ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

14.05.2019 Nema mesta panici

Da nema mesta panici, zbog najavljenih obilnih padavina, potvrdio je u razgovoru za Mačva-Info Miroljub Stanić, načelnik Štaba za vanredne situacije, u opštini Bogatić. “Porast nivoa reke Drine na našem području očekuje se u sredu, a Save u četvrtak. Sava će “ući” u redovnu odbranu, gde se očekuje njen rast u sredu za jedan metar i osamdeset santimetara, dok na Drini može biti uvedena i vanredna odbrana , jer Drina za veoma kratak period može da naraste od 1,5 do 2 metra, a isto za toliko i da nivo vode opadne.”

Na teritoriji opštine Bogatić sve službe su u pripravnosti, spremna je i sva odgovarajuća mehanizacija, sa džakovima peska. Ovih dana, počev od petka prioritet  je bio pražnjenje septičkih jama pored škola, kao i čišćenje kanalske mreže, da bi mogle da prihvate veću količinu vode koja se očekuje, u narednom periodu. Takođe i svi nasipi su u dobrom stanju,a obezbeđen je i dovoljan broj pumpi i cisterni. Noćas  je na našem području palo 30 litara kiše po metru kvadratnom, bez većih posledica.

Uvedena su celodnevna dežurstva, kako bi se na vreme reagovalo u slučaju bujica i poplava. U narednim danima biće obimnije padavine, ali nema mesta panici, a procena je  da će na istočnom delu zemlje pasti od 40 do 80 litara kiše po metru kvadratnom, ali za pet dana, dok će  na severnom, centralnom i zapadnom delu pasti od 80 do 120 litara. U pojedinim mestima za 2 dana može pasti oko 40 litara, i da će onda padavine postepeno slabiti, navode iz  RHMZ Srbije.

„Sagledavajući celokupnu situaciju, to je nekoliko puta manje nego 2014. godine kada je za samo 2 dana palo 200 litara po metru kvadratnom“, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović iz RHMZ Srbije.

Stepen pripravnosti nadležnih službi u narednih pet dana podignut je na najviši nivo.

Bilo koja elementarna nepogoda ne može se sprečiti, ali možemo da se prilagodimo i da dobrom organizacijom ublažimo posledice takvih nepogoda.

 

MAGAZIN

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...
 
VRH