривања права.

Очекујемо да се након овог састанка сарадња свих локалних самоуправа Мачванског управног округа и Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог настави још интензивније, због дефинисаних смерница у примени закона ,али и  добробити свих наших грађана.

Седницу Савета округа не прате медији због поштовања епидемиолошких мера  и бројности учесника.

О закључцима седнице Савета медији ће бити обавештени писаним путем.

 

      Након овог уводног обраћања,дата је реч Гордани Чомић,министарки Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

      Министарка Гордана Чомић се захвалила на одзиву учесника ,наводећи да је циљ данашњег састанка стварање дијалога који ће омогућити примену добрих закона који постоје у Србији.Министарство је основано на предлог Председника државе и  Владе Србије.Суштина је да је Србија донела добре законе,али се они на нивоу локалне самоуправе не примењују у потпуности.Ово је шести састанак који се одржава у Управном округу, са циљем да се помогне локалним самоуправама у спровођењу  закона донетих из области за које је ово министарство надлежно.Примене закона не може бити док се не успостави дијалог у коме једни другима пружамо подршку.Закони из надлежности министарства имају широку примену.Сачињен је План рада министарства  за годину дана,који је одобрен на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне Скупштине Републике Србије.План предвиђа да ће Скупштина донети три закона,од којих су два већ у скупштинској процедури и то Закон о родној равноправности и Закон о забрани дискриминације.Закони из надлежности овог министарства су закони који мењају друштвене односе.

Држава Србија има три приоритета,први је енергетска безбедност,други је зелена агенда или зелени договор и трећи приоритет је владавина права у свим секторима.

Први сегмент рада министарства  посвећен је унапређењу положаја Рома и образовању Координационог тела за  интегрисање Рома  у друштво, јер је то њихово основно  право.

Значајна пажња је посвећена раду националних савета где је важна друштвена култура опхођења на којој се мора радити убудуће и то је други сегмент рада.

Друштвени дијалог је трећи сегмент рада министарства , с тим да се дијалог увек води о одређеној  теми и дијалог  се завршава закључцима или препорукама.

Све локалне самоуправе са подручја Мачванског управног округа доставиле су министарству попуњене упитнике,из којих се може закључити да постоји добра основа за унапређење положаја националних мањина и друштвеног дијалога.У сарадњи министарства и округа могу се решавати  проблеми које општине имају.

За напредак у решавању питања значајну улогу има локални омбусман,важна је  службена употреба језика и писма и постојање  координатора за родну равноправност.

Очекује да  од присутних  чује проблеме који се појављују у свакодневном животу  и предлоге за решавање тих проблема.

Представљени су сарадници из Министартва за различите области који су доступни локалним самоуправама  за свако питање.

 

      Државни секретар Нинослав Јовановић истиче велки значај оваквих састанака, јер се након вођења дијалога добијају смернице и задаци које је потребно реализовати у наредном периоду.Говорио је о учешћу  Рома у институцијама система,државног апарата,органима локалне самоуправе и јавних предузећа.

 

      Дата је реч др Александру Пајићу,градоначелнику града  Шапца,који је поздравио све учеснике и истакао одличну сарадњу града Шапца  са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.Задовољан је сарадњом града и представника националних мањина и невладиних организација уз констатацију да се  сарадња и дијалог увек могу унапредити.Град Шабац у значајној мери помаже  припаднике свих националних мањина,од којих су најбројнији Роми.Трошкови превоза ученика и набавке школског прибора,као и стамбено збрињавање Рома активности су које се  спроводе од стране Градске управе,али и решавање свих других проблема који се појављују.Додатни квалитет града Шапца представља сарадња са цивилним друштвом,која се унапређује и на којој се интензивно ради.

     

      Дата је реч представнику града Лознице,Дејану Сталовићу,градском  менаџеру,који је поздрављајући  све присутне навео  да  Лозница представља  пример добре праксе,која активним подстицајним мерама унапређује сарадњу са националним мањинама и удружењима цивилног друштва.Када су у питању Роми претходних година било је неколико пројеката са међународним партнерима,како би се  положај ове популације  побољшао.Асфалтирани су путеви и улице у деловима града где живе Роми, а замењена је нисконапонска мрежа у неким насељима.Годинама се у градском буџету  планирају средстава за локалног омбусмана,али је изостало интересовање за ово место.Припадницима Ромске националности признаје се право на награду или стипендију уз услов да су редовни ученици или студенти,без критеријума  успеха на школовању.Град Лозница ће бити партнер у свим активностима и предлозима који су у функцији унапређења сарадње са националним мањинама и организацијама цивилног друштва.

