ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Video prilozi

09.06.2021 Održana deseta sednica Skupštine Opštine Bogatić

Odbornici u Bogatiću raspravljali su danas o devetnaest tačaka dnevnog reda na desetoj redovnoj sednici Skupštine Opštine. Usvojena je odluka o prvom rebalansu budžetu opštine za 2021. godinu sa projekcijama za 2022. i  2023.godinu, koju je obrazložila Olivera Maštrapović, ispred Odeljenja za privredu, finansije i lokalno-ekonomski razvoj Opštine Bogatić.

„Odluka o izmeni i dopuni Odluke o budžetu planirana je na nešto višem nivou, struktura prihoda je značajno promenjena. Prošla godina je bila specifična i u 2020.godini i od 09.novembra, zaključno sa 02.februarom tekuće godine Opština Bogatić nije dobila prihod od poreza na zarade, zbog dugovanja koje je imala u centralnom registru faktura. Porez na zarade je drugi po visini prihod u budžetu i time su se u potpunosti narušili naši parametri za planiranje ovogodišnjeg budžeta. Nakon brojnih analiza, mesečnim, nekada i dnevnim, zaključili smo da su naši prihodi ove godine prilično skromno planirani, te smo tako uradili ovu izmenu,na način što smo naše poreske prihode uvećali u skladu sa izvršenjem sa trećim, četvrtim i petim mesecom. U potpunosti smo izbacili prihod od zaduživanja, tako da se račun finansiranja značajno izmenio i umesto fiskalnog deficita, mi sada imamo fiskalni suficit. Istakla bih da su se transferna sredstva značajno uvećala u odnosu na planirana, a tome možemo da zahvalimo projektu koji se odnosi na sanaciju nesanitarne deponije u katastarskoj opštini Sovljak. Naime, Ministarstvo za zaštitu životne sredine će opredeliti sredstva za taj projekat, koji iznosi oko 35 miliona, a uslov je da Opština učestvuje sa svojim sredstvima. Drugi projekat se odnosi na računarsku mrežu i za to su transferna sredstva već dobijena“, rekla je Olivera Maštrapović.

Nenad Beserovac, odbornik Socijalističke partije Srbije, istakao je da će odbornička grupa SPS-a glasati protiv ove odluke i za govornicom naveo razloge za to.

„Na stranu što nisu ispoštovane procedure vezane za transparentost, nije održana obavezna javna rasprava, nije bilo javno slušanje, nije Nacrt odluke objavljen na sajtu Opštine, mi imamo jednu ozbiljnu anomaliju. Predlog odluke o budžetu koji je su utvrdili većnisi na sednici Opštinskog veća je bio niži u odnosu na Odluku o budžetu, a ovaj koji je došao u materijal za sednicu je viši, ovako kako je Olivera rekla. Ovo je ozbiljan prekršaj  u proceduri i mi smo, kao odgovorni ljudi, u obavezi da o ovome obavestimo Ministarstvo finansija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. I da su sve procedure ispoštovane, mi ne bismo podržali ovaj predlog Odluke“, naveo je Beserovac.

Odbornici su podržali Program gasifikacije naselja na teritoriji opštine Bogatić i izbor strateškog partnera, a ovu tačku pojasnio je Teodor Teodorović, zamenik predsednika Opštine Bogatić. On je istakao da je investitor ovog projekta JP „Srbijagas“, koje je sa izabranim projektantom i izvođačem radova, u potpunosti oslobodilo Opštinu Bogatić učešća u finansiranju procesa gasifikacije.

„Na Opštinskom veću doneli smo odluku i ulazimo u proces gasifikacije opštine Bogatić, a realizaciju ovog projekta planiramo možda i do kraja ove godine, ali sigurno početkom sledeće. Gasifikacijom naš budžet neće biti oštećen, jer ceo projekat radimo sa javnim preduzećem „Srbijagas“, koji će finansirati sve, od nacrta do konačne realizacije. Izvođač radova „Promont“ sprovešće sav taj posao. Do svakog sela u našoj opštini će doći gas i svako domaćinstvo biće u mogućnosti da se priključi. Negde između 600 i 700 evra će koštati priključak, a videćemo da se taj iznos podeli na 36 mesečnih rata, kako bi svi mogli da priušte. Svakako je za opštinu Bogatić prioritet kanalizacija i vodovod. Prethodinih dana dosta se govorilo o tome zašto gasovod, a ne kanalizacija. Što se tiče projekta kanalizacije, mi smo u završnoj fazi, ostalo je samo da se završi plan detaljne regulacije za Salaš Crnobarski, spremili smo dokumentaciju i nadamo se da ćemo u oktobru mesecu potpisati ugovor u ministarstvu za početak izgradnje kanalizacione mreže na teritoriji cele opštine. Vodovod je takođe prioritet za naše građane, sledeće nedelje imamo sastanak u ministarstvu. Radimo projekat Crna Bara, Glogovac, Banovo Polje, Salaš Crnobarski i Sovljak, koji ćemo mi kao Opština finansirati. Pošto ulazimo u projekat kanalizacije, veoma je bitno za privredu da imamo i gas, jer svaka  ozbiljna opština uz ove dve stavke ima  veće šanse za dovođenje investitora“, istakao je Teodor Teodorović.

Na sednici je izglasan predlog izmene Kadrovskog plana Opštinske uprave, Opštinskog pravobranilaštva, stručnih službi i Kabineta predsednika Opštine za tekuću godinu, kao i predlog Odluke o boravišnoj taksi.Odbornici su dali saglasnost na Izveštaj o radu Narodne biblioteke „Janko Veselinović“ za 2020.godinu i Program rada ove ustanove za ovu kalendarsku godinu. Usvojen je Izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja Javno-komunalnog preduzeća Bogatić za prvi kvartal 2021.godine i Zaključak kojim se ovom preduzeću ustupa na korišćenje katastarska parcela  u K.O. Bogatić sa objektima  na period od dvadeset godina, radi organizovanja stočne pijace.

Odluka o finansijskoj podršci domaćinstvima u procesu unapređenja energetske efikasnosti takođe je usvojena, kao i Pravilnik o sufinansiranju mera energetske efikasnosti. Za realizaciju finansijske podrške domaćinstvima u 2021.godini Opština Bogatić je iz budžeta izdvojila dva miliona dinara.

Podržana je odluka o pristupanju izradi Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji opštine Bogatić.

Raspravljalo se i o Odluci o javnim priznanjima opštine Bogatić, kao i o odluci o jednogodišnjim nagradnim studentskim stipendijama.

Data je saglasnost za promenu cena prevoza putnika u prigradskom saobraćaju Društvu za proizvodnju, promet i usluge „Mačva Ekspres“, d.o.o. Badovinci. Od 01.juna cena karata u prigradskom saobraćaju vraćene su na cene koje su važile do 01.11.2018.godine.

Zaključak o pokretanju inicijative za izmenu i dopunu Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, a potom konstatovan prestanak dužnosti predsednika Upravnog odbora Kulturno-obrazovnog centra Bogatić i usvojeno Rešenje o imenovanju novog.

 

 
 

GRAĐANI REPORTERI

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

MAGAZIN

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...
 
VRH