13.10.2016 Dunja - izvrsna za prevenciju i lečenje bolesti
Sve je veća popularnost svežeg voća kao izvora polifenola. U prethodnoj deceniji, istraživanja su dokazala da je dunja (Cydonia oblonga Miller - iz porodice ruža) važan izvor polifenolnih antioksidanasa, a ima i snažno antimikrobno dejstvo.
Dunja je listopadno drvo koje može da naraste do visine od sedam metara. Plod dunje sadrži veliki broj semenki. Plodovi dostižu veličinu 10 do 12cm u prečniku, a takođe mogu da budu različitih dimenzija i asimetričnih oblika s karakterističnim spoljašnjim izgledom. Kora je prekrivena dlačicama koje nestaju zrenjem ploda. Pulpa je žutobela, čvrsta, lako oksidira u prisustvu vazduha i uglavnom je kisela.
Ima adstrigentno svojstvo (sredstvo za zatvaranje probave), pa se zato ne preporučuje njena konzumacija u sirovom stanju. Drvo dunje se koristi kao podloga za kultivare kruške, a od plodova se proizvode: pekmezi, džemovi, marmelade, kompoti, likeri i sokovi.
Plod dunje sadrži fenolne kiseline, flavanoide, organske kiseline koje imaju antioksidaciona svojstva. Od organskih kiselina, pulpa i kora dunje sadrže oksalnu, limunsku, jabučnu, kininsku, šikiminsku i fumarnu kiselinu. Dunja sadrži veliku količinu sirovih vlakna, šećere, vitamin C i minerale (kalcijum, kalijum i fosfor). Zahvaljujući njenom hemijskom sastavu, ekstrakti dunje se koriste kao prehrambeni dodaci u medicinskom lečenju upalnih bolesti i infekcija.
Lekovita svojstva dunje
Plod ima digestivno dejstvo i podstiče iskašljavanje. Nezreli plodovi su vrlo opori. Sirup od dunje se koristi u lečenju proliva i bezbedan je za dečiju upotrebu. Plod i sok mogu da se koriste kao vodica za ispiranje usta ili za grgljanje kod lečenja usnih čireva, problema s desnima i kod upale grla. Uz navedeno, dunja ima hipoglikemijske (snižava šećer u krvi), antikancerogene, protivupalne i antialergijske efekte.
Listovi dunje sadrže tanine i pektine. Tanini imaju adstrigentni uticaj, dok pektini imaju blagotvoran efekat na sistem krvnih sudova i pomažu pri smanjenju krvnog pritiska.
Semenke dunje su blag, ali uspešan laksativ, a takođe imaju i adstrigentno i protivupalno dejstvo. Ako se potope u vodu, semenke nabubre zbog sluzi. Ta sluz ima umirujuće i blagotvorno dejstvo kada se uzima interno, naročito u lečenju bolesti respiratornog sistema, u lečenju manjih opekotina jer podstiče regeneraciju ćelija i tkiva. Pri konzumaciji se savetuje oprez zato što su u većim količinama otrovne. Kao i kod ostalih biljaka iz porodice ruža, semenke sadrže cijanovodonik (miris poput badema). U maloj količini, cijanovodonik ima stimulativni učinak na disanje i reguliše probavu. U većim količinama, može da izazove probleme s disanjem i u ekstremnim slučajevima smrt.
Izvor: www.agroklub.rs