     

      Милан Дамњановић,председник општине Богатић,поздравља све учеснике и наводи друштвено одговоран рад локалне самоуправе  што се тиче односа са националним мањинама.При Центру за социјални рад отворена је канцеларија за питања националних мањина ,а лице које обавља овај посао је  припадник  Ромске националне мањине.Роми су најзаступљенији у општини Богатић,а њихови припадници нису изузети од свих активности које се спроводе према социјално угроженим лицима / превоз,пакети/.Сарадања са Ромима,али и са  осталим мањинама је добра, с тим да ће се убудуће још више унапредити.

     

      Славица Ранковић,заменик председника општине Коцељева,наводи да је сарадња са Ромском популацијом ,која је и најбројнија у општини,одлична.Општина за ученике  обезбеђује бесплатан превоз и уџбенике.Велики број припадника након завршеног школовања упошљава се у локалним предузећима и то су добри радници.У највећој мери су то жене које се запошљавају у фабрикама.Померена је и граница ступања у брак припадница Ромске популације, што је добро за здравље ромкиња.Других мањина нема на подручју општине Коцељева.Води се рачуна да увек неко од припадника Ромске популације буде и одборник у Скупштини општине,како би се чула питања и проблеми који оптерећују ову популацију.

По речима директорке Центра за социјални рад општине Коцељева, највећи број Рома живи у Драгињу.Спроводе се активности око стамбеног збрињавања Рома.

     

      Радивоје Мићић,директор Националне службе за  запошљавање Шабац, констатује да се доношењем ова два  закона које је Министарка поменула у потпуности променио однос према националним мањинама и цивилном друштву.Када је реч о запошљавању још увек су присутне предрасуде када је у питању Ромска популација.Постоји одређени број Рома са завршеним  факултетом и средњом школом на евиденцији Службе за запошљавање и потребно је да  се ангажујемо  да се ова лица запосле.Углавном се ради о лицима која су у тешком финансијском положају.Постоје квоте које су опредељене за Роме приликом запошљавања.

     

      Зоран Јевђенић,начелник Полицијске управе Шабац,поздрављајући присутне у име МУП-,Дирекције полиције  и у своје лично име, изражава задовољство темом састанка.Подручје које покрива Полицијска управа Шабац је идентично Мачванском управном округу,  има преко  280.000 становника,присутна је заступљеност поред Ромске националности и  представника  других народа са подручја Републике Србије,постоје објекти верског садржаја муслиманске и католичке вероисповести ,што посао чини комплекснијим и одговорнијим  и изискује материјалну обученост  и техничку опремљеност.Препознато је много проблема који су поменути у излагању министарке Чомић.Спроводе се предавања превентивног карактера.Ромска заједница предњачи у кривичним делима из области насиља у породици.Предавања су спроведена  најпре са  жртвама ,а потом и насилницима и повратницима, како би се смањио број случајева насиља у породици.Подржава у потпуности Стратегију министарства  коју је министарка изложила и свим људским и материјалним ресурсима ангажоваће се у њеном спровођењу.Сарадња са  Градском управом Шабац,Мачванским  управним округом,локалним самоуправама и представницима удружења грађана, по питању решавања проблема који су евидентирани је добра и квалитетна.Заједнички циљ је да не бирамо енергију и средства да стање безбедности грађана Републике Србије из године у годину достиже све виши ниво.

 

      Дата је реч Драгану Васиљковићу,председнику Савеза Рома Западне Србије,који се захваљује министарству и министарки који су препознали значај директног  укључивања Рома у органе где се креирају активности усмерене на побољшавање положаја Рома.Налази се начелу невладине организације која је у великој мери допринела побољшању положаја Рома,посебно у граду Шапцу.Истиче да се у  протеклих десет година није водило рачуна о положају Рома.У граду Шапцу је у протеклих десет година 29 припадника Ромске заједнице завршило факултете и ни један од њих није имао прилику да се запосли.У том периоду добра сарадња је била само са Националном службом за запошљавање,која је једина имала разумевања за ову популацију.Роми нису имали учешће у одређивању приоритета приликом израде Акционог плана,нити одређивања пројеката које је Градска управа спроводила везано за побољшање положаја Рома.На срећу ситуација се променила и политички амбијент је наклоњен Ромима.Одређен је локални Ромски координатор, постоји иницијатива за нови Акциони план, приступа се запошљавању Рома  на нивоу локалне самоуправе,што ће у великој мери побољшати статус Ромске националне заједнице.Користећи присуство представника локалних самоуправа са подручја Управног округа наводи да је неопходно да свака од локалних самоуправа има Ромског координатора,педагошког  асистента  у школама које имају услове за то и постојање локалног Акционог плана на нивоу општине.Неопходно  је да постоји  спона између града,односно општине са Ромском заједницом.Потребно је побољшати рад невладиних организација,побољшањем  њихових капацитета , јер ће се на тај начин ефикасније и лакше спроводити активности о којима је министарка говорила у свом уводном делу.

