ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

10.04.2021 Протест "Еколошки устанак" – учесници поручили "не" загађењу природе

Протест назван "Еколошки устанак" у Београду окупио је око 80 удружења и организација из Србије и региона, који од надлежних траже да се поштује уставно право на здраву животну средину.

Захтеви су – чист ваздух за све, очување водних добара, забрана минихидроелектрана, одрживо шумарство, заштита природе, одговоран систем управљања отпадом, одрживи развој, забрана експлоатације литијума у долини Јадра.

"Наравно да нам треба развој, али не развој који доводи до загађења ваздуха, до касапљења шума, уништавања њива, одвођења воде и расељавања нашег становништва. Србији треба живот, треба рађање, треба обнова", наводи Ратко Ристић, декан Шумарског факултета.

"Данас нам је потребан еколошки патриотизам, то је управо ово што сам рекао, значи да је природа ја и да сам ја природа", истакао је песник Љубивоје Ршумовић.

Загађен ваздух и реке пуне отпада, минихидроелектране – проблеми су са којима је суочен цео регион.

"У току је свеопшти напад на све што је здраво у овој земљи", поручује Александар Јовановић Ћута из покрета "Одбранимо реке Старе планине".

Истиче да су дошли да кажу "не" онима који свакодневно скрнаве реке и природу. "Да захтевамо да нам више децу не трују сумпор-диоксидом, то да захтевамо? То се бре не захтева, то се брани", поручио је Јовановић.

Учесници протеста прошетали су до зграде Владе Србије, а потом и до РТС-а, где је затражена посебна двосатна емисија о еколошкој ситуацији у Србији у којој би требало да учествују ресорни министри, и директори јавних предузећа и установа задужених за бригу о природи и животној средини.

https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2021/04/10/18410530/ekoloski-protest-100421.mp4 - ВИДЕО ПРИЛОГ РТС

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4328959/ekologija-protest-skupstina.html

Фото - фејсбук

 

MAGAZIN

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...
 
VRH