ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

15.04.2021 Клиничка испитивања руског лека „Фавипиравир” при крају: Уништава корону за недељу дана

Клиничка испитивања руског лека „Фавипиравир”, под трговачким називом „Арепливир”, који може да уништи вирус корону за недељу дана, требало би да буду завршена за четири до осам недеља, изјавио је главни уролог Министарства здравља Русије, академик Дмитриј Пушкар, који је одговоран за испуњавање протокола испитивања лекова у Русији.

„Режим лечења пацијенaтa овим леком већ je припремљен. У просеку, лечење овим леком траје око недељу дана. Како су показали резултати претклиничких испитивања на животињама, ‘Фавипиравир’ уништава вирус за пет-шест дана”, објаснио је Пушкар.

Он је још додао да би клиничка испитивања могла бити завршена током четири до осам недеља, након чега ће документа бити предата за регистрацију.

Пушкар је нагласио да ће се клиничка испитивања обављати у неколико стотина болница не само у Москви, него и у Санкт Петербургу, и у Мордовији, где се лек и производи.

У првој фази, како је описао, лек ће се користити само за лечење болесника средњег степена болести. Лек се, за сада, како је навео, неће примењивати за лечење тешко оболелих пацијената, који се налазе на респираторима. Према његовим речима, касније ће се обавити и испитивања ради његове примене у лечењу тешких болесника.

Пушкар је такође напоменуо да ће се лек појавити пре вакцине, али треба радити и на леку и на вакцини.

Раније је прес-служба Министарства здравља Русије саопштила да ће се лек против ковида 19 „Фавипиравир”, који је тренутно у фази клиничких испитивања, појавити на тржишту у краћем року од превиђеног.

Фавипиравир је развијен као лек против грипа, који се користи за лечење тешких инфекција. Према подацима кинеских научника, лек се показао као ефикасан у лечењу пацијената заражених ковидом 19, саопштила је прес-служба.

Према последњим подацима, у Русији је укупно регистровано 335.882 оболелих од вируса корона, 107.936 особа је оздравило, док је 3.388 умрло.

Извор-Спутњик - https://rs.sputniknews.com/rusija/202005241122634949-lek-sve-blize-za-cetiri-do-osam-nedelja-bice-zavrsena-klinicka-ispitivanja-ruskog-lega-protiv-korone/

 

Прочитајте још:

 

MAGAZIN

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...
 
VRH