Потребно је основати Савет за међунационалне односе у свакој локалној самоуправи, јер је то и законска обавеза.Добра воља да се ситуација побољша постоји што је очигледно и евидентно.Недостаје присуство Рома у институцијама локалног нивоа,који би био директна спона између Рома и локалне власти.Потребно је акта којима се ова питања регулишу прецизно израдити како не би било злоупотреба и недоречености.Неопходно је директно укључивање Рома у Градску управу, управо како је то Министарство за људска и мањинска права  и друштвени дијалог учинило,како би се одредили Роми који ће бити спона са друштвеном заједницом и истовремено бити одговорни за своје деловање.

 

      Дата је реч Драгани Станковић,представнику Ромске заједнице,"Едукативно-инклузивни центар Рома Шабац" и члану Савета за родну равноправност,која се већ пет година бави Ромским активизмом.Наглашава да је потребно бавити се конкретним питањима и решавањем  конкретних проблема,као што је питање  запошљавања Рома.У граду Шапцу имају Ромског координатора,а сарадња са Градском управом је одлична, што није био случај претходних година.У фази је израда Локалног акционог плана,ту су и локалне стратегије,мрежа за инклузију Рома на локалном нивоу које су  од великог значаја за даље унапређење положаја Рома.У претходној недељи запослила је 6 припадника Ромске националности, јер се јавио послодавац коме је био потребан одређени број радника.Захваљујући Председнику државе Александру Вучићу  и градоначелнику Шапца Александру Пајићу очекује да се у што скорије време положај Рома у великој мери побољша.

 

      За реч се јавио Александар Прица,испред Асоцијације Дуга Шабац,који се најпре захвалио на прилици да учествује на  овом састанку.Наводи да је члан  Радне групе за измене и допуне Закона о забрани дискриминације.Изражава све похвале на транспарентност и могућност организацијама цивилног друштва да учествују у радним групама,што до сада и није био случај.Значајно је да се чује реч организација цивилног друштва које нису са територије великих градова.Када је град Шабац у питању мишљења је да цивилне организације на овом подручју имају

слободу да предлажу.Такође град Шабац у сваком моменту може да се обрати организацијама цивилног  друштва када је то неопходно што у суштини и чини дијалог.Наводи пример да је у кратком року од седам дана урађен и потписан Пројекат за запошљавање и самозапошљавање у сарадњи са Градском управом Шабац.Истиче да нису препознате све друштвено угрожене групе,као на пример самохрани родитељи.У време отпочињања Короне невладин сектор и Градска управа одлично су функционисали,што представља снагу града и културу дијалога.Када се ради о одрживом развоју, највише промена се очекује на локалном нивоу.Национална стратегија постоји,али је неопходно да постоји и Локални акциони план.Мишљења је да јединице локалних самоуправа не посвећују довољно пажње и стручности изради локалних акционих планова.Локални акциони планови морају бити усаглашени са националном стратегијом,а у пракси није тако.Неопходно је да Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог  помогне јединицама локалних самоуправа да почну на адекватан начин да планирају.

 

      Министарка Гордана Чомић истиче неопходност планирања ,а министарство је ту да свакој локалној самоуправи пружи помоћ.Закон о планском систему обавезује локалне самоуправе да укључе цивилно друштво од самог почетка процеса планирања.

       Мирољуб Николић,испред организације Каритас поздравио је  Министарку,чланове Кабинета,начелника Мачванског управног округа и градоначелника Шапца,наводећи  да је Србија данас  другачија у односу на неко претходно време.У невладином сектору Каритас је присутан више од 20 година  и до сада је реализовано преко 250 пројеката.Мишљења је да смо ми у  Мачванском управном округу пример за читаву Србију везано за пружање услуга осетљивим категоријама друштва.На данашњем састанку се могу видети бројни примери добре праксе и што је најважније  дијалог постоји.Наведени су примери како се помаже управо осетљивим категоријама наше заједнице.Напредак постоји и то је евидентно, јер је побољшан квалитет живота тих категорија друштва.

