ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

12.04.2021 САОПШТЕЊЕ за јавност Владана Красавца,начелника Мачванског управног округа

Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, је услед неповољне епидемиолошке ситуације,a након ублажавања мера  наложио  да  се на подручју Републике Србије настави још интензивније са контролним надзорима.

 У циљу спровођења налога за појачану контролу инспекцијских органа локалних самоуправа и републичких инспекција  начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневном контакту са руководством градова и општина са подручја Управног округа.У  контроле су  укључени сви   расположиви људски и материјални ресурси локалних инспекција и републичких инспекцијских служби.

Према расположовим подацима које је Мачванском управном округу доставио Завод за јавно здравље Шабац,од почетка епидемије,закључно са 10.априлом 2021.године укупан број позитивних лица на подручју Управног округа је 23.734,док је 26.528 лица било у контакту.

 У фокусу контрола  инспекцијских органа  су објекти који су означени као ризични,а поступа се и по пријавама грађана.Извештаји о броју контролисаних субјеката,неправилностима које се током контрола уоче,броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу.Инспектори су током надзора одговорно поступали

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише,чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /.Уколико лица која се представљају као инспектори одмах не покажу своју легитимацију ,сматра се да то лице није у службеном надзору.Ако лица која јесу инспектори ,а не желе да се представе,овакво понашање представља и обележје кривичног дела.

Од петка 09.априла до понедељка 12.априла укупно је контролисано 1606 објеката, у надзору је учествовало 82 инспектора, а у 14 надзора  утврђене су неправилности у вези противепидемијских мера.Као неправилности које су утврђене у надзору противепидемијских мера наводе се лична заштитна опрема запослених,физичка дистанца-баријера и лична заштитна опрема корисника.Инспектори су у складу са законским овлашћењима предузели мере према контролисаним субјектима код којих су утврђене неправилности у спровођењу противепидемијских мера.

Инспекцијске контроле настављају се и у наредном периоду још интензивније,на територији читаве Републике Србије.  

Од 19.марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ.Пречишћен текст нове  Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид-19 може се  прочитати на сајту Центра за Ковид мере.

Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs

Сви заинтересовани могу поставити и  питање за сваку недоумицу ,а сва питања и одговори биће објављени.

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера пресудну улогу игра процес вакцинације грађана,који се од прошле недеље спроводи у појачаном интензитету.Након одржаног састанка представника Завода за јавно здравље Шабац и свих локалних самоуправа са подручја Управног округа  медицински тимови домова здравља у свим локалним самоуправама  организовано  посећују сеоске средине како би се што већи број људи вакцинисао у месту живљења.У великој мери реч је о старијој популацији која је и најризичнија од обољевања,а ефекти ове активности већ су видљиви.Одзив грађана је  добар,а прилику да се вакцинишу имају  сви заинтересовани без претходне процедуре пријављивања.Охрабрује и добар одзив младих у овим срединама.Ову активност ,подржавају и локални медији који у својим емисијама и саопштењима надлежних органа  промовишу потребу вакцинисања, као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид -19.

Епидемиолошка ситуација на подручју Републике Србије и на територији Мачванског управног округа и  даље је  веома  озбиљна.Апелује се  на све грађане да  поштују наложене  мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила не само довољан број вакцина већ и могућност избор вакцине.Једино на овај начин можемо заштитити себе и своје породице,а  здравственим радницима ћемо помоћи  у вршењу послова око збрињавања оболелих.

 

                                                                                                 Кабинет начелника

                                                                                                  Владана Красавца

 

 

MAGAZIN

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...
 
VRH