     

      Жељко Тодић,члан Градског Савета националне ромске мањине Шабац,мишљења је да Роми имају историјску шансу да систематски поправе свој положај, јер је оформљено министарство које се бави овом проблематиком а до сада је то вршено кроз канцеларију.Као други разлог наводи нову генерацију образованих Рома која је спремна да се укључи у настојање да се Ромима помогне.Са представницима Националног савета обишао је све општине у Мачванском уравном округу.Предлаже да се за наредни сатанак који се планира крајем године одреди циљ,а то је да сваки град и свака општина определе  координатора који ће ефективно радити и који ће се ангажовати да се  имплементира Акциони план.Као позитиван пример наводи општину Коцељева која има 5% становника Ромске националности.Имају и  Ромског представника у скупштини општине, па је Коцељева  позитиван пример који треба следити.Лакше је сагледати проблеме Рома када имају  представника  у локалној самоуправи.Образовање Рома није спорно,али када је у питању запошљавање ту се већ јавља проблем.Подржава Пројекат стамбеног збрињавања Рома, којим би сваке године одређени број Рома решио стамбено питање.

 

      Александар Радосављевић,помоћник министра , се захваљује на излагањима присутних и прилику да се кроз институцију Савета округа разговара о овако важним темама.Данашња проблематика је од великог значаја, јер се мења карактер нашег друштва,јер се пре свега разговара и постоји дијалог.Неоходно је сачинити документа која су примењива и успоставити систем који ће се унапређивати.Ово се  односи на сва планска документа.Ради се историјски важна ствар,да се међусобно саслушамо.Закони који регулишу ову проблематику су добри,а Стратегија треба да је применљива.Овакав начин разговора је модел како се решавају проблеми,кроз институцију  Савета округа.

 

      Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац истиче да се сва питања од значаја за грађане овог округа разматрају управо на седницама Савета Управног округа и  уз присуство представника свих  локалних самоуоправа.

 

      Министарка Гордана Чомић најављује наредни састанак за новембар месец до када је потребно активно радити и постићи резултате о којима ће се разговарати.

 

      Жељко  Тодић је напоменуо да ускоро почиње попис становништва  ,па с тим у вези треба охрабрити грађане да се изјашњавају без страха и предрасуда.Потребна је кампања са локалног нивоа како би се људи охрабрили за изјашњавање.

 

      Драгана Станковић предлаже да се грађани Ромске националности укључе у пописиваче ,како би се процес пописа, бар када је ова популација у питању, лакше спроводио,а људи без страха изјашњавали.Кроз Акциони план треба прецизније регулисати  питања од значаја за Ромску популацију.Подржава електронски попис јер је ефикасан због великог броја наших грађана који живе у иностранству,посебно Рома.

 

      Постигнут је договор да се на медијима спроводи  промоција пописа свих националних заједница.Министарство ће бити укључено у ову кампању,заједно са националним саветима који ће пружити велику помоћ у овом значајном послу.Предложено је и да попис становништва  буде електронски о чему ће се још разговарати, јер је од значаја посебно за дијаспору.Позитивна искуства постоје у неким од земаља,као што је Словачка.Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог  активно ради на промоцији пописа.Пописивачи ће бити и људи из ромских насеља, како би се овај поступак што квалитетније обавио.

 

      Биљана Јуришић,представник Центра за социјални рад Богатић,наводи да се у општини из које долази поред Ромске популације ради и са другим осетљивим групама.Користи прилику да се захвали организацији Каритас и Организацији  "Хумано срце Шапца",који много помажу у услугама које Центар за социјални рад  пружа корисницима.Подржава организовање локалних канцеларија за локалне услуге и права.Предрасуде које постоје тешко се превазилазе.За Ромску популацију су присутна два проблема и то су сиромаштво и образовање.Корисници социјалне помоћи могу да уписују своју децу у предшколске установе без надокнаде,што је леп гест.Предшколски узраст и основна школа су од утицаја и значаја за разбијање ових предрасуда.За Роме је важно да прво заврше основно

образовање, како би наставили даље  школовање.

 

      Министарка Гордана Чомић је на самом крају још једном истакла улогу  дијалога у решавању свих питања од значаја за унапређење људских и мањинских права у Републици Србији.

 

      Начелник Владан Красавац је закључујући седницу Савета Мачванског управног округа нагласио да смо добили добре смернице за даљи рад локалних самоуправа и сарадњу са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

ЗАКЉУЧЦИ СА СЕДНИЦЕ САВЕТА

 

 

            1.Наредни састанак планиран је за месец новембар,када ће се анализирати шта је учињено у правцу унапређења људских и мањинских права и друштвеног дијалога у свакој од локалних самоуправа Мачванског управног округа;

 

2.Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је отворено за питања и директну комуникацију са свим  градовима и општинама са подручја Управног  округа у циљу остваривања постављених задатака.

 

           

                                                                                                   Кабинет начелника

                                                                                                    Владана Красавца

 

GRAĐANI REPORTERI

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

MAGAZIN

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...
 
